Averea miliardarilor lumii a crescut cu 2 trilioane de dolari în 2024, de trei ori mai rapid decât în 2023
Averea miliardarilor a crescut cu 2 trilioane de dolari doar în 2024, echivalentul a aproximativ 5,7 miliarde de dolari pe zi, într-un ritm de trei ori mai rapid decât în anul precedent, potrivit unui raport realizat de Oxfam. În medie, aproape patru noi miliardari au apărut în fiecare săptămână.
Între timp, numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie a rămas aproape neschimbat din 1990, conform datelor Băncii Mondiale.
În 2024, numărul miliardarilor a crescut la 2.769, față de 2.565 în 2023. Averea lor combinată a crescut de la 13 trilioane de dolari la 15 trilioane de dolari în doar 12 luni. Aceasta este a doua cea mai mare creștere anuală a averii miliardarilor de când sunt realizate astfel de cercetări.
Dacă ar pierde 99% din avere peste noapte, cei mai bogați 10 oameni din lume ar rămâne miliardari
Averea celor mai bogați zece oameni din lume a crescut, în medie, cu aproape 100 de milioane de dolari pe zi. Chiar dacă și-ar pierde 99% din avere peste noapte, tot ar rămâne miliardari.
Anul trecut, Oxfam a prezis apariția primului trilionar în decurs de un deceniu. Totuși, având în vedere ritmul accelerat al creșterii averii miliardarilor, această proiecție s-a extins dramatic —la ritmul actual, lumea se află pe cale să vadă cel puțin cinci trilionari în acest interval de timp.
„Această concentrare tot mai mare a averii este susținută de o concentrare monopolistică a puterii, cu miliardari care exercită tot mai multă influență asupra industriilor și opiniei publice”, avertizează instituția.
Acapararea economiei globale de către un grup privilegiat a atins un nivel de neimaginat
Raportul a fost publicat într-un moment în care elitele de afaceri se adună în stațiunea elvețiană Davos, iar miliardarul american Donald Trump, susținut de cel mai bogat om din lume, Elon Musk, este inaugurat ca președinte al Statelor Unite.
„Acapararea economiei globale de către un grup privilegiat a atins niveluri odată considerate de neimaginat. Eșecul de a opri miliardarii duce acum la apariția iminentă a trilionarilor. Nu doar că ritmul acumulării averii miliardarilor s-a accelerat – de trei ori -, dar și puterea lor a crescut,” a declarat Amitabh Behar, directorul executiv al Oxfam International.
„Bijuteria coroanei acestei oligarhii este un președinte miliardar, susținut și finanțat de cel mai bogat om din lume, Elon Musk, care conduce cea mai mare economie a lumii. Prezentăm acest raport ca un semnal de alarmă clar că oamenii obișnuiți din întreaga lume sunt zdrobiți de averea uriașă a unui grup mic de persoane,” a adăugat Behar.
Aproape 40% din avere este moștenită
Raportul evidențiază, de asemenea, cum, contrar percepției populare, cea mai mare parte a averii miliardarilor nu este câștigată – 60% din averea lor provine din moșteniri, monopoluri sau conexiuni politice. Averea nemeritată și colonialismul – înțeles nu doar ca o istorie de extracție brutală a bogățiilor, ci și ca o forță puternică în spatele nivelurilor extreme de inegalitate de astăzi – sunt doi factori majori care determină acumularea averii miliardarilor, avertizează instituția.
Oxfam calculează că 36% din averea miliardarilor este acum moștenită. Cercetările realizate de Forbes au descoperit că fiecare miliardar sub 30 de ani și-a moștenit averea, în timp ce UBS estimează că peste 1.000 dintre miliardarii de astăzi vor transmite mai mult de 5,2 trilioane de dolari moștenitorilor lor în următoarele două-trei decenii.
Colonialism modern: Sume uriașe de bani continuă cu curgă din Sudul Global către țările din Nordul Global
Mulți dintre cei extrem de bogați, în special în Europa, își datorează o parte din avere colonialismului istoric și exploatării țărilor mai sărace. De exemplu, averea miliardarului Vincent Bolloré, care și-a pus imperiul media în serviciul naționalismului de dreapta din Franța, a fost construită parțial din activități coloniale în Africa.
Această dinamică a extracției averii persistă și astăzi: sume uriașe de bani continuă să curgă din Sudul Global către țările din Nordul Global și cei mai bogați cetățeni ai acestora, ceea ce raportul Oxfam descrie ca un colonialism modern.
- Cei mai bogați 1% din țările din Nordul Global, precum SUA, Marea Britanie și Franța, au extras 30 de milioane de dolari pe oră din Sudul Global prin sistemul financiar în 2023.
- Țările din Nordul Global controlează 69% din averea globală, 77% din averea miliardarilor și găzduiesc 68% dintre miliardari, deși reprezintă doar 21% din populația globală.
- Un belgian mediu are aproximativ de 180 de ori mai multă putere de vot în principala ramură a Băncii Mondiale decât un etiopian mediu.
Guvernele din Sudul Global au plătit Nordului dobânzi de 3,3 trilioane de dolari între 1970 și 2023
Țările cu venituri mici și medii cheltuiesc, în medie, aproape jumătate din bugetele lor naționale pe plata datoriilor, de multe ori către creditori bogați din New York și Londra. Aceasta depășește cu mult investițiile lor combinate în educație și sănătate. Între 1970 și 2023, guvernele din Sudul Global au plătit 3,3 trilioane de dolari dobânzi creditorilor din Nord.
Istoria imperiilor, rasismului și exploatării a lăsat o moștenire durabilă a inegalității, avertizează Oxfam. Astăzi, speranța medie de viață a africani este încă cu peste 15 ani mai scurtă decât cea a europenilor.
Cercetările arată că salariile în Sudul Global sunt cu 87-95% mai mici decât salariile din Nordul Global pentru muncă de aceeași calificare. Deși contribuie cu 90% din forța de muncă care impulsionează economia globală, muncitorii din țările cu venituri mici și medii primesc doar 21% din venitul global.
La nivel global, femeile sunt mai des întâlnite în cele mai vulnerabile forme de muncă informală, inclusiv munca domestică, decât bărbații. Muncitorii migranți din țările bogate câștigă, în medie, cu aproximativ 13% mai puțin decât cetățenii, diferența de salarizare ajungând la 21% în cazul femeilor migrante.
Oxfam solicită guvernelor să acționeze rapid pentru a reduce inegalitatea și a pune capăt bogăției extreme:
- Reduceți radical inegalitatea. Guvernele trebuie să se angajeze să asigure că, atât la nivel global, cât și la nivel național, veniturile celor mai bogați 10% nu sunt mai mari decât cele ale celor mai săraci 40%. Conform datelor Băncii Mondiale, reducerea inegalității ar putea eradica sărăcia de trei ori mai rapid. Guvernele trebuie, de asemenea, să combată și să elimine rasismul, sexismul și diviziunile care susțin exploatarea economică continuă.
- Impozitați cei mai bogați pentru a elimina bogăția extremă. Politica fiscală globală ar trebui să fie sub un nou acord fiscal ONU, asigurându-se că cei mai bogați oameni și corporații plătesc partea lor corectă. Paradisurile fiscale trebuie eliminate. Analiza Oxfam arată că jumătate dintre miliardarii lumii locuiesc în țări fără taxe pe moștenire pentru descendenții direcți. Moștenirile trebuie impozitate pentru a desființa noua aristocrație.
- Puneți capăt fluxului de bogăție din Sud către Nord. Anulați datoriile și puneți capăt dominației țărilor bogate și a corporațiilor asupra piețelor financiare și a regulilor comerciale. Aceasta înseamnă destrămarea monopolurilor, democratizarea regulilor privind brevetele și reglementarea corporațiilor pentru a asigura salarii decente și limitarea salariilor directorilor executivi. Restructurați puterile de vot în Banca Mondială, FMI și Consiliul de Securitate al ONU pentru a garanta o reprezentare echitabilă a țărilor din Sudul Global. Fostele puteri coloniale trebuie, de asemenea, să confrunte daunele istorice cauzate de stăpânirea colonială, să ofere scuze formale și să acorde reparații comunităților afectate.
(Citește și: ”Noua generație de miliardari și-a dobândit averea mai mult prin moștenire decât prin muncă – raport UBS”)
***