evaluări la Trumpnomics: ar putea duce la creșterea inflației și pierderea încrederii în dolar
Tarifele, mai ales cele aplicate unei singure țări, vor duce la un haos economic și politic de proporții, argumentează Martin Wolf, într-o analiză publicată de Financial Times, pe tema modului în care războiul comercial s-ar putea întoarce împotriva SUA.
Trump ”nu înțelege că balanța comercială este determinată de oferta și cererea agregată, nu de suma balanțelor bilaterale. De aceea, războiul său tarifar nu va reduce deficitele comerciale ale SUA. Dimpotrivă, mai ales în contextul actual, este mai probabil să ducă la inflație, conflict cu Rezerva Federală și pierderea încrederii în dolar”.
Balanța comercială reprezintă diferența dintre veniturile și cheltuielile agregate (economii și investiții). Atâta timp cât aceasta rămâne neschimbată, balanța comercială va rămâne și ea neschimbată.
SUA, la fel ca România, ”suferă” de un excedent semnificativ de cerere, care nu poate fi satisfăcută de cererea internă. Impunerea de tarife, argumentează Wolf, nu va ajuta cu nimic echilibrarea acestei balanțe.
În plus, el arată că mare parte a acestui deficit este generat de sectorul guvernamental.
”Excedentul de economii față de investiții din sectorul gospodăriilor a fost, în medie, de 2,3% din PIB, iar cel al sectorului corporativ de 0,5%. În concluzie, doar guvernul a înregistrat un deficit, care a fost, în medie, de 6,7% din PIB”, notează Wolf.
Dacă cineva dorește să elimine deficitele externe, sectoarele interne trebuie să se ajusteze în direcția opusă, către excedente mai mari de economii, iar cel mai mare ajustare ar trebui să provină, fără îndoială, din aceste mari deficite fiscale, spune el.
Măsurile propuse de Trump vor reduce și mai mult oferta, majorând și mai mult cererea
Totuși, Donald Trump a promis să extindă reducerile de taxe adoptate în 2017. În plus, el a sugerat ca beneficiile de securitate socială și bacșișurile să devină complet netaxabile, ca deducerile pentru taxe statale și locale să fie majorate și ca rata impozitului pe profit, redusă de la 35% la 21% în 2017, să fie redusă și mai mult, la 15% pentru companiile din zona de producție. El a mai sugerat deportarea în masă a aproximativ 11 milioane de imigranți fără acte.
”Pe scurt, el plănuiește să reducă oferta și să stimuleze cererea. Acest lucru va înrăutăți balanța comercială, nu o va îmbunătăți. Mai mult, va crea și presiuni inflaționiste, pe care Rezerva Federală va trebui să le suprime. Între timp, datoria federală va continua pe un traseu exploziv, amenințând poate chiar încrederea în dolar”, avertizează analistul.
Un război tarifar va duce la scăderea rapidă a comerțului și producției mondiale
În concluzie, nu există nicio posibilitate de a reduce deficitul comercial general cu politicile propuse de Trump. Reducerea deficitului bilateral cu China ar însemna doar creșterea deficitelor cu alte țări. Acest lucru este inevitabil, având în vedere presiunile macroeconomice persistente.
Mai mult, politicile sale comerciale discriminatorii vor face ce exporturile din alte țări să le înlocuiască pe cele din China (prin re-expediere, asamblare în alte țări sau creșterea concurenței). Soluțiile vor fi fie impunerea de „reguli de origine”, cu toată birocrația aferentă, fie creșterea tarifelor către 60% pentru toate importurile de produse manufacturate. Între timp, fără îndoială, vor exista și represalii.
O astfel de extindere a tarifelor mari în SUA și în întreaga lume va duce probabil la o scădere rapidă a comerțului și producției mondiale. Institutul Național de Cercetare Economică și Socială al Regatului Unit prognozează: „Cumulativ, PIB-ul real al SUA ar putea fi cu până la 4% mai mic decât ar fi fost fără impunerea tarifelor.”
(Citește și: ”FT: Fetișizarea sectorului manufacturier este sortită eșecului. Jocul forțelor economice dintre agricultură-industrie-servicii”)
***