Să mărească producția și să piardă venituri sau să riște micșorarea cotei de piață. Necunoscuta Trump
La reuniunea cartelului țărilor exportatoare de petrol OPEC+ din această săptămână se va stabili dacă să înceapă revenirea treptată la cotele de producție de dinainte de reduceri sau să mai amâne decizia. Alianța pare că se află din nou în fața unei decizii dificile, fiind practic între ciocan și nicovală.
Deși nu recunoaște oficial, scopul cartelului este menținerea unui preț cât mai ridicat pentru petrol deoarece marea majoritate a statelor membre OPEC+ si-au construit bugetele național le un preț de minimum 80 dolari pe baril și chiar peste 90 dolari/baril, inclusiv Arabia Saudită.
Dilema OPEC
Cu toate acestea, prețurile mai mari vin în sprijinul și altor state și conduc la creșterea pe piață a ofertei din partea non-OPEC+, și nu numai din Statele Unite ci și de la alți producători precum Guyana sau Brazilia.
Încă o dată, OPEC+ se află între a-și majora veniturile și pierderea cotei de piață în favoarea ofertei provenită din țări din afara cartelului.
OPEC, desigur, susține de ani de zile că nu urmărește obținerea unui anumit preț al petrolului cu reducerile de producție, ci mai degrabă este vorba despre asigurarea și menținerea „stabilității pieței”.
Dar, deoarece prețurile s-au stabilizat în ultimele săptămâni la puțin peste 70 de dolari/baril în cazul tipului Brent, OPEC se confruntă cu o altă dilemă la reuniunea din 5 decembrie.
În cazul în care OPEC+ și aliații săi încep să renunțe la reducerile de produție din luna ianuarie – așa cum este planul actual – ei riscă o scădere a prețului țițeiului Brent sub 70 dolari/baril, și chiar mai jos, deoarece cererea nu este în creștere și excedentul de ofertă va fi mai mare anul viitor.
Prețurile mai scăzute ar putea dăuna companiilor americane, dar în egală măsură vor suferi și OPEC+Rusia, pentru care veniturile din exporturile de petrol reprezintă sursa principală a veniturilor bugetare.
Impasul în care se află OPEC
În această situație, schimbarea de strategie a OPEC+ de revenire la cotele anterioare de prodcuție este în prezent mai neclară ca niciodată. Dacă statele OPEC+ doresc să scoată SUA de pe piață și să falimenteze companiile care extrag țiței la costuri mai mari – așa cum au mai încercat și au reușit în trecut – ar trebui să-și sacrifice propriile bugete pentru perioadă mai lungă cu prețuri mici până când cererea va depăși iar oferta.
Pe de altă parte, chiar conductoril de facto al cartelului, Arabia Saudită, are nevoie de venituri cât mai mari din petrol pentru a finanța ambițiosul program de dezavoltare al prințului moștenitor Vision 2030 care ar reduce dependența țării de exploatarea petrolului.
Grupul are opțiuni limitate de a renunța la limitările autoimpuse de producție, deoarece aceste restricții care au susținut prețul petrolului au sprijinit livrările din partea non-OPEC, în special din Statele Unite, a spus reprezentul Iranului, Afshin Javan, conform agenției Shana.
Politica OPEC+ avantajează SUA
Conform editorialistului Bloombreg, Javier Blas, este o rară recunoaștere venită din interiorul OPEC+ că politicile cartelului stimulează și creșterea producției de petrol în SUA: „Aceasta ar lăsa un spațiu limitat de manevră din partea OPEC+ pentru a renunța la restricțiile de export”.
Javan a menționat, de asemenea, „perspectivele economice sumbre” ale Chinei ca fiind o altă provocare pentru planurile OPEC de a renunța la reducerile de producție.
OPEC+ a anunțat la începutul acestui an că va majora treptat producția spre sfârșitul anului, dacă condițiile de piață vor fi favorabile. În prețul s-a încăpățânat să rămână sub 80 de dolari/baril de luni de zile, și grupul a amânat înlăturarea restricțiile de export. Unii membrii au sugerat că retsricțiile ar trebui menținute pe termen lung din cauza condițiilor de pe piață și a respingerii prețurilor mai mari.
planuri de a începe să readucă treptat oferta spre sfârșitul anului, dacă condițiile de piață o permit. Deoarece prețul a rămas sub 80 de dolari pe baril de luni de zile, grupul și-a amânat revenirea ofertei. Unii au sugerat că limitele de producție ar putea trebui să devină pe termen lung din cauza refuzului pieței sau a eșecului de a răspunde la restricțiile de aprovizionare cu prețuri mai mari.
Arabia Saudită face presiuni pentru o amânare a deciziei de reluare a producției cu trei până la șase luni, conform Bloomberg. Saudiții s-au arătat dispuși să accepte reduceri suplimentare, dar niciunul dintre ceilalți membrii nu au marjat la aceaștă propunere.
Necunoscuta Trump
Grupul OPEC+ va întârzia probabil eliminarea restricțiilor de producție, nu în ultimul rând pentru a vedea ce va face președintele american Donald Trump cu Iranul și Venezuela când se va întoarce la Casa Albă în ianuarie.
Analiştii se aşteaptă ca Trump să strângă şuruburile asupra Iranului şi să încerce o aplicare mai strictă a sancţiunilor SUA.
Dacă o parte destul de mare din aprovizionarea Iranului – care merge în principal către China – este scoasă de pe piață, OPEC+ va avea o justificare rezonabilă pentru a începe să ușureze reducerile de producție.
Cu toate acestea, dacă președintele Trump își va îndeplini amenințările tarifare, comerțul și economiile globale ar putea avea de suferit și ar putea reduce creșterea așteptată a cererii de petrol, spun analiștii.
Cel mai bun joc al OPEC+ pentru întâlnirea din această săptămână ar putea fi amânarea reducerilor până la sfârșitul lunii martie 2025, pentru a vedea cum ar afecta primele politici ale noii administrații Trump piața petrolului și economia globală.
Piața este liniștită înaintea reuniunii OPEC+
În așteptarea deciziei OPEC+ prețurile petrolului sunt relativ stabile, majoritatea traderilor mizând totuși pe o nouă amânare din partea cartelului.
Prețul petrolului a crescut cu aproape 1% marți, investitorii fiind atenți la rezultatul reuniunii OPEC+ de la sfârșitul acestei săptămâni.
Contractele futures la țițeiul Brent au crescut cu 76 de cenți, sau 1,06%, la 72,59 dolari pe baril. Cotația țițeiului West Texas Intermediate din SUA a urcat cu 75 de cenți, sau 1,1%, la 68,85 dolari.
Citiți și: OPEC+ păstrează cotele de producție, Rusia își crește veniturile din petrol în ciuda sancțiunilor. Arabia Saudită ar putea strica jocul
***