VIDEO // Un mozaic roman cu o valoare inestimabilă, identificat într-un apartament din New York

VIDEO // Un mozaic roman cu o valoare inestimabilă, identificat într-un apartament din New York

Un mozaic roman cu o valoare inestimabilă, comandat de împăratul Caligula pentru una din navele sale, a fost folosit timp de 45 de ani ca măsuţă de cafea într-un apartament din New York, relatează The Guardian, citat de adevarul.ro.

Dario Del Bufalo, un expert italian în piatră şi marmură antică, a povestit cum a descoperit mozaicul din întâmplare. S-a întâmplat în New York, în 2013, când Del Bufalo a ţinut o prelegere şi a dat autografe pe cartea sa „Porphyry”, despre stânca roşiatică-purpurie foarte folosită de împăraţii romani. Cartea includea o imagine a mozaicului pierdut, care a făcut parte din podeaua uneia dintre cele două vaste „nave de petreceri” comandate de Caligula, care a plutit pe un lac din apropiere de Roma şi a fost scufundată când împăratul a fost ucis.

Mozaicul şi alte antichităţi au fost recuperate din lac în anii 1930 şi au fost duse într-un muzeu de pe malul lacului. În 1944, când naziştii se s-au retras din Italia, opera de artă a dispărut. La aproape 70 de ani după aceea, în timp ce dădea autografe, Del Bufalo a auzit cum un bărbat îi spune unei femei, în timp ce răsfoia cartea: „Helen, uite, acesta este mozaicul tău.” Iar răspunsul ei a fost: „Da, e mozaicul meu.” Helen Fioratti, proprietara unei galerii de artă, a spus că ea şi soţul ei, un jurnalist italian, au cumpărat mozaicul de la o familie italiană, în anii 1960.

Când au ajuns în New York, l-au transformat într-o măsuţă de cafea. „Era preferata noastră, am folosit-o timp de 45 de ani”, a spus ea. A urmat o anchetă pentru a se descoperi ce s-a întâmplat cu mozaicul, de când a dispărut şi până când l-a cumpărat familia Fioratii. Biroul procurorului districtual din Manhattan spune că dovezile sugerează că mozaicul a fost furat, probabil în timpul celui de-al doilea război mondial. Acum, mozaicul nepreţuit s-a întors în Italia, unde a fost expus la Muzeul Corăbiilor Romane din Nemi.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *