România ia în calcul blocarea ofertei MVM de preluare a activelor E.ON, pe fondul temerilor legate de influența Rusiei
O ofertă din partea Ungariei pentru achiziționarea unui important furnizor de energie din România este în curs de revizuire, după ce au apărut suspiciuni cu privire la motivele din spatele ofertei supraevaluate, inclusiv temeri legate de influența Rusiei, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru Financial Times.
Grupul energetic de stat al Ungariei, MVM, a câștigat recent licitația pentru achiziționarea rețelei de distribuție a gazelor și electricității din România deținută de compania germană E.ON.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată pe motive de securitate, într-o mișcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit o fuziune feroviară cu o companie maghiară parțial din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.
„Am văzut un precedent în Spania, unde o tranzacție care implica entitatea maghiară a fost respinsă de un comitet similar cu cel român,” a spus Burduja. „Va trebui să luăm în considerare toate aceste aspecte înainte de a lua o decizie.”
E.ON Energie România furnizează energie electrică și gaze pentru milioane de clienți români, având o cotă de piață de aproape 50%, a precizat ministrul.
MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria după venituri și principalul importator de gaze rusești în țară. De asemenea, operează o centrală nucleară proiectată de Rusia în Ungaria, care este extinsă sub coordonarea Rosatom, gigantul nuclear de stat al Moscovei.
Compania maghiară a oferit în jur de 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar din E.ON Energie, o sumă pe care Burduja a estimat-o a fi de patru ori mai ridicată decât valoarea de piață. Oferta a fost mult mai mare decât ceea ce au fost dispuși să plătească competitorii, inclusiv două companii românești de stat din domeniul energiei.
Burduja a declarat că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscurilor legate de preluarea E.ON Energie de către MVM.
„Valoarea tranzacției va fi analizată… și implicațiile potențiale pe piața energetică,” a spus el. „Vom investiga mai departe, probabil solicitând și un punct de vedere de la structurile naționale de securitate.”
„Nu vom permite intrarea gazului rusesc în țară,” a adăugat Burduja, subliniind că România lucrează pentru a-și exploata propriile resurse de gaze naturale și pentru a achiziționa provizii suplimentare de pe piața spot.
România este deosebit de sensibilă la orice influență rusească, având în vedere proximitatea față de războiul din Ucraina și după anularea unei alegeri prezidențiale din cauza presupusei ingerințe rusești, notează publicația.
Premierul maghiar Viktor Orbán a criticat în mod repetat sancțiunile UE asupra sectorului energetic rusesc. Orbán a declarat în decembrie pentru Financial Times, după ce a discutat despre tranzacția MVM cu premierul român Marcel Ciolacu, că există „probleme nesoluționate” care trebuie clarificate.
„Premierul român le-a ridicat (problemele nesoluționate, n.r.) și a cerut să se creeze un grup de lucru comun pentru a liniști pe toată lumea și a face totul transparent,” a spus Orbán, evitând întrebările suplimentare despre implicarea Rusiei în afacere.
MVM a afirmat că va coopera cu autoritățile române, dar a refuzat să discute detalii despre ceea ce a numit o tranzacție în curs. Compania a subliniat că portofoliul său regional de achiziții de gaze este diversificat în termeni de surse, rute și maturitate.
Gazul rusesc furnizat de Gazprom, companie de stat, „constituie doar 40% din portofoliul total de comerț regional,” a spus compania. Acesta este transportat printr-o conductă care traversează Turcia, ultima rută rămasă spre Europa după încheierea unui acord de tranzit între Gazprom și Ucraina pe 1 ianuarie.
E.ON nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.
(Citește și: ”Chiar Urgență: OUG, în contextul încercării de preluare a E.ON România de către compania ungară MVM. Statul capătă dreptul să cumpere acțiuni la companiile la care este acționar pentru preveni preluările ostile”)
***