Randamentele ECE, printre cele mai slabe performanțe din lume

Randamentele ECE, printre cele mai slabe performanțe din lume

Obligațiunile suverane din Europa de Est au un început slab de an, o combinație nefericită de riscuri economice și politice apăsând asupra acestei clase de active, potrivit Bloomberg.

Un dolar puternic, creșterea randamentelor globale, o creștere economică anemică și temerile reînnoite privind inflația pun investitorii din Polonia până în Balcani pe jar, exact în momentul în care Donald Trump se pregătește să preia președinția în SUA.

În termeni de dolari, obligațiunile în monedă locală din Ungaria, România, Polonia și Republica Cehă s-au numărat printre cele mai slabe 10 performanțe pe piețele emergente de la începutul anului, conform datelor compilate de Bloomberg. Ungaria s-a remarcat cu un randament negativ total de 2,5% până la 10 ianuarie, urmată de România cu un randament negativ de 2%.

Polonia, Ungaria și Slovenia au început anul cu un nou val de vânzări de eurobonduri, împrumutând cumulat circa 6,5 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari). Per total, emisiunile de obligațiuni pe piețele emergente au crescut cu 10%, ajungând la 34 miliarde de dolari de la începutul anului, alte tranzacții notabile având loc în țări precum Arabia Saudită și Mexic.

Deutsche Bank: Fragmentarea politică ar putea crește sprijinul pentru populismul economic

„Piețele de obligațiuni din Europa Centrală și de Est se confruntă cu provocări la începutul anului din cauza preocupărilor legate de inflația în creștere în Europa centrală și de incertitudinile privind posibile tarife impuse de Trump în prima sa zi de mandat”, a declarat Anders Faergemann, de la Pinebridge Investments din Londra.

Tensiunile legate de alegerile din România au adus turbulențe pe piața obligațiunilor, iar alte scrutine importante urmează, Republica Cehă având programate alegeri în septembrie.

„La nivel regional, observăm riscuri de viraje spre dreapta, care ar putea avea implicații pentru relațiile acestor țări cu UE și pentru pozițiile lor de politică externă, mai ales în raport cu Rusia”, au scris analiștii Deutsche Bank într-un buletin informativ din 10 ianuarie. „Fragmentarea politică crescută ar putea duce la un sprijin mai mare pentru populismul economic pe tot spectrul politic și ar complica perspectivele macroeconomice ale regiunii.”

Inflația și cererea slabă, o provocare semnificativă pentru regiune

Geoff Gottlieb, reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internațional pentru CEE, a avertizat că inflația rămâne o provocare majoră în regiune, alături de multe altele.

Statele UE din Europa de Est se confruntă acum și cu o cerere externă slabă, costuri mai mari ale energiei și muncii, precum și cu deficite bugetare în creștere, a declarat Gottlieb într-un panel la forumul Invisso din Viena. Pierderea unor fonduri UE post-pandemie, cunoscute sub numele de RRF, va fi un alt risc pentru anul viitor, a adăugat el.

„Sunt foarte îngrijorat de partea de export”, a spus Gottlieb. „Va fi o provocare foarte dificilă să menținem investițiile în timp ce pierdem accesul la fondurile UE.” O veste pozitivă, sistemul bancar din regiune demonstrează un grad ridicat de stabilitate, a adăugat el.

Obligațiunile României și Ungariei, cele mai vulnerabile, din cauza incertitudinii politice interne

În contextul economic și geopolitic incert, bancherii centrali din mai multe dintre cele mai mari economii dezbat dacă își pot permite să reia reducerile ratelor dobânzilor anul acesta, având în vedere riscurile.

Provocările politicii monetare, în combinație cu un dolar american persistent mai puternic, fac obligațiunile locale din CE4 mai puțin atractive în primul trimestru”, a spus Faergemann de la Pinebridge, adăugând că Ungaria și România sunt cele mai vulnerabile din cauza incertitudinii politice interne.

Nu toate veștile sunt însă sumbre. Promisiunea lui Trump de a face pași către încheierea războiului din Ucraina oferă speranțe pentru o revigorare economică pe flancul estic al Europei.

(Citește și: ”Crește prima de risc a României: costul de îndatorare pe 10 ani din piața secundară ajunge la maximul ultimilor doi ani”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *