Hanwha Aerospace va construi în România prima fabrică din Europa pentru sistemele de apărare antiaeriană K9

Hanwha Aerospace va construi în România prima fabrică din Europa pentru sistemele de apărare antiaeriană K9

Obuzierul autopropulsat (SPH) K9 Thunder de 155 mm va fi produs în România de compania din Coreea de Sud Hanwha Aerospace, a declarat Peter J K Bae, șeful Hanwha Aerospace România, pentru European Security Defense.

România a semnat anul acesta contractul pentru achiziția a 54 de obuziere K9 Tunetul (Thunder) de 155 mm, care vor fi produse local. Centrul de excelență al Hanwha era prezentat de Defense România, în octombrie, ca un posibil viitor hub în care să fie produse și mașini de luptă Redback destinate clienților europeni.

Hanwha Aerospace România a fost înregistrată în octombrie 2024 pentru a sprijini fabricarea în țara noastră a K9 și a vehiculului asociat de realimentare cu muniție K10.

„Înființarea filialei din România este angajamentul nostru cheie de a ne consolida prezența în această țară, contribuind la securitatea și economia României. De asemenea, este în conformitate cu un acord de compensare semnat cu guvernul român pentru contractul privind sistemele de artilerie K9 și K10”, a explicat Peter J K Bae.

Hanwha Aerospace România a găsit deja câteva companii locale calificate pentru a participa la acest program, dar continuă procesul de căutare, pentru a adăuga mai mulți furnizori și subcontractanți locali calificați.

Construcția fabrici va demara la jumătatea anului viitor, iar obuzierele autopropulsate produse aici vor fi destinate atât armatei române, cât și exportului.

„Va fi prima facilitate de producție locală din Europa construită de Hanwha Aerospace, a mai explicat șeful companiei, care a adăugat că aceasta nu doar că va produce sistemele K9, dar va permite și testarea de echipamente, activități de cercetare și de training, reparații și revizii.

Hanwa Aerospace România va putea produce și IFV-uri

Hanwha Aerospace România va avea capacitatea de a produce vehicule de luptă pentru infanterie (IFV-uri), în cazul în care compania va obține contractul pentru România sau orice altă comandă din Europa.

IFV K21 se află în dotarea armatei din Coreei de Sud, dar a fost selectat și de armata australiană, unde este cunoscut sub numele de AS21 Redback.

Întrebat ce beneficii poate aduce Hanwha României prin fabricarea locală a SPH-urilor K9 și, eventual, a IFV-urilor Redback, Bae a declarat că „România încearcă să își consolideze capacitățile de apărare, iar în acest scop este foarte important să producă, să furnizeze și să întrețină echipamentele de apărare în timp util. În acest sens, este de așteptat ca Centrul de excelență Hanwa să contribuie la consolidarea într-o mai mare măsură a capacității de descurajare și apărare a României”.

În plus, a mai explicat sud-coreeanul, „pe baza cooperării active și a parteneriatelor cu companiile locale de apărare, se va realiza un transfer tehnologic relevant, care va duce la dezvoltarea și modernizarea industriei românești de apărare.”

Programul de înzestrare a armatei cu IFV-uri

O licitație pentru înzestrarea cu IFB-uri a Armatei Române urmează să fie lansată, curând, după cum anunțau autoritățile române, obiectivul fiind ca acestea să fie produse în țară.

România va demara programul de înzestrare Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI). Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2,99 miliarde de euro și presupune dotarea Forțelor Terestre cu 298 de vehicule de luptă pentru infanterie. 

Cei de la Hanwha Aerospace doresc să intre în competiție cu Redback.

Posibilă livrare de armament către Ucraina

Coreea de Sud a anunțat la începutul lunii noiembrie că nu exclude livrarea directă de arme Ucrainei.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a făcut atunci o aluzie la o posibilă ajustare a politicii Seulului în acest domeniu, ca urmare a implicării soldaților nord-coreeni în Ucraina.

„Acum, în funcţie de nivelul de implicare a Coreei de Nord, ne vom ajusta treptat strategia de sprijin, în mai multe etape. Aceasta înseamnă că nu excludem posibilitatea furnizării de arme”, a declarat şeful statului.

(Citește și: România și Coreea de Sud – Parteneriatul strategic: apărarea și energia nucleară în prim-planul discuțiilor de la Seul)

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *