Un tezaur milenar unicat, descoperit în județul Neamţ

Un tezaur milenar unicat, descoperit în județul Neamţ

De pe data de 3 decembrie 2022, Sebastian Sandu, membru al Club Detect Metal Roman, este cel mai nou detectorist din Neamţ care şi-a trecut în palmares o descoperire de senzaţie. A mai avut unele, dar de mai mică anvergură, dar cea de sâmbăta trecută nu-l face să regrete că-i un pasionat în domeniul menţionat.

Sebi, după cum îi spun prietenii, care are o mică afacere în Roman, a luat la pas dealurile din satul Bucium, comuna Valea Ursului, iar la un moment dat ţiuitul aparatului l-a „anunţat“ ceva. Sigur a transpirat de emoţie, iar după ce a răscolit pământul avea să realizeze că totul a meritat.

A scos la lumină 281 de monede legionare din argint cu care erau plătiţi soldaţii romani din vremea lui Marc Antoniu (secolul I înainte de Hristos), 52 de monede de bronz, 11 fibule şi alte 14 obiecte de podoabă, cinci vârfuri de săgeţi, un topor din fier. Plus o verigă cu nodozităţi şi un pinten specific dacilor, din cele folosire la călărie.

„Urmează ca experţii să expertizeze şi să dea detalii despre cele descoperite. Monedele sunt din perioada lui Marc Antoniu, fiind «bătute» pentru plata legionarilor, care formau elita armatei. Cred că tezaurul de la Bucium a fost format în timp, în urma unor schimburi comerciale, poate a fost un tribut. Cine poate şti“, spune inginerului Ovidiu Constantin, preşedintele Club Detect Metal Roman.

Monedele au fost descoperite la Valea Ursului, Neamț (foto: Club Detect Roman)

Monedele au fost descoperite la Valea Ursului, Neamț (foto: Club Detect Roman)

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *