Proiecte de 1 mld. euro finanțate din fonduri UE așteaptă semnarea contractului
Valoarea proiectelor cu finanțare europeană deja aprobate, dar pentru care nu s-a semnat contractul de finanțare se ridică la cel puțin 0,9 miliarde de euro, reiese din calculele CursDeGuvernare.ro, pe baza datelor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Unele proiecte au fost aprobate de mai bine de un an, însă contractele nu au fost încă semnate, astfel încât accesarea unui proiect cu bani europeni de către companiile mici și mijlocii durează o perioadă care se numără în ani.
Cele mai multe proiecte, respectiv 465, cu o valoare totală eligibilă de 434,2 milioane de euro, care încă așteaptă semnarea contractului de finanțare sunt aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027 (PEO).
De asemenea, proiecte aprobate, cu valori mari, dar pentru care nu s-au semnat contractele se regăsesc și la nivelul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare. Este vorba despre proiecte finanțate din fonduri europene și cofinanțate de la bugetul de stat aprobate, în valoare totală de 433,1 milioane de euro.
”Menționăm că proiectele se află în proces de contractare, acestea fiind în diverse stadii pe circuitul de avizare, care presupune obținerea semnăturilor de la nivelul tuturor părților implicate (autoritate de management, organism intermediar și beneficiar)”, se arată în răspunsul MIPE la solicitarea CursDeGuvernare.ro.
În T3, statul a cheltuit doar jumătate din cât plănuia pentru proiecte europene aferente noului cadru financiar
Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor, în trimestrul al treilea din 2024, statul a cheltuit doar jumătate din sumele alocate pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Mai exact, a cheltuit 3,7 miliarde de lei, respectiv 52% din program.
Gradul de realizare al cheltuielile pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 a fost de 116,8%, respectiv 2,6 miliarde de le. În cazul PNRR, gradul de realizare a fost de sub 90% în T3 (89,3% respectiv 2,5 miliarde de lei pentru asistența nerambursabilă și 88,3%, respectiv 4 miliarde de lei pentru componenta de împrumut).
”Absorbția fondurilor externe nerambursabile, cât și a sumelor atrase din Planul Național de Redresare și Reziliență în perioada analizată a fost îmbunătățită în comparativ cu trimestrele anterioare, dar nu au atins nivelul programat în special în cazul sumelor aferente noului cadru financiar multianual 2021-2027. Ca urmare este necesar ca în perioada următoare ordonatorii principali de credite să acorde o atenție deosebită și să întreprindă toate eforturile în vederea utilizării creditelor bugetare alocate cu această destinație, să fie depuse eforturi de accelerare a implementării proiectelor astfel încât sumele atrase din fonduri externe nerambursabile cât și cele aferente proiectelor finanțate din PNRR în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în primele 9 luni ale anului curent”, se arată în raportul Finanțelor.
Situația pe programe
În prezent, în cadrul Programului de Dezvoltare Durabilă (PDD), sunt aprobate două proiecte în valoare totală de circa 87,8 milioane de lei (17,5 milioane de euro la un curs de 5 lei/euro), conform tabelului:
La nivelul Programului Asistență Tehnică 2021-2027 există un singur proiect care nu se află în stadiul de contractare, aceasta fiind suspendată ”ca urmare a necesității de clarificare a unor aspecte și pentru a dispune o abordare unitară cu privire la acestea la nivelul tuturor programelor care finanțează cheltuieli similare”, potrivit ministerului. Este vorba despre un proiect depus pe Prioritatea 1 PoAT al cărui beneficiar este ADR Nord Vest.
În cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027 (PEO) se află în proces de contractare un număr de 465 proiecte, cu o valoare totală eligibilă de 434,2 milioane de euro, iar în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 (PoIDS) se află în proces de contractare un număr de 4 proiecte, cu o valoare totală eligibilă de 7 milioane de euro, astfel:
Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 (PoIDS)
În cadrul Programului Operațional Regional ”nu există o listă a proiectelor cu finanțare europeană aprobate, pentru care nu s-a semnat contractul de finanțare”, potrivit MIPE.
La nivelul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, sunt 9 proiecte finanțate din fonduri europene și cofinanțate de la bugetul de stat aprobate, în valoare totală de 433,11 mil. euro, pentru care nu s-a semnat contractul de finanțare.
La nivelul Programului Tranziție Justă, au fost depuse cereri de finanțare doar în cadrul apelurilor de proiecte pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș care vizează dezvoltarea investițiilor productive în IMM, ”pentru care procesul de evaluare, selecție și contractare este în derulare”, mai transmit reprezentanții ministerului..
(Citește și: ”Execuția la 10 luni – creștere cu 20% a veniturilor din impozitele pe profit, salarii, venit. Minus la bani europeni – Deficitul urcă la 6,2% din PIB”)
***