Marile bănci americane ies din Alianța Net-Zero – băncile europene rămân. Investițiile ESG

Marile bănci americane ies din Alianța Net-Zero – băncile europene rămân. Investițiile ESG

Cele mai mari instituții de credit din SUA s-au grăbit în ultimele săptămâni să părăsescă una dintre cele mai importante asociații climatice din sectorul bancar global, provocând furia activiștilor de mediu care se tem că industria bancară renunță la tranziția de la combustibilii fosili, relatează Reuters.

Goldman Sachs a fost prima bancă americană care a anunțat în 6 decembrie că se retrage din Net-Zero Banking Aliance (NZBA), urmată de Wells Fargo, Citi, Bank of America și Morgan Stanley. Din primele șase cele mai mari bănci americane doar JP Morgan a rămas deocamdată în NZBA, alianță care își propune să își alinieze politicile de finanțare cu lupta globală împotriva schimbările climatice.

Republicanii acuză încălcarea legislației antitrust

Retragerea băncilor americane vine după ce politicienii republicani au avertizat că prin apartenența la această organizație s-ar putea încălca legile antitrust, în special dacă ar conduce la reducerea finațării companiilor energetice care exploateză combustibili fosili, în detrimentul energiilor regenerabile.

Băncile care s-au retras își pot reevalua acum angajamentele față de politicile ecologice, a declarat Patrick McCully, analist senior pentru tranziție energetică la think tannk-ul Reclaim Finance.

„Cel mai important este de urmărit acum dacă nu vor fi abandonate obiectivele și politicile actuale”, a spus McCully, citat de Reuters, menționând că unele bănci aveau proiecte ambițioase pentru scăderea emisiilor de carbon. Însă, tot el menționează că băncile nu se vor grăbi să facă publice astfel de schimbări de strategie.

NZBA a căutat să-și adapteze politicile astfel încât să păstreze în asociație marile bănci, de inportanță sistemică, însă aceste eforturi au fost în cele din urmă insuficiente.

Schimbările climatice nu mai reprezintă o prioritate

Șefa departamentului bancar de la grupul de advocacy ShareAction, Jeanne Martin, a declarat că semnalul transmis în piață de aceste plecări este că schimbările climatice nu mai reprezintă o prioritate pentru ei. „Acest lucru este îngrijorător când cei mai mari finanțatori ai companiilor energetice se retrag”, a spus ea.

De asemenea, este și problema finanțării programelor climatice în țările aflate în curs de dezvoltare care doresc să implementeze măsuri de reducere a emisiilor.

Ultima bancă importantă americană, JPMorgan, a transmis prin purtătorul de cuvânt că banca își evaluează în mod regulat apartenența la astfel de parteneriate, fără a preciza dacă va rămâne sau nu în asociație. Restul băncilor din SUA, membre ale NZBA, sunt mult mai mici, precum Areti Bank și Climate First Bank.

Investițiile ESG, în declin

Deși nicio bancă nu l-a citat ca fiind un factor al deciziilor de ieșire din asociație, acesta este și o reacție la investițiile rezultate din politicile ESG (Mediu, Social și Guvernanță), la care tot mai multe companii renunță. Un grup de politicieni republicani, mulți dintre ei ocupând funcții de procurori federali, au acuzat membrii NZBA de potențiale încălcări ale legiclației antitrust.

La rândul lor, băncile au evitat să ofere explicații detaliate despre motivele pentru care au renunțat la NZBA, declarând doar că rămân în continuare angajate în sprijinirea clienților pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Energie verde nu-i deocamdată rentabilă pentru bănci

Analiza din decembrie a veniturilor principalelor bănci americane efectuată de think tank-ul Anthropocene Fixed Income Institute arată că profiturile sunt mai mari în relația cu companiile specializate în exploatarea combustibililor fosili decât în cazul energiilor verzi.

 „Ca un prim aspect, unele dintre aceste bănci pot spune destul de ușor «nimic nu s-a schimbat», deoarece încă pot câștiga mai mulți bani de pe urma combustibililor fosili”, a declarat directorul executiv al AFII, Ulf Erlandsson.

Un studiu intitulat „Banking on Climate Chaos” din 2024 a arătat că cele mai mari șase bănci din SUA se numără printre primii 20 de creditori la nivel mondial pentru companiile energetice implicate în exploatarea combustibililor fosili.

Băncile europene rămân în NZBA

În urma dezertării în masă a băncilor americane, NZBA mai are acum 142 de membri din 44 de țări cu active cifrate la 64 de trilioane de dolari, 80 de bănci europene deținând cea mai mare parte din aceste active. Printre marile bănci europene care rămân în coaliție se numără HSBC, Barclays și PNB Parisbas.

Ieșirea băncilor americane din alianța pentru mediu va permite băncilor europene să-și stabilească obiective mai ambițioase, având în vedere opoziția băncilor din SUA la înălțarea ștachetei NSBA, a spus  McCully. „Băncile europene s-au plâns că le-ar plăcea ca politicile NZBA să fie mai puternice, dar membrii din SUA pur și simplu s-au opus – așa că a venit timpul ca europenii să intensifice eforturile în domeniul schimbărilor climatice și să demonstreze că nu  se foloseau de obstrucționismul american ca scuză pentru lipsa de acțiune”, a scris el pe LinkedIn.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *