China construiește o „Lună artificială”
Cercetători chinezi construiesc o „Lună artificială” în cadrul unui centru de cercetare pentru o serie de experimente în condiții de gravitație redusă, bazate pe magnetism.
Această facilitate, ce urmează să fie inaugurată oficial în cursul acestui an, va folosi câmpuri magnetice puternice în cadrul unei camere de vid cu diametrul de 60 de centimetri pentru a „anula” gravitația. Cercetătorii s-au inspirat dintr-un experiment mai vechi în care au fost folosiți magneți pentru a face să leviteze o broască, informează Agerpres.
Li Ruilin, inginer la Universitatea chineză pentru Minerit și Tehnologie a declarat pentru publicația South China Morning Post că această incintă, ce va fi umplută cu pietre și praf pentru a imita condițiile de pe suprafața selenară, este „prima de acest fel din lume” și poate menține condiții de gravitație redusă „atât timp cât dorim acest lucru”.
Cercetătorii doresc să utilizeze acest mediu pentru a testa diferite tehnologii în condiții de gravitație redusă (1/6 din gravitația terestră), permițându-le să verifice rezistența unor instrumente și materiale ce vor fi folosite la suprafața Lunii, precum și să estimeze posibilitatea de a construi o bază umană pe Lună.
Experimentele desfășurate în această incintă vor fi folosite în cadrul programului chinez de explorare selenară Chang’e (al cărui nume derivă de la zeița chineză a Lunii). În cadrul acestui program, Beijingul a trimis un rover autonom pe fața nevăzută a Lunii în 2019 (misiunea Chang’e 4) și a cules mostre de rocă selenară în 2020 (misiunea Chang’e 5). China a anunțat că va ridica o bază de cercetare la polul sudic al Lunii până în 2029.