”SUA își sabotează competitivitatea și industria în timp ce China poluează cu impunitate”

”SUA își sabotează competitivitatea și industria în timp ce China poluează cu impunitate”

Președintele Donald Trump a început din prima zi a mandatului să demoleze politica energetică și de mediu, promovată asiduu de administrația Biden/Harris, pentru a promova în schimb producția de petrol și gaze naturale, încercând să obțină dominația energetică la scară globală.

De asemenea, Trump a anunțat retragerea SUA din Acordul de la Paris, așa cum făcuse și în timpul primului mandat dar nu așa de rapid. Tot în aceeași direcție a cerut anularea interdicției impuse în ultimele zile de mandat ale lui Joe Biden impuse forajelor offshore din platforma continentală a SUA. Toate acestea în condițiile în care, în UE prețurile cu amănuntul și cu ridicata la gaze sunt în prezent între trei și cinci ori mai mari decât prețurile din SUA

Emisiile de carbon din SUA au scăzut cu doar 0,2% anul trecut, chiar și cu imensele cheltuieli climatice ale administrației Biden în plină desfășurare, iar Trump a promis că va extinde producția de combustibili fosili.
„Mă retrag imediat din Acordul Climatic de la Paris, acord incorect și unilateral”, a spus Trump, adăugând că „Statele Unite nu își vor sabota propria industrie în timp ce China poluează cu impunitate”. Trump a afirmat că renunțarea la politicile climatice va aduce economii de peste 1.000 miliarde de dolari.

Donald Trump vrea energie cât mai ieftină pentru industria americană

Donald Trump a adăugat: „America va fi din nou o națiune industrială și avem ceva ce nicio altă națiune industrială nu va avea vreodată: cea mai mare cantitate de petrol și gaze comparativ cu orice altă țară de pe Pământ”.

Potrivit datelor Statista, Venezuela este de fapt cea care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume, Statele Unite ocupând locul nouă pe listă, iar Rusia deține cele mai mari rezerve de gaze naturale. Cu toate acestea, Statele Unite au evident rezerve substanțiale din ambele hidrocarburi, iar Trump a declarat în mod repetat că intenționează să profite la maximum de acestea.

„Vom reduce prețurile, ne vom reumple rezervele strategice, și vom exporta energia americană în întreaga lume”, a spus despre planurile sale privind sectorul energetic.

Impactul ieșirii SUA din Acordul de la Paris

Măsura care va avea cel mai mare impact, declanșând evenimente în cascadă în lumea reală, este retragerea din Acordul de la Paris, semnalând începutul unei strategii de anulare a politicilor climatice.

De această dată negarea de către Donald Trump a efortului de combatare a schimbărilor climatice va frâna mai puternic politicile de mediu pentru că acționează rapid și într-o vreme în care acasă are susținere populară și mai mulți aliați în străinătate.

În ordinul executiv semnat de Trump în prima zi a mandatului scrie că SUA vor considera ca retragerea din Acordul de la Paris să intre în vigoare „imediat”, fără perioada de preaviz de un an pe care o prevede statutul pactului climatic.

Obiectivele din Acordul de la Paris, tot mai îndepărtate

Implicațiile sunt mai mari decât renunțarea la promisiunea SUA din epoca Biden de a reduce emisiile cu până la 66% într-un deceniu, pentru că se anulează alte angajamente, cum ar fi furnizarea de sute de miliarde de dolari națiunilor mai sărace care sunt afectate de valuri de căldură fără precedent, inundații sau secete.

Acțiunea lui Trump, pune sub semnul întrebării valabilitatea Acordului de la Paris și obiectivul său de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. SUA este a doua mare sursă de emisii de CO2 din lume după China.

Statele Unite sunt departe de obiectivele climatice pentru 2030, în ciuda eforturilor care au inclus cheltuieli de sute de miliarde de dolari pentru energie curată ale fostului președinte Joe Biden. Trump și-a însoțit noua retragere din Acordul de la Paris cu un val de ordine executive care vizează anularea politicii lui Biden, inclusiv prin declararea unei urgențe energetice naționale despre care Trump a spus că va debloca ceea ce el a numit „aurul lichid” al Americii.

Investiții de sute de miliarde cu rezultate dezamăgitoare

Emisiile de carbon din SUA au scăzut cu doar 0,2% anul trecut, chiar și cu imensele cheltuieli climatice ale lui Biden în plină desfășurare, iar Trump a promis că va extinde producția de combustibili fosili. Trump a criticat, de asemenea, utilizarea energiei eoliene, a atacat programele de subvenționare a mașinilor electrice și a promis că va relaxa regulile menite să limiteze emisiile centralelor electrice clasice, scrie Politico.

De asemenea, la nivel internațional apar falii în strategiile climatice ale diferitelor state – deoarece liderii politici nu au reușit să stingă îngrijorările privind secutitatea locurilor de muncă și scumpirea vieții, în timp ce împing în față cheltuielile pentru a-și atinge obiectivele climatice, a a declarat Kaveh Guilanpour, vicepreședinte pentru strategii internaționale la Centrul pentru Climă și Soluții Energetice, un think tank european.

Acest lucru vine în contrast cu promisiunile Pactului de la Paris, a spus el. „Acordul de la Paris trebuie să fie mai elaborat pentru a explica mai bine cauzele”, a spus Guilanpour. „Din punctul meu de vedere, problema acum nu este Acordul de la Paris. Problema este spațiul politic ostil pentru a face ceea ce este necesar.”

Raportul Draghi: Europa plătește de cinci ori mai mult decât SUA pentru gaze naturale

Raportul Draghi demonstrează că UE suferă de un decalaj major în comparație cu partenerii săi comerciali în ceea ce privește competitivitatea nivelurilor prețurilor la energie, care variază foarte mult între statele membre. Volatilitatea prețurilor este, de asemenea, un factor semnificativ, care împiedică industriile consumatoare de energie și întreaga economie.

Prețurile cu amănuntul și cu ridicata la gaze sunt în prezent între trei și cinci ori mai mari decât prețurile din SUA, în timp ce, istoric, prețurile în UE au fost de două până la trei ori mai mari decât cele din SUA.

Prețurile de vânzare cu amănuntul la energie electrică – în special cele pentru sectoarele industriale – sunt în prezent de două până la trei ori mai mari decât cele din SUA și China. Din punct de vedere istoric, prețurile cu amănuntul la electricitate în UE au fost cu până la 80% mai mari decât cele din SUA, în timp ce se mișcau în jurul aceluiași nivel ca în China, se arată în Raportul Draghi.

Schimbarea de direcție a SUA va fi totuși mai dificilă

Cu tot optimismul afișat încă din prima zi, planurile lui Donald Trump vor fi dificil de implmentat deoarece necesită modificări legislative care cer timp și fără îndoială că grupurile de activiști de mediu vor introduce acțiuni judecătorești în încercarea de a stopa exploatarea hidrocarburilor.

În plus, Trump poate încuraja producătorii de petrol și gaze să sporească producția, dar nu are cum să-i oblige să o facă. Reprezentanții companiilor energetice au spus că deși salută instalarea unui guvern federal mai prietenos față de industria extractivă, nu au planuri imediate de a trece la modul de acțiune „drill, baby, drill”.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *