Databricks, companie de AI cofondată de doi români, a obținut 5 mld. dolari finanțare privată de la mari fonduri de investiții
Producătorul de software Databricks, care are printre fondatori doi cercetători români – Matei Zaharia și Ion Stoica – a obținut peste 5 miliarde de dolari finanțare de la creditori, inclusiv Blackstone, Apollo Global Management și Blue Owl Capital, în cea mai mare emisiune de datorii a sa de până acum, conform unor surse Bloomberg.
Databricks dezvoltă software pentru a procesa, analiza și construi aplicații de inteligență artificială folosind date complexe dintr-o varietate de surse. Compania a fost fondată în 2013 de un grup de cercetători din cadrul University of California, Berkeley, care au lucrat împreună la proiectul open-source Apache Spark. Fondatorii companiei sunt:
- Matei Zaharia – Cofondator și Chief Technologist al Databricks. Este creatorul proiectului Apache Spark și profesor asociat la Stanford University, fiind o figură marcantă în domeniul datelor mari și al sistemelor distribuite.
- Ion Stoica – Cofondator și președinte al consiliului de administrație Databricks, este profesor de informatică la UC Berkeley și a jucat un rol esențial în dezvoltarea sistemelor distribuite, inclusiv Apache Spark.
- Andy Konwinski – Cofondator, a fost unul dintre cercetătorii principali din echipa originală a Apache Spark și a contribuit la lansarea Databricks.
- Ali Ghodsi – Este cofondator și în prezent CEO al Databricks. Este cunoscut pentru contribuțiile sale la proiectul Apache Spark și pentru viziunea sa în integrarea inteligenței artificiale și a datelor mari.
- Reynold Xin – Cofondator și Chief Architect al Databricks, a fost unul dintre principalii contributori la dezvoltarea Apache Spark.
- Patrick Wendell – Cofondator și VP of Engineering, a contribuit la dezvoltarea Apache Spark și este implicat în proiectele de scalabilitate ale Databricks.
Databricks, printre cele mai valoroase companii private din lume
Firma de tehnologie, care este una dintre cele mai valoroase companii private din lume, a apelat la JPMorgan Chase & Co. anul trecut pentru a aranja finanțarea și intenționează să folosească veniturile pentru a compensa povara fiscală asociată cu vânzările de acțiuni ale angajaților.
Tranzacția de împrumut vine după o rundă de finanțare de 10 miliarde de dolari în acțiuni, anunțată de Databricks la sfârșitul anului trecut, care a ridicat valoarea companiei la 62 de miliarde de dolari.
Creditorii direcți oferă un împrumut la termen de 2,25 miliarde de dolari, precum și o tranșă de tip „delay-draw” de 500 de milioane de dolari, pe care Databricks o poate accesa ulterior, au spus sursele, care au solicitat anonimatul deoarece detaliile tranzacției sunt private. Datoria, care are o structură legată de venitul anual recurent al companiei (ARR), are o marjă de 4,5 puncte procentuale peste rata de finanțare overnight garantată (Secured Overnight Financing Rate – SOFR), au mai precizat aceștia.
Un grup de bănci, inclusiv JPMorgan, Barclays, Citigroup, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley și BNP Paribas, a oferit o facilitate de credit revolving de 2,5 miliarde de dolari ca parte a finanțării datoriilor, potrivit surselor.
Compania se așteaptă la venituri anuale de peste 3 mld. dolari
Reprezentanții Databricks, Blackstone, Apollo, Blue Owl, JPMorgan, Barclays, Citigroup și BNP au refuzat să comenteze. Goldman Sachs și Morgan Stanley nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Împrumuturile ARR au devenit o metodă populară pentru firmele de credit privat de a oferi împrumuturi companiilor software în creștere rapidă, care încă nu generează profit. În cazul împrumuturilor ARR, garanțiile creditorilor sunt stabilite pe baza veniturilor recurente ale companiei, care se bazează de obicei pe contracte pe termen lung, în loc de câștiguri.
Databricks a anunțat în decembrie că se așteaptă să depășească 3 miliarde de dolari în venituri anualizate și să genereze un flux de numerar liber pozitiv în al patrulea trimestru, care se încheie pe 31 ianuarie. Vânzările au crescut cu peste 60% în perioada anterioară de trei luni, un ritm rapid de extindere într-o perioadă în care mulți producători de software întâmpină dificultăți în creștere.
Veniturile vor fi folosite pentru produse noi de AI, achiziții și cumpărarea de acțiuni de la foști și actuali acționari
Compania a declarat că va folosi veniturile din runda de finanțare de 10 miliarde de dolari pentru produse noi de inteligență artificială, achiziții și o extindere semnificativă a operațiunilor sale internaționale de go-to-market, precum și pentru a cumpăra acțiuni deținute de angajați actuali și foști. Thrive capital a condus această rundă de finanțare, alături de firme precum Andreessen Horowitz și DST Global.
Databricks dezvoltă software pentru a procesa, analiza și construi aplicații de inteligență artificială folosind date complexe dintr-o varietate de surse. Snowflake și unele dintre serviciile oferite de furnizorii de infrastructură cloud, precum Microsoft Corp. cu platforma Fabric, sunt considerate în general principalii săi concurenți.
(Citește și: ”Top 300 cei mai bogați români. Matei Zaharia și Ion Stoica, fondatorii Databricks, și Voicu Oprean (Arobs), noi milionari intrați pe lista Capital”)
***