cerințele de capital ale marilor bănci din UE sunt mai mici decât cele ale rivalilor din SUA. Băncile europene susțin contrariul
Banca Centrală Europeană (BCE) dezbate dacă să publice sau nu un studiu sensibil care arată că cerințele de capital pentru marii creditori din UE ar crește cu un procent format din două cifre dacă aceștia ar fi supuși acelorași reguli ca rivalii lor mari de pe Wall Street, transmite Financial Times.
Unii factori de decizie de rang înalt din cadrul BCE fac presiuni pentru publicarea raportului sau cel puțin a unor concluzii ale acestuia, pentru a contracara lobby-ul intens al sectorului bancar, care urmărește să slăbească regulile de implementare a acordului Basel privind cerințele globale de capital în acest sector.
Presiunea din partea băncilor din UE este probabil să crească dacă SUA vor dilua sau chiar abandona planurile de aplicare a regulilor Basel pentru propriile bănci, pe fondul unui val așteptat de dereglementare, ca urmare a victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din această lună.
Așa-numitul pachet Basel III reprezintă o revizuire ambițioasă a reglementărilor bancare, convenită de supraveghetori din întreaga lume după criza financiară din 2008, pentru a limita măsura în care creditorii își pot utiliza propriile modele pentru a face bilanțurile să pară mai solide decât sunt de fapt.
Raportul BCE, finalizat anul trecut dar niciodată publicat, a analizat ce s-ar întâmpla cu cerințele de capital ale băncilor din UE dacă acestea ar fi supuse actualelor reguli prudențiale din SUA.
Oficialii de la Frankfurt au constatat că, pentru cele mai mari bănci din UE, aplicarea regulilor din SUA ar crește nivelurile minime de capital cu un procent format din două cifre, potrivit a două persoane informate despre raport.
Cei mai mari creditori din UE și SUA trebuie să îndeplinească cerințe suplimentare de capital pe baza importanței lor sistemice și a impactului pe care l-ar putea avea colapsul lor asupra finanțelor globale.
Nivelurile minime de capital pentru cele mai mari bănci din SUA includ o rezervă reflectată în rezultatele testelor de stres anuale ale Rezervei Federale și o suprataxă suplimentară bazată pe importanța lor sistemică, pe lângă cerințele de bază „pillar one” de 4,5% din activele unui creditor, ponderate la risc.
Unii oficiali sunt reticenți în a publica concluziile BCE deoarece acestea se bazează pe mai multe ipoteze care probabil vor fi contestate de industria bancară. Oficialii cred că aceste contestări ar putea genera dispute contraproductive între creditori și supraveghetorii băncii centrale.
Raportul a fost elaborat pentru a contracara eforturile industriei bancare din UE de a demonstra că aceasta are deja niveluri de capital mai mari decât omologii din SUA, ca parte a lobby-ului sectorului pentru a slăbi noile reguli, despre care se susține că ar pune băncile europene într-un dezavantaj și mai mare față de rivalii americani.
Băncile europene au întocmit propriul raport, care arată contrariul
Federația Bancară Europeană a colaborat cu consultanții de la Oliver Wyman pentru a realiza un studiu anul trecut, care arăta că nivelul capitalului comun de rang întâi — un indicator de capital utilizat frecvent — al băncilor mai mari din UE a fost în medie cu 3,1 puncte procentuale mai mare decât cel al rivalilor din SUA în ultimii trei ani.
Unul dintre motivele pentru care băncile din UE au raporturi mai mari de capital este utilizarea mai mare a propriilor modele, care pot fi folosite pentru a subestima riscurile activelor lor. Un nivel mai scăzut al acestor așa-numite „active ponderate la risc” crește nivelurile relative de capital.
Băncile americane sunt mai restricționate în utilizarea unor astfel de metode contabile. Băncile europene dețin, de asemenea, rezerve de „management” mai mari peste cerințele lor minime de capital decât omologii lor americani.
Legea UE pentru implementarea Basel a fost finalizată anul acesta și va fi implementată treptat în următorii opt ani. Autoritatea Bancară Europeană a estimat că aceasta va crește cerințele minime de capital pentru băncile mari și active la nivel internațional din UE cu 8,6% și le va majora cu 12,2% pentru cele mai mari câteva bănci clasificate ca fiind sistemic importante.
Legiuitorii din Bruxelles au făcut mai multe concesii industriei și statelor membre, inclusiv slăbirea cerințelor de capital pentru împrumuturile pentru afaceri mici și ipoteci, precum și pentru filialele de asigurări ale băncilor.
La începutul acestui an, Rezerva Federală (Fed) a redus cu mai mult de jumătate o creștere propusă a cerințelor de capital pentru cele mai mari bănci din SUA, la 9%, în urma unei opoziții masive din partea industriei și a politicienilor față de așa-numitele reguli „Basel Endgame”.
Cu toate acestea, autoritățile de reglementare nu au reușit să ajungă la un acord asupra acestei propuneri, iar acum mulți directori de bănci se așteaptă ca o administrație Trump să aducă o echipă de reglementare aproape complet nouă la Washington, care să slăbească semnificativ Basel Endgame sau să îl anuleze complet.
Claudia Buch, președinta supravegherii la BCE, a declarat în cadrul unui eveniment la Amsterdam luna aceasta că Europa ar trebui să rămână fidelă planurilor de implementare a regulilor Basel, indiferent de ceea ce face SUA. Ea a adăugat că marile bănci de pe Wall Street au deja „cerințe de capital semnificativ mai mari” decât omologii lor europeni.
(Citește și: ”Entuziasm al patronatelor față de Raportul Draghi în privința reglementării excesive din UE – Sindicatele se tem de dereglementare”)
***