Confruntate cu zidul tarifar american, exporturile chineze vor pune presiune pe piața europeană

Confruntate cu zidul tarifar american, exporturile chineze vor pune presiune pe piața europeană

Un pericol mai mare ce derivă din taxele vamale pe care președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis că le va introduce sau majora în al doilea său mandat nu este că acestea ar putea fi aplicate și produselor europene, ci că zidul tarifar insurmontabil al SUA va devia valul de exporturi chineze spre Europa, determinând o accelerare a dezindustrializării continentului, scrie Politico.

„Problema numărul unu nu este NATO, nici măcar Ucraina, oricât de serioasă ar fi. Problema numărul unu este deplasarea exporturilor chineze care se îndreptau spre SUA și care acum vor ajunge în Europa,” a declarat Anthony Gardner, fost ambasador al SUA la Uniunea Europeană înainte de primul mandat al lui Trump.

Probabil va exista un efect semnificativ de deplasare într-un moment incredibil de fragil, în care multe industrii abia se descurcă. Acest lucru va avea consecințe enorme, promovând potențial dezindustrializarea și partidele populiste, o derivă spre dreapta, pe măsură ce oamenii caută răspunsuri, adesea răspunsuri extreme la întrebările lor. Aceasta este o problemă foarte reală și s-ar putea întâmpla destul de rapid.”

Guvernele sunt, de asemenea, îngrijorate că UE va fi prinsă la mijloc între cei doi giganți geopolitici, Beijing și Washington.

Efectul de undă al schimbării fluxurilor comerciale

„Nu avem luxul de a ne uita doar la impactul imediat al tarifelor SUA asupra bunurilor din UE. Efectul de undă al schimbării fluxurilor comerciale, ca rezultat al tarifelor SUA asupra Chinei, ar putea să se prăbușească peste noi mai repede decât ne-am dori,” a declarat un diplomat al UE, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Îngrijorările Europei sunt justificate până la un punct, notează publicația străină. Țările UE ar resimți cu siguranță impactul unui război comercial cu China, care ar afecta comerțul și creșterea economică într-un moment în care Germania, cea mai mare economie orientată spre export a UE, este de așteptat să înregistreze al doilea an consecutiv de scădere economică.

Totuși, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, Europa ar fi, de fapt, mai puțin afectată decât alte regiuni. PIB-ul ar scădea cu 0,14% în primul an al unui război comercial inițiat de Trump și cu 0,2% pe termen lung, estimează institutul — mult mai puțin decât declinul pe care l-ar suferi cei doi principali antagonisti.

Până acum, Bruxelles-ul a încercat să adopte o abordare echilibrată în privința propriului deficit comercial cu China — de exemplu, prin impunerea unor taxe moderate de import de până la 35% pe vehiculele electrice fabricate în China, după ce o investigație a Comisiei Europene a descoperit dovezi ale subvențiilor de stat extinse de care se bucură producătorii săi.

Donald Trump va dori ca UE să fie pregătită să adopte o poziție și mai dură față de China imediat după inaugurarea sa pe 20 ianuarie. Dar Washingtonul și Bruxelles-ul au mai trecut prin această situație înainte și există diferențe transatlantice majore în privința celei mai bune abordări.

„Redirecționarea produselor chineze pe piața UE va tensiona relațiile dintre Bruxelles și Washington. Administrația Trump, la fel ca administrația Biden, se va aștepta ca UE să răspundă politicilor economice orientate spre export ale Chinei într-un mod similar cu cel al Statelor Unite,” a declarat Keith Rockwell, fost purtător de cuvânt șef al OMC, acum cercetător senior la think tank-ul Hinrich Foundation.

(Citește și: ””Politicile industriale” ale statelor și efectul lor asupra comerțului global: impact pe exporturi de 45% în 2022, față de 10% în 2010”)

(Citește și: ”IARNA VRAJBEI NOASTRE (geoeconomice). CRONICILE Nr. 76. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *