revenire pe servicii, declin în industrie și presiune inflaționistă din salarii

revenire pe servicii, declin în industrie și presiune inflaționistă din salarii

Sectorul de servicii din Germania a încheiat anul 2024 cu o ușoară creștere a activității de business, conform sondajului PMI (Purchasing Managers Index) aferent lunii decembrie realizat de S&P Global și Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Concomitent, companiile active în sectorul de servicii raportează presiune pe costuri de pe componenta salarii și majorări de prețuri, în timp ce industria nemțească a cunoscut o nouă deteriorare în decembrie.

Evoluția pozitivă din decembrie de pe zona de servicii este catalogată de analiștii S&P Global/HCOB drept una sezonieră, asociată sărbătorilor de iarnă, ce a avut loc pe ”fundații fragile” și în condiții de cerere încă slabă.

Indicele PMI pentru sectorul de servicii a crescut astfel la 51,2 puncte în decembrie, de la o valoare de 49,3 puncte în luna noiembrie. Indicele PMI compozit, ce include și evoluția industriei germane, a urcat și el la 48,0 puncte în decembrie, de la un nivel de 47,2 puncte în luna noiembrie.

Un indice PMI peste pragul de 50,0 de puncte indică o îmbunătățire a situației economice în luna respectivă, în timp ce o cifră situată sub pragul de 50,0 de puncte arată o deteriorare.

Principalele constatări:

  • Input-urile (inclusiv munca) s-au scumpit; creșterile s-au dus în prețurile finale ale serviciilor
  • Creșterea costurilor operaționale este cea mai abruptă din februarie, raportează firmele germane
  • Cererea este încă slabă; afacerile noi s-au contractat pentru a patra lună la rând, iar companiile au făcut ușoare disponibilizări, pentru a șasea lună la rând

Firmele germane spun că se confruntă cu incertitudine pe partea cererii, o lipsă relativ acută de licitații guvernamentale și o slăbiciune pe industria prelucrătoare care s-a simțit și pe zona de servicii prestate pentru firme. Majoritatea companiilor raportează inclusiv o deteriorare a cererii externe, iar singura zonă cu un volum în creștere al afacerilor noi a fost pe zona de servicii prestate populației.

Inflația în Germania a reaccelerat în decembrie

Inflația a reaccelerat în luna decembrie, arată datele oficiale publicate luni de Destatis, statistica germană. În ritm lună/lună, prețurile de consum (IAPC – indicele armonizat al prețurilor de consum) au crescut cu 0,7%, ceea ce a împins rata anuală la 2,9%, mult peste estimarea analiștilor de 2,6%.

Decembrie a fost a treia lună la rând în care rata anuală de creștere a inflației din Germania a fost peste ținta Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%, după ce în septembrie a atins 1,8%. Inflația a reaccelerat începând cu octombrie, iar mare parte din presiunea locală vine de pe componenta salarii.

În același timp, rata anuală a inflației de bază, ce exclude componente precum produsele alimentare și energia, a crescut la 3,1% de la 3,0% în noiembrie.

Germania rămâne blocată în purgatoriul stagflației

Pe partea de industrie, Germania a cunoscut o nouă contracție a producției în decembrie, potrivit datelor publicate joi de S&P Global și HCOB. Indicele PMI ce urmărește dinamica industriei germane a venit mult sub pragul neutru de 50 de puncte, la 42,5 puncte, de la 43,0 puncte în noiembrie. Germania afișează la luna noiembrie un minus de 20% comparativ cu maximul înregistrat în 2017.

Această scădere substanțială a locomotivei industriale a Europei încă nu dă semne de atenuare, iar ea nu se rezumă doar la industria auto. Economia germană stagnează de mai multe trimestre, iar multe companii industriale au anunțat planuri de restructurare și reducere a investițiilor, cuplate cu măsuri de relocare a capacităților de producție și concedieri.

Deși în termeni absoluți economia germană stagnează, datele arată că în termeni per capita, PIB-ul este deja într-un declin multianual.

”Principala concluzie din sondajul PMI pe servicii din decembrie este că ne confruntăm cu o creștere slabă și cu o inflație puternică – stagflație aproape în toată splendoarea sa. Creșterea costurilor este uluitoare, indicele prețurilor de intrare marcând cea mai rapidă creștere din februarie. Marele vinovat aici sunt salariile (…) inflația ridicată în sondajul PMI al serviciilor este destul de neobișnuită pentru o economie care cochetează cu recesiunea. Din 2021-2022 am văzut niveluri ridicate de inflație și o creștere lentă, sau chiar stagnare a activității economice. Acest decalaj a început cu șocurile economice ale pandemiei și apoi războiul din Ucraina, dar sugerează și o schimbare structurală, posibil legată de demografie și de lipsurile continue de pe piața muncii”, comentează datele Cyrus de la Rubia, economistul șef al Hamburg Commercial Bank.

Economia zonei euro s-a contractat în ultima lună din 2024

În ceea ce privește zona euro în întregimea ei, aceasta s-a contractat în luna decembrie pe fondul declinului persistent al Germaniei și a unei evoluții nefavorabile concomitente din partea celorlalte două mari economii europene, Franța și Italia. În contratrend au evoluat Spania și Irlanda, cu evoluții economice pozitive.

Analiștii S&P Global și ai HCOB pun contracția zonei euro pe seama declinului de activitate al industriei manufacturiere europene.

Totodată, s-a consemnat o intensificare a presiunilor inflaționiste la nivelul întregii zone euro, în special pe zona de servicii.

(Citește și: ”Volkswagen – Acord cu sindicatele: 35.000 de locuri de muncă desființate în Germania)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *