Oțel, materii prime, baterii, drone
„România va juca un rol cheie în dezvoltarea europeană industrială și în ceea ce privește materiile prime”, a declarat joi Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru Prosperitate și strategia industrială, care efectuează o vizită oficială la București.
„Prima mea vizită într-o capitală europeană am rezervat-o României. Este un mesaj important din partea Comisiei Europene pentru că România este una din țările cele mai industrializate din Europa și avem nevoie de România în acest moment de incertitudini economice și de reindustrializare”, a spus Stephane Sejourne, citat de Agerpres.
Împreună cu ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, și europarlamentarii români Dan Barna și Dan Nica, oficialul european a vizitat fabrica românească Prime Batteries Technology, care furnizează baterii litiu-ion de ultimă generație și sisteme personalizate de stocare a energiei pentru o multitudine de sectoare și de întreprinderi din întreaga Europă.
Oficialul a avut miercuri întâlniri și cu premierul Marcel Ciolacu, și cu președintele Senatului, Ilie Bolojan. De asemenea, el a viziat joi și Institutul Național de cercetare-dezvoltare Aerospațială (INCAS), principalul centru de cercetare în domeniul științelor aerospațiale din România.
Despre vizita la INCAS, reprezentanța Comisiei Europene în România precizează că este o ocazie de a discuta despre concurența neloială exercitată de China pe piața dronelor și despre utilizarea din ce în ce mai relevantă a tehnologiilor dronelor atât în aplicațiile civile, cât și în cele militare.
România, jucător cheie în reindustrializarea UE, datorită materiilor prime
Potrivit acestuia, Comisia Europeană va simplifica cadrul de reglementare în domeniul reindustrializării, pentru eliminarea unor reguli care constrâng investițiile companiilor. „Asta va fi miza acestei perioade, simplificarea lucrurilor fără a dereglementa. Acest lucru este așteptat cu nerăbdare de companii și de statele membre”, a adăugat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, citat de Agerpres.
În acest context, planul Clean Industrial Deal va fi publicat la finele lunii februarie de către Comisia Europeană, strategie ce trebuie să includă toate problematica sectorului de baterii, inclusiv decarbonizarea și competitivitatea companiilor.
„Această vizită este foarte importantă pentru că România va juca un rol cheie în dezvoltarea europeană industrială și în ceea ce privește materiile prime, și deschiderea de noi mine, care ar putea fi în interesul României, dar și în interes european. Suntem interesați să diversificăm aprovizionarea în Europa și, mai ales, să reîncepem să producem pe teritoriul european și, în acest sens, România este un foarte bun exemplu”, a afirmat oficialul UE.
Comisarul va reveni în România pentru a susține sectorul oțelului
El a menționat că va reveni în România pentru a susține și sectorul oțelului. „Nu vom putea avea oțel în Europa dacă nu susținem o filieră care să creeze cerere pentru acest oțel și apoi nu putem avea o industrie eoliană, a bateriilor, o industrie auto fără a avea oțel. Aceasta va fi un subiect în următoarele săptămâni. România este, de asemenea, în centrul preocupărilor noastre și vom ajuta acest sector. Am dorit să vin foarte repede pentru a da acest semnal de susținere, de asistență economică și de strategie comună, pentru că vom coordona lucrurile cu Comisia Europeană, în interesul românilor și de asemenea în interesul europenilor pentru că obiectivele noastre sunt și obiectivele Uniunii Europene”, a mai spus Sejourne.
La rândul său, ministrul Bogdan Ivan a declarat că vizita comisarului european este extrem de importantă pentru că aduce un mesaj pentru toată industria din România, și anume că „Uniunea Europeană susține România să fie un jucător în noile industrii”. El a precizat că, de săptămâna viitoare, va începe o serie de consultări cu „industria mare din România pentru a crea un input pe care să-l ducem mai departe la Bruxelles”.
„Atunci când vorbim despre dezvoltarea industrială a Europei și reducerea dependenței față de alte continente, vorbim despre utilizarea la maximum a resurselor pe care le avem aici, iar România are resurse uriașe de materiale critice, are și o poziție geostrategică extrem de importantă”, a mai afirmat ministrul.
Directorul operațional la Prime Batteries Technology, Cristian Pastuhov, a precizat că peste o lună și jumătate va crește capacitatea de producție a fabricii de stocare în baterii de la 300 de megawați-oră pe an, la 2,3 gigawați oră pe an.
„În contextul dezvoltării energetice românești, în ceea ce privește capacitățile de producție din surse regenerabile, respectiv centrale eoliene și fotovoltaice, bateriile sunt foarte importante în a crea un echilibru energetic național și nu numai”, a declarat directorul.
El a menționat că fabrica exportă în special în Uniunea Europeană, dar și în țări din America Latină și Africa.
În perioada 8-9 ianuarie, Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială, efectuează o vizită oficială la București.
Înainte de prezentarea oficială a Pactului Comisiei Europene pentru o industrie curată și la câteva săptămâni de la lansarea dialogului strategic privind industria auto, această vizită marchează cea de-a patra etapă a turneului realizat de vicepreședintele executiv în cele mai strategice sectoare industriale și lanțuri de aprovizionare din Europa – incluzând, de această dată, un accent specific pe baterii.
(Citește și: Exclusivitate/ Interviu cu Stéphane Séjourné, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene: ”România e cea care alege să-și invite întreprinderile care să participe la proiectele comune ale UE”)
(Citiți și: ”IARNA VRAJBEI NOASTRE (geoeconomice). CRONICILE Nr. 76. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)
****