a fost descoperită o clădire cu arhitectură misterioasă, a cărei origine este necunoscută
De curând, în regiunea Norfolk, din estul Angliei, a fost descoperită o clădire în formă de „Y”, construită în perioada ocupației romane. Arhitectura ansamblului este una atipică acestei perioade, până în prezent ne mai fiind descoperită vreo clădire cu formă asemănătoare datând din epoca Imperiului Roman.
Vestigiul, descoperit la sud de oraşul antic Venta Icenorum, a fost datat ca fiind construit în urmă cu 1.800 de ani. Structura este compusă din două aripi care radiază dintr-o cameră rectangulară, ce face legătura cu o cameră centrală.
Clădirea cu două aripi pare a fi unică în întregul Imperiu Roman – prof. William Bowden, de la Universitatea din Nottingham, declară:„este foarte neobişnuit să descoperi o astfel de construcţie, deoarece până acum nu am mai găsit unele asemănătoare…este foarte greu de spus ce au dorit să obţină prin acest model arhitectonic”, având în vedere faptul că arheologii nu cunosc încă destinaţia clădirii, ei doar presupunând că a fost un templu.
Construcţia pare că a aparţinut unui complex, ce includea în nord o casă de locuit şi alte două structuri în partea de nord-vest şi de nord-est.
Fundaţia celor două aripi şi camera dreptunghiulară a fost realizată dintr-un strat subţire de lut şi calcar, ceea ce înseamnă că superstructura din cea mai mare parte a clădirii era destul de uşoară, „probabil din lemn şi cu pereţi cu noduli de lut şi cu un acoperiş de paie”. Acest lucru susţine posibilitatea că această clădire nu a fost construită cu intenţia de a fi folosită pentru mult timp.
Pe de altă parte, camera centrală era realizată din materiale mai puternice, cu bazele sale concepute din mortar de var amestecat cu lut şi bucăţi mici de piatră şi cărămidă.Această secţiune a avut probabil un acoperiş din ţiglă.
În sprijinul ideii potrivit căreia construcţia în formă de Y a avut un caracter temporar, arheologii au mai găsit indicii (găuri ale unor stâlpi de susținere), potrivit cărora după dezafectare, peste locul acoperit de această clădire a fost construită una mai nouă, ei găsind şi artefacte care nu îi puteau aparţine.
Cercetătorii nu sunt convinşi de scopul pentru care a fost ridicată construcţia – deşi poziţia sa înaltă o făcea vizibilă din oraşul Venta Icenorum, fundaţiile sale erau slabe, prof. Bowden notând că„este posibil să fi fost o construcţie temporară, folosită pentru un singur eveniment ori ceremonie…ori să fi reprezentat un altar sau templu vizibil de pe drum sau din oraş.”
Mai există şi o altă posibilitate, ca urmaşii icenilor(icenii sau ecenii au fost un trib de celţi ce au populat Britania în sec. 1 î.Hr.-sec. 1 d.Hr., până au fost cuceriţi de romani în jurul anului 60 d.Hr.) să fi construit clădirea în formă de Y.
Arhitectura Icenilor era destul de simplăşi, precum a explicat Bowden, nu atât de elaborată ca aceasta. Pe de altă parte, religia lor a fost interconectată cu natura, ceva ce ar putea ajuta la explicarea locaţiei construcţiei unde este „bătută de vânt”.
Zeii Icenilor, pre-zeii romanilor, aveau tendinţa de a fi asociaţi cu locuri naturale:izvoarele, copacii, plantaţii sacre.
Deşi Icenii au fost ştersi din istoria scrisă de romani, după ce au creat o armată cu care s-au răsculat împotriva acestora, indicii arheologice indică faptul căspiritul lor a rămas destul de viu.Cercetătorii însă au concluzionat că arhitectura clădirii este atipică atât romanilor, cât şi icenilor, astfel că originea sa rămâne un mister.
Sursa:http://www.financiarul.ro