Militanții Houthi, susținuți de Iran, intensifică atacurile asupra coridoarelor de transport internațional din Marea Roșie

Militanții Houthi, susținuți de Iran, intensifică atacurile asupra coridoarelor de transport internațional din Marea Roșie

Forţele americane şi britanice au doborât 21 de drone şi rachete trase de militanții Houthi în sudul Mării Roşii, în direcţia coridoarelor de transport internaţional.

Anunțul a fost făcut de Comandamentul Central al armatei Statelor Unite în Orientul Mijlociu (Centcom), transmite Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Nu au fost raportate victime sau pagube, a precizat Centcom, potrivit căruia acesta a fost cel de-al 26-lea atac al houthi asupra rutelor de transport comercial în Marea Roşie începând din 19 noiembrie.

Militanţii houthi sprijiniţi de Iran şi-au înmulţit atacurile asupra navelor comerciale în Marea Roşie ca protest faţă de războiul dus de Israel în Fâşia Gaza. Diferite companii de transport şi-au suspendat operaţiunile în zonă, redirecţionându-şi navele pe la Capul Bunei Speranţe.

Houthi au promis să continue atacurile până când Israelul va pune capăt ofensivei în Gaza, şi au avertizat că vor ataca nave de război americane dacă vor deveni ţinta acestora.

Centcom a precizat că forţele americane şi britanice au doborât 18 drone, două rachete de croazieră anti-navă şi o rachetă balistică anti-navă.

Militanţii Houthi au atacat în mod repetat navele din Marea Roşie în ultimele săptămâni, ca răspuns la războiul din Gaza.

Atacurile au stârnit îngrijorări cu privire la perturbările comerţului global prin calea navigabilă crucială.

Aproximativ 12% din comerţul global şi aproximativ 3 milioane de barili de ţiţei trec zilnic prin Marea Roşie, potrivit RBC capital Markets.

Prețurile petrolului au crescut ușor marți, dar Helima Croft, șefa strategiei globale de mărfuri la RBC capital Markets, a declarat că evoluția nu reflectă creșterea tensiunilor, întrucât traderii nu sunt convinși că va urma o întrerupere majoră a aprovizionării.

Piața spune practic „vom aștepta și vom vedea până când se întâmplă ceva”, a explicat Croft, pentru CNBC. „Dar, într-adevăr, situația devine tot mai serioasă cu fiecare zi”, a adăugat aceasta.

Blocarea navigației pe Marea Roșie adaugă costuri, întârzieri, perturbă lanțurile de aprovizionare

O călătorie a unei nave între Asia și Europa, ocolind Capul Bunei Speranțe în locul traseului prin Canalul Suez, consumă în plus combustibil în valoare de circa un million de dolari.

Cel mai mare impact în costuri se va vedea de abia peste șase săptămâni, a declarat Michael Aldwell, vicepreședinte executiv al logisticii maritime pentru Kuehne + Nagel din Elveția, citat de Reuters.

„Nu puteți apăsa un buton” și reorganiza transportul mondial, a spus Aldwell, care spune că schimbarea rutelor poate să conducă la întârzieri ale navelor în porturile de unde să încarce/descarce mărfurile, containerele goale să nu ajungă la timp în China pentru a fi reîncărcate și să inflameze inflația pe termen scurt.

Potrivit estimărilor platformei de transport Xeneta, acum costă 2.320 de dolari pentru a expedia un container standard (FEU) din Orientul Îndepărtat spre Mediterana „post atacuri” față de 1.865 de dolari per FEU la începutul lunii decembrie. Și costă 1.625 USD pentru a expedia un FEU din China către UK „post atacuri” față de 1.425 USD per FEU la începutul lunii decembrie.

Aceste tarife nu includ suprataxele de risc „extra” și „costul de recuperare în caz de urgență”, care pot fi cuprinse între 400 și 2.000 USD per FEU, a declarat Peter Sand, analist șef la Xeneta.

Coaliția pentru securitatea rutelor de transport prin Marea Roșie

Mai multe țări occidentale au anunțat în decembrie formarea unei coaliții pentru a efectua în comun patrule în sudul Mării Roșii și în Golful Aden, în scopul protejării rutele de transport comercial împotriva atacurilor rebelilor Houthi din Yemen.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, anunța pe 15 decembrie: „Aceasta este o provocare internațională care necesită o acțiune colectivă. Prin urmare, astăzi anunț înființarea Operațiunii Prosperity Guardian, o nouă inițiativă importantă de securitate multinațională”.

El a prezentat națiunile participante: Statele Unite, Bahrain, Marea Britanie, Canada, Franța, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Seychelles și Spania.

Rebelii Houthi susținuți de Iran au intrat în conflictul Israel-Hamas atacând nave ce traversează căi maritime vitale, chiar lansând drone și rachete asupra Israel, de la o distanță de peste 1.600 km de capitala yemenită Sanaa.

Iranul se implică direct în sprijinul rebelilor Houthy

Tensiunile escaladează după ce Iranul a trimis nava de război Alborz în Marea Roșie, a informat luni agenția de presă iraniană semi-oficială Tasnim, într-un moment de blocaj pe ruta-cheie de transport maritim pe fondul războiului Israel-Hamas.

Tasnim nu a oferit detalii despre misiunea Alborz, dar a spus că navele de război iraniene operează în ape internaționale pentru a asigura rutele de transport maritim, a combate pirateria precum și alte sarcini.

Rebelii Houthii din Yemen, susținuți de Iran, vizează navele din Marea Roșie din noiembrie pentru a-și arăta sprijinul pentru gruparea palestiniană Hamas în războiul său cu Israelul.

Nava de război Alborz a intrat în Marea Roșie prin strâmtoarea Bab al-Mandab, a spus Tasnim, fără să precizeze exact când.

Distrugătorul clasa Alvand a făcut parte din flota a 34-a a marinei iraniene, alături de nava de sprijin Bushehr, și patrulase în Golful Aden, nordul Oceanului Indian și strâmtoarea Bab Al-Mandab încă din 2015, potrivit marinei Iraniene.

****

(Citiți și: ”Maersk anunță perturbări majore în lanțurile de aprovizionare după ce a anunțat că nu va mai tranzita Canalul Suez”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *