Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la Președinție. Un portret lapidar

Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la Președinție. Un portret lapidar

Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de partidele din coaliţie pentru Preşedinţia României, a anunţat luni preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan.

Consens pentru susținerea lui Crin Antonescu

„PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră.

Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia”, a arătat liderul PNL, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, alături de liderii PSD, UDMR şi reprezentantul minorităţilor.

Crin Antonescu, fondatorul USL

Crin Antonescu (65 de ani) este fost președinte PNL (din 2009 până în 2014, fost președinte al Senatului României între 2012–2014.

A fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, unde s-a clasat pe locul al treilea în primul tur. În al doilea tur de scrutin, Crin Antonescu l-a susținut pe Mircea Geoană, candidat PSD.

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.

Pe 9 ianuarie 2011 Crin Antonescu și Daniel Constantin, președintele Partidului Conservator (înființat de Dan Voiculescu) au semnat protocolul de formare a Alianței de Centru Dreapta.

Ulterior, pe 5 februarie 2011, Crin Antonescu, Daniel Constantin și liderul PSD de la acel moment, Victor Ponta, au semnat protocolul de formare a Uniunii Social Liberale (USL), o alianță de tip electoral și politic formată la inițiativa aceluiași Dan Voiculescu.

Scopul declarat al USL a fost acela de îndepărtare de la putere a președintelui Băsescu, de câștigare a alegerilor generale din 2012 și a alegerilor prezidențiale din 2014.

Crin Antonescu a dispărut din viața politică românească în 2014, după ce USL nu a reușit să câștige alegerile prezidențiale.

El a trăit în acest timp la Bruxelles, acolo unde soția sa, Adina Vălean, a fost europarlamentar, comisar european și, din nou, europarlamentar.

A reapărut brusc în viața politică internă în urmă cu aproximativ o lună, când UDMR, PSD și PNL au început să vorbească intens despre posibila susținere a candidaturii sale la Președinția României. A revenit cu critici privind campania electorală a PNL, aducând în discuție necesitatea promovării de către parttid a unor nume ca Eduard Helvig și Ilie Bolojan.

(Citește și: ”Crin Antonescu – cel mai vehiculat nume de candidat comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la președinția României”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *