30 de opere de artă khmere furate, restituie Cambodgiei de justiţia americană / VIDEO
Justiţia americană a returnat, luni, în Cambodgia 30 de opere de artă khmere, furate din apropierea celebrelor temple din Angkor şi care făcuseră obiectul traficului internaţional către Statele Unite.
Procurorul federal din Manhattan, Damian Williams, şeful celui mai mare parchet din ţară, a fost cel care a predat oficial antichităţile furate ambasadorului Cambodgiei în Statele Unite, Keo Chhea, în faţa presei.
„Sărbătorim în această zi întoarcerea moştenirii culturale a Cambodgiei către poporul cambodgian şi ne reafirmăm angajamentul de a reduce traficul de opere de artă şi antichităţi”, a spus Damian Williams.
Printre aceste 30 de piese se află o sculptură din secolul al X-lea a zeităţii hinduse Skanda montată pe un păun şi o alta din aceeaşi perioadă a zeului Ganesh. Cele două au fost furate din Koh Ker, o veche capitală khmeră, la 80 km de templele din Angkor, potrivit justiţiei federale americane. Aceste 30 de lucrări – care provin din epoca bronzului până în secolul al XII-lea – fuseseră furate, ca mii de altele, la sfârşitul secolului al XX-lea în timpul războaielor din Cambodgia din anii 1970, urmate de redeschiderea ţării în anii 1990, relatează adevarul.ro.
Justiţia federală aminteşte că mii de statui, sculpturi ale khmerilor au fost traficate timp de zeci de ani din Cambodgia către anticari din Bangkok, Thailanda, înainte de a fi exportate ilegal pentru colecţionari, oameni de afaceri, chiar şi muzee din Asia, Europa şi Statele Unite.
700 de piese, returnate în 14 ţări
Unul dintre aceşti dealeri, britanicul Douglas Latchford, a fost acuzat în 2019 în Statele Unite de trafic de opere de artă, dar moartea sa a oprit acţiunea în justiţie. Autorităţile din statul New York s-au angajat într-o retrocedare amplă a lucrărilor: din vara lui 2020 până la sfârşitul lui 2021, cel puţin 700 de piese au fost returnate în 14 ţări, inclusiv Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia sau Italia.
Colecţionarul american Michael Steinhardt a fost obligat să returneze în 2021 în jur de 180 de antichităţi furate în ultimele decenii, cu o valoare totală de 70 de milioane de dolari. Acest acord între justiţie şi Steinhardt, în vârstă de 80 de ani, i-a permis să scape de un rechizitoriu, dar îi interzice pe viaţă să achiziţioneze lucrări pe piaţa legală de artă.
Angkor, cel mai mare sit arheologic din lume (400 km2), a fost capitala Imperiului Khmer (din secolul al IX-lea până în secolul al XIV-lea). Înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1992, această bijuterie s-a redeschis turiştilor după doi ani de pandemie.