proiectul european care ar urma să concureze cu Starlink: Comisia a semnat concesiunea cu consorțiul SpaceRISE
Comisia a semnat luni contractul de concesiune pentru infrastructura pentru interconectare, reziliență și securitate prin satelit (Iris²), o constelație multiorbitală de 290 de sateliți. Partenerul este consorțiul SpaceRISE, iar durata concesiunii este de 12 ani.
Acest parteneriat va dezvolta, implementa și opera noul sistem al UE, fiind un pas important în direcția suveranității Europei și a conectivității sigure, anunță executivul Uniunii.
Pentru a asigura sustenabilitatea financiară, Comisia își va asuma angajamente bugetare inițiale în temeiul actualului cadru financiar multianual. Finanțarea viitoare după 2027 va fi condiționată de adoptarea unor programe ulterioare de către Parlamentul European și Consiliu, alături de disponibilitatea creditelor.
Proiect spațial emblematic al UE, care urmează programelor Galileo (poziționare prin satelit) și Copernicus (monitorizarea climei), Iris² prevede o rețea de 290 de sateliți multiorbitali care să ofere servicii de conexiune până în 2030 și care va concura Starlink.
Oferind servicii avansate de conectivitate utilizatorilor guvernamentali și eliminând lacunele în materie de conectivitate în întreaga Uniune, IRIS2 stă la baza autonomiei strategice și a poziției de lider tehnologic a Europei.
Sistemul IRIS2 va valorifica avantajele unice ale sateliților Medium Earth Orbit (MEO) și Low Earth Orbit (LEO).
Această constelație de ultimă oră va oferi:
- Servicii de conectivitate securizată pentru statele membre ale UE și autoritățile guvernamentale.
- Bandă largă de mare viteză pentru întreprinderile private și cetățenii europeni, inclusiv acoperire în zonele defavorizate din punctul de vedere al conectivității.
Consorțiul SpaceRISE: Colaborare paneuropeană
Consorțiul SpaceRISE, care va pune în aplicare proiectul, include trei mari operatori europeni de rețele prin satelit – SES SA, Eutelsat SA și Hispasat S.A. – sprijiniți de o echipă centrală de subcontractanți europeni din ecosistemul satcom.
Printre partenerii cheie se numără: Thales Alenia Space, OHB, Airbus Defence and Space, Telespazio, Deutsche Telekom, Orange, Hisdesat și Thales SIX.
Colaborarea pune accentul pe angajamentul față de competitivitate și inovare, asigurându-se că întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) și noii intrați pe piață au oportunități în cadrul lanțului de aprovizionare.
Parteneriat public-privat
Contractul de concesiune pe 12 ani stabilește un parteneriat public-privat ce va permite atât servicii de conectivitate guvernamentale, cât și comerciale până în 2030.
Printre principalele caracteristici:
- Uniunea Europeană servește drept client de bază pentru servicii.
- Finanțare obținută din investiții publice ale UE și ale Agenției Spațiale Europene (ESA), alături de investiții private ale consorțiului SpaceRISE.
Stimularea obiectivelor de conectivitate ale Europei
Prin IRIS2, Uniunea Europeană își consolidează poziția de lider mondial în materie de conectivitate securizată prin satelit, asigurând reziliența în fața provocărilor emergente.
Acest program nu numai că răspunde nevoilor actuale în materie de conectivitate, ci pune și bazele autonomiei strategice a Europei într-o lume digitalizată, menționează comunicatul Comisiei.
(Citește și: UE își construiește propria rețea de sateliți pentru internet, alternativă la Starlink)
****