Nou maxim istoric al volumului de mărfuri tranzitate prin porturile românești
Traficul de mărfuri în porturile maritime a fost de peste 92,5 milioane de tone, anul trecut, în creștere cu 22,5% față de 2022, au transmis reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC). Cerealele s-au menținut în topul creșterilor de trafic, cu peste 50%.
„Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat, în anul 2023, conform datelor operative la acest moment, peste 92,5 milioane tone, o creștere de 22,5% față de 75,5 milioane tone în 2022, reprezentând o performanță istorică a portului Constanța.
Traficul maritim a crescut cu 18% față de 2022, la valoarea de 71 milioane tone, iar cel fluvial a crescut cu 40% față de anul anterior, ajungând la 22 milioane tone. Cerealele s-au menținut în topul creșterilor de trafic, cu peste 50%, depășind 36 milioane tone în 2023, față de 2022 când s-au înregistrat 24 milioane tone”, au transmis, miercuri, reprezentanții CN APMC, printr-un comunicat de presă.
S-au înregistrat creșteri semnificative de trafic în cazul următoarelor grupe de mărfuri: semințe uleioase, minereuri de fier, deșeuri de fier și oțel, produse petroliere, articole diverse, îngrășăminte. De asemenea, pe relația Ucraina, traficul total de mărfuri a fost de 25 milioane de tone în 2023. Cerealele ucrainene care au tranzitat Portul Constanța au reprezentat peste 14 milioane de tone. ”În ultimii ani, cantitățile de mărfuri care au trecut prin Portul Constanța au bătut record după record, trendul fiind susținut prin investiții în infrastructură, pentru a veni în sprijinul agenților economici din port și pentru a le oferi condiții de atragere a traficului de mărfuri”, a precizat sursa citată.
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a anunțat că a investit continuu în Portul Constanța, dar în ultima perioadă, în noul context geopolitic, al războiului din Ucraina, rolul portului a fost mai important ca niciodată, iar rutele de transport s-au reconfigurat, fiind necesar să se reanalizeze prioritățile și să fie adaptat planul de investiții.
„Dacă în 6 ani, între 2016 și august 2022, sub managementul a cinci directori generali, CN APM SA Constanța a reușit să atragă investiții din fonduri europene de numai 42 milioane euro, a fost necesar să se accelereze atragerea de fonduri europene și direcționarea acestora în proiecte necesare, strategice pentru noile fluxuri de mărfuri și pentru noul rol pe care portul Constanța îl are pentru Uniunea Europeană. Eforturile CN APM SA de a atrage fonduri europene au fost sprijinite continuu de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în special de domnul ministru Sorin Mihai Grindeanu, fiind înțeleasă pe deplin importanța Portului Constanța în regiune”, au transmis reprezentanții CN AMPC.
Ei au reamintit că în 2023 s-au finalizat din fonduri europene proiecte în valoare de 27,72 milioane euro. Este vorba de extinderea la patru benzi de circulație a drumului existent dintre Poarta 10 bis – Poarta 10, cu o valoare de 12,69 milioane euro (cu TVA), și de modernizarea infrastructurii și protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT, cu o valoare de 15,03 milioane euro, proiect ce a dus la prelungirea în aliniament a unui cheu de acostare, cu o lungime de 130 metri și crearea unei platforme cu o suprafață de 4.370 metri pătrați, pentru echiparea cu diverse utilități necesare proceselor tehnologice specifice navelor tehnice.
Mari investiții în infrastructura Portului Constanța
CN APMC a precizat că, în 2024, se vor finaliza trei proiecte importante, finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare, a căror valoare depășește 43 milioane euro: Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța (23 milioane euro), Extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor (16,93 milioane euro), Drum și parcare în zona cheului fluvio-maritim al Portului Constanța (3,26 milioane euro). De asemenea, prin CEF Transport, este în derulare proiectul pentru Asigurarea condițiilor electrice de racordare la cheu a navelor în Portul Constanța (regim Cold Ironing) – E-COLD, în valoare de 18,8 milioane euro.
CN APMC a mai anunțat că, în 2024, vor începe lucrările la următoarele proiecte, cu o valoare totală de 476,1 milioane euro:
1. Extinderea la patru benzi a drumului dintre Poarta 7 și joncțiunea obiectivului “Pod rutier la km 0+540 a Canalului Dunăre – Marea Neagră” cu drumul care realizează legătura între Poarta 9 și Poarta 8 spre zona de nord a Portului Constanța (valoare estimată – 50 mil. euro);
2. Master plan de infrastructură rutieră – Reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere (drumuri, pasaje, inclusiv pod rutier peste Canalul de legătură) și de acces în Portul Constanța și zona Midia (valoare estimată 122,6 milioane euro);
3. Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – Etapa a II-a (valoare estimată 95 milioane euro);
4. Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și a sistemului de canalizare – Etapa I (valoare estimată 28 milioane euro);
5. Dragaje de investiții în Portul Constanța (zonele Constanța, Midia și Mangalia) – inclusiv lărgirea gurii de acces Midia (cu o valoare de 180,5 milioane euro).
***