Video / Donald Trump a depus jurământul
Donald Trump a depus luni seară jurământul ca al 47-lea președinte al SUA, iar discursul său – așteptat cu sufletul la gură de întreaga planetă – s-a concentrat pe etatea unei atitudini de leader pentru cetățenii americani: de stabilitatea noastră depinde stabilitatea lumii, e mesajul transmis, dincolo de detalii, de Donald Trump.
Discursul său a surprins prin puținătatea detaliilor privind politica externă a SUA, deși ultimele săptămâni au fost pline de declarațiile sale privind chestiuni de geopolitică sau de securitate globală:
discursul de învestire s-a concentrat pe confruntările și problemele din societatea americană – lupta cu ideologia progresistă, resetarea societății, reîntoarcerea meritocrației, eliminarea oricăror discriminări inclusiv pozitive, eliberarea economiei de reglementări și statutul de super-putere a lumii a SUA.
Singurele referiri la politica externă au vizat tot continentul nord-american: reîntoarerea canalului Panama la SUA și redenumirea Golfului Mexic – la care s-a adăugat două vagi referiri – una la reinstaurarea păcii în lume sub protecția SUA, o alta privind taxele vamale pentru entități pe care nu le-a numit.
Mai jos, principalele puncte din discursul de învestire a lui Donald Trump în cel de-al doilea mandat al său:
Principalele elemente ale discursului lui Donald Trump:
- Epoca de Aur a Americii începe chiar acum. De astăzi înainte, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidia fiecărei națiuni și nu vom mai permite să se profite de noi.
- În fiecare zi a administratiei mele voi pune America pe primul loc. Suveranitatea noastra va fi reabilitată. Balanța justiției va fi reechilibrată. Folosirea vicioasă, violentă și nedreaptă a Departamentului de Justiție și a guvernului ca armă va lua sfârșit.
- Acum avem un guvern care nu poate gestiona o simplă criză internă, în timp ce continuă să se împiedice de o suită de evenimente catastrofale în străinătate.
- Avem un guvern care a acordat finanțare nelimitată pentru apărarea granițelor externe, dar refuză să apere granițele Americii sau, mai important, propriii săi cetățeni.
- Toate aceste lucruri se vor schimba începând de astăzi și se vor schimba foarte repede. Din acest moment, declinul Americii a luat sfârșit.
- Astăzi voi semna o serie de ordine executive istorice. Revoluția bunului-simț.
- Voi declara o urgență națională la granița noastră de sud. Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat și vom începe procesul de returnare a milioane și milioane de imigranți criminali în locurile din care au venit.
- De asemenea, vom desemna cartelurile ca organizații teroriste străine.
- Cabinetul meu va folosi toate instrumentele pentru a reduce inflația și a reduce rapid costurile. Criza inflației a fost generată de cheltuielile guvernamentale masive și de criza energetică. Voi declara o urgență energetică națională. America va fi o țară manufacturieră din nou. Avem cele mai mari resurse de petrol și gaze din lume și le vom folosi. Vom reduce prețurile, ne vom umple rezervele strategice și le vom exporta peste tot în lume.
- Astăzi, vom încheia Green new deal și vom revoca mandatul vehiculelor electrice, salvând industria auto și păstrându-mi promisiunea sacră față de marii noștri muncitori din industria auto americană.
- Vom impune taxe și tarife țărilor străine pentru a-i îmbogăți pe cetățenii noștri. Vom înființa un fisc extern care va colecta tarifele și va umple vistieria americană.
- Voi semna un ordin executiv pentru a opri orice formă de cenzura guvernamentala și pentru a readuce dreptul la liberă expresia înapoi în SUA.
- Săptămâna aceasta voi încheia politica guvernamentală de a manipula social rasa și genul în orice aspect al vieții private și publice. Vom construi o societate care e daltonistă, la un bazată pe meritocrație. Politica guvernului va fi că există doar două genuri: masculin și feminin.
- De asemenea, îi voi reinstaura pe toți membrii armatei concediați pentru că nu au vrut să se vaccineze împotriva COVID-19.
- Puterea noastră va opri toate războaiele și va aduce un nou spirit de unitate într-o lume care a fost furioasă, violentă și complet imprevizibilă.
- La fel ca în 2017, vom construi din nou cea mai puternică armată pe care lumea a văzut-o vreodată. Vom măsura succesul nostru nu doar prin bătăliile pe care le câștigăm, ci și prin războaiele pe care le încheiem și, poate, cel mai important, prin războaiele în care nu intrăm niciodată.
- Vreau să fiu un făcător de pace și un unificator.
- Vom schimba numele Golfului Mexicului în Golful Americii.
- Vasele americane sunt grav supra-taxate și nu sunt tratate corect în niciun fel, formă sau mod, și asta include și Marina SUA. Și, mai presus de toate, China operează Canalul Panama și noi nu l-am dat Chinei. L-am dat Panamei. Și îl vom lua înapoi.
- Vom urmări destinul nostru către stele, lansând astronauți americani pentru a planta stelele și dungile (drapelului SUA, n.r.) pe planeta Marte.
- Mesajul meu către americani este că trebuie să acționăm din nou cu curaj, vigoare și vitalitatea celei mai grozave civilizații a lumii. Ambiția este sângele unei națiuni grozave. Nu există nicio națiune ca a noastră.
Transmisiunea LIVE
Președintele Donald Trump depune luni jurământul și devine al 47-lea președinte al Statelor Unite. Ceremonia este organizată în Rotonda Capitoliului, ceremonia inaugurării fiind mutată în interior din cauză că afară, pe Pennsylvania Avenue, în fața Capitoliului, acolo unde se organizează de obicei astfel de ceremonii, sunt – 13 grade Celsius.
În Rotondă au încăput aproximativ 800 de persoane. După depunerea jurământului, președintele în funcție va susține un discurs la capital One Arena, în care va trasa principlele direcții de acțiune ale administrației sale.
”Jocuri de putere” – miliardarii au locuri mai aproape de Trump decât cei nominalizați în guvern
În Rotonda Capitoliului asistă la ceremonie foști președinți americani, politicieni aliați ai președintelui, megadonatori, miliardari.
La Washington, apropierea fizică de persoana care deține puterea este un indicator cheie al influenței.
Agențiile și departamentele federale râvnesc la sedii în apropierea Casei Albe și a Capitoliului, de exemplu. În interiorul Casei Albe, un birou lângă Biroul Oval este mult apreciat. O versiune mai mică a acestei dinamici se joacă și în Rotunda Capitoliului în timpul inaugurarii de luni.
Gazda conservatoare a talk-show-ului Tucker Carlson, de exemplu, are un loc în primul rând.
Iar pe estrada din spatele pupitrului, elita de afaceri adunată – Mark Zuckerberg de la Facebook, Jeff Bezos de la Amazon și Elon Musk, printre alții, sunt așezate în fața viitorilor nominalizați ai cabinetului lui Trump.
Lideri străini invitați la ceremonie – Xi Jinping și-a trimis vicepreședintele
Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, un președinte ales va primi lideri străini la ceremonia de inaugurare programată astăzi, transmite AP. Printre politicienii străini confirmați la ceremonia lui Donald Trump se numără Javier Milei (Argentina) și Giorgia Meloni (Italia), președinta georgiană anti-rusă Salome Zurabișvili.
Președintele Trump l-a invitat la inaugurare și pe președintele chinez Xi Jinping, dar acesta nu participă, el fiind reprezentat de vicepreședintele Han Zheng.
Taiwanul este reprezentat la ceremonii de președintele legislativului, Han Kuo-yu.
Vladimir Putin nu a fost invitat, dar CNN scrie că președintele Trump și-a instruit colaboratorii să aranjeze o convorbire telefonică cu liderul de la Kremlin după inaugurare.
Primele ordine executive semnate în fața mulțimii de suporteri
BBC scrie că pare destul de clar că Donald Trump va dori să semneze primele sale ordine executive nu în Biroul Oval de la Casa Albă, ci în fața a 20.000 de susținători ai săi adunați deja la capital One Arena, la doar o milă distanță de Casa Albă.
Scena capital One Arena a fost amenajată cu podiumul de la care care Donald Trump va ține un nou discurs.
De cealaltă parte a scenei a fost amplasat un birou, un scaun elegant, un microfon și o placă circulară, care poate găzdui sigiliul prezidențial.
Ce documente ar putea semna Donald Trump în prima zi de mandat
Președintele Trump a plănuit să semneze în primele moment ale mandatului său o serie de ordine executive. O listă a unora dintre decretele pregătite de Trump pentru prima zi, potrivit unui oficial al administrației citat de Reuters:
- O decizie privind analizarea deficitelor comerciale, dar nu impunerea de taxe vamale imediate
- Declararea stării de urgență la frontiera cu Mexicul și trimiterea de trupe suplimentare pentru securizarea acesteia
- Un ordin prin care va cere armatei să acorde prioritate frontierei și integrității teritoriale a SUA
- Măsuri pentru a pune capăt politicii care oferă automat cetățenie imigranților născuți în SUA
- Sistarea politicii de azil și închiderea frontierei pentru imigranții care intră ilegal
- Reintroducerea politicii „rămâneți în Mexic” și construirea zidului de la frontieră
- Declararea stării de urgență energetică națională
- Semnarea unui memorandum privind inflația care prevede un „răspuns al întregului guvern” la inflație
- Semnarea unui ordin executiv care spune că politica SUA va recunoaște două sexe: masculin și feminin
- Înființarea Departamentului pentru eficiență guvernamentală (Doge)
- Reinstituirea pedepsei cu moartea în domeniul siguranței publice
- Semnarea unui ordin executiv de încetare a programelor DEI (diversitate, echitate, incluziune) ale guvernului federal
- Semnarea unei decizii privind anularea obligativității de trecere la vehicule electrice
- Desemnarea cartelurilor criminale drept organizații teroriste globale
Americanii sunt optimiști
Majoritatea americanilor sunt optimişti cu privire la următorii patru ani cu Donald Trump ca preşedinte, chiar într-o proporţie mai mare decât au fost în 2017, înainte de primul său mandat, arată datele unui sondaj făcut la comanda CBS News.
Trump pleacă acum de la o rată de optimism de 60 la sută, faţă de primul său mandat când era de 56 la sută. Biden şi-a început mandatul cu o rată a optimismului de 58 la sută, dar Obama a fost cel care a inspirat cel mai mult optimism la începutul mandatului său – 79 la sută. Înaintea lui, Bush jr. a plecat de la 64 la sută, faţă de tatăl său, H. W. Bush, care a avut 68 la sută, iar Ronald Reagan – 69 la sută. Bill Clinton şi Jimmy Carter s-au bucurat amândoi de o rată de câte 70 la sută.
(Citește și: ”Toți oamenii președintelui”: Cum arată echipa economică a lui Donald Trump, al 47-lea președinte al Americii)
***