Toaletă publică în cetatea lui Ştefan cel Mare
Faimoasa fortăreaţă a lui Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, de la Marea Neagră, este în pericol. Sub zidurile medievale se construieşte un WC public şi un bloc administrativ
Oameni de ştiinţă din Ucraina, Moldova, România, Rusia şi Turcia sunt alarmaţi de lucrările iniţiate recent de întreprinderea comunală Forteţia (Fortăreaţa) din regiunea Odesa (Ucraina), în gestiunea căreia se află Cetatea Albă. Pe teritoriul fortăreţei, chiar la intrare, a început construcţia unui WC public cu o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi, iar la zece metri de poarta centrală a fost turnată fundaţia din beton pentru viitorul bloc administrativ.
FOTO:Fundaţia de beton a viitoarei clădiri a fost turnată în zona istorică protejată a Cetăţii Albe
„Cum poţi să lipeşti o clădire modernă din beton de Poarta Chilia, înălţată în 1476 de marele domnitor al Moldovei Ştefan cel Mare? Pe vremea voievodului, intrând în cetate dădeai cu ochii de o biserică. Acum, turiştilor li se propune să admire un closet”, este revoltat Andrei Krasnojon, doctor în istorie şi profesor la Universitatea Pedagogică din Odesa.
Istoricul a descoperit că noile construcţii se fac fără o cercetare arheologică serioasă. El a scos la iveală documente care demonstrează că proiectul a fost aprobat de Ministerul Culturii din Ucraina cu jumătate de an înainte de a trimite aici o expediţie arheologică, iar săpăturile au fost făcute în grabă şi superficial.
FOTO: Perimetrul investigaţiilor arheologice (marcat cu mov) nu coincide cu locul în care a fost săpat veceul public (cu roşu)
„TOALETA PUBLICĂ – O NECESITATE VITALĂ”
Pe de altă parte, arheologul Tatiana Samoilova de la Academia de Ştiinţe a Ucrainei, cea care a condus expediţia, susţine că pe locurile alese nu se află vestigii importante din antichitate. „Straturile culturale s-au amestecat. La 1, 20 metri adâncime am descoperit, printre materiale din epoca otomană, obiecte din secolul XX”, a explicat cercetătoarea.
Cele două edificii ar fi fost gata deja, dacă primarul oraşului Belgorod-Dnestrovsk nu ar fi stopat lucrările. „Construcţia unor obiective noi în zona de protecţie a Cetăţii Akkerman este o intervenţie grosolană şi neprofesionistă, care ar putea duce la pierderea autenticităţii ansamblului arhitectural”, a declarat Igor Nanovski.
FOTO:Toaleta publică este construită chiar sub zidurile medievale
Scandalizaţi, câţiva orăşeni au iniţiat acţiunea de protest „Ne-au furat cetatea, să le dăm peste mâini!” şi au dormit în corturi chiar sub zidurile fortăreţei. Responsabilii de la întreprinderea comunală spun însă că un WC nou, conectat la apeduct şi canalizare, este „o necesitate vitală” pentru obiectivul vizitat anual de zeci de mii de turişti. Mai mult, ei se plâng că au contractat un credit mare pentru a ridica edificiile utilitare şi vor avea acum pierderi considerabile.
POATE AJUNGE ÎN LISTA UNESCO
Îngrijoraţi, mai mulţi specialişti din Republica Moldova au trimis scrisori conducerii Ucrainei, cerându-i să oprească distrugerea monumentului de importanţă internaţională. „Autorităţile din Odesa trebuie să înţeleagă că, deşi se află pe teritoriul lor, cetatea nu le aparţine doar lor. Este moştenirea culturală şi istorică a mai multor popoare, de aceea ar trebuie să fie consultaţi experţi internaţionali”, afirmă Mihai Şeremet, preşedintele Asociaţiei Arhitecţilor din Moldova.Semnatarii mai atrag atenţia că obiectivul merită să ajungă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar acest lucru poate deveni imposibil în urma actelor de vandalism.
„Timp de două secole aici nu s-a construit nimic, însă, dacă vom continua în acelaşi ritm, riscăm în doar câţiva ani să pierdem una dintre cele mai frumoase fortăreţe din Europa de Sud-Est. O vom cunoaşte doar din desene tehnice sau gravuri de epocă”, reclamă Mariana Şlapac, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a realizat două monografii despre Cetatea Albă. „Ultima dată când am vizitat-o, în această vară, cetatea arăta dezastruos:iarbă necosită, tufişuri şi copaci neîngrijiţi, dughene cu bere şi îngheţată la tot pasul, corturi pentru tragerea cu arcul. Se vrea profit, dar nimeni nu se gândeşte la cetate”, constată cu regret savanta.
2.500 DE ANI DE ISTORIE
Istoria cetăţii începe acum 2.500 de ani, când grecii au întemeiat aici colonia Tyras. De-a lungul secolelor, a fost sub stăpânire romană, genoveză, moldovenească, otomană, rusească şi românească, iar acum aparţine Ucrainei. Cunoaşte o perioadă de glorie sub domnia lui Ştefan cel Mare, când este extinsă la mărimea actuală. Perimetrul zidurilor este de 2, 5 kilometri, grosimea ajunge la cinci metri, iar înălţimea turnurilor – la 15 metri. Este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medievale din regiune. Anul trecut, a fost declarată una din cele şapte minuni ale Ucrainei.