Marea Britanie va restitui Irakului o placă sumeriană rară, veche de 4.400 de ani, furată în condiții neelucidate
O placă sumeriană rară, veche de 4.000 de ani, furată din Irak, va fi restituită după ce specialiștii de la British Museum au ajutat Poliţia britanică să identifice proveniența obiectului.
Originile obscure ale obiectului la licitaţie în mai 2019 au atras atenţia Poliţiei din Marea Britanie, care a făcut apel la experții British Museum pentru a încerca să afle sursa lui. Conform, British Museum obiectul sculptat în calcar, reprezentând un bărbat care poartă o fustă tipic sumeriană, provine dintr-o placă murală votivă, ce datează din jurul anului 2400 î.e.n.
„Plăcile precum aceasta sunt extrem de rare, nu mai există în zilele noastre decât aproximativ 50 de exemplare”, au explicat experţii de la British Museum într-un comunicat, precizând că toate obiectele de acest fel au fost găsite în siturile arheologice din oraşele sumeriene, aflate în prezent pe teritoriile statelor Irak şi Siria.
Potrivit specialiștilor, stilul deosebit al acestei plăci este tipic pentru sudul Irakului şi provine, cel mai probabil din situl Tello, fostul oraş sumerian Girsu, unde au fost descoperite şi alte obiecte similare.
„Această piesă a fost sustrasă ilegal din Irak”, susține British Museum, care precizează că situl de la Tello a fost intens jefuit la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar şi în timpul Războiului din Golf (1990-1991) şi al războiului din Irak din 2003.
British Museum precizează că, începând din 2009, a contribuit la retrocedarea a peste 2.300 de antichităţi furate, inclusiv unele către Irak, însă muzeul londonez a fost criticat de-a lungul timpului pentru faptul că nu a restituit anumite obiecte reclamate de ţările lor de origine, în special Frizele Partenonului, pe care Grecia le revendică de mulţi ani.