Noile reguli bugetare ale UE

Noile reguli bugetare ale UE

Parlamentul European a votat marți noile reguli bugetare convenite de țările UE. Militanții care luptă împotriva schimbărilor climatice și șefii de sindicat din întregul bloc au criticat reforma regulilor bugetare, avertizând că vor lăsa statele prost echipate pentru a investi miliarde în proiecte ecologice, în educație, îngrijire medicală și coeziune socială.

Reforma pe scurt

Capitalelor li se permite să-și reducă datoriile într-un ritm mai lent, dar păstrează reguli dure în privința limitele privind datoria și deficitele bugetare. Noul acord impune reguli fiscale mai laxe, mai adaptate la situația particulară a fiecărui stat, permițând marilor cheltuitori o cale mai lentă de întoarcere în limitele datoriei și deficitului.

Monitorizarea de la Bruxelles va viza tendințele cheltuielilor, un indicator considerat mai relevant decât deficitele, care pot fluctua în funcție de nivelul de creștere economică.

Abordarea ”personalizată” înseamnă că fiecare țară prezintă Comisiei Europene propria traiectorie de ajustare pentru a asigura sustenabilitatea datoriei, Bruxelles oferind mai mult timp dacă întreprind reforme și investiții – o revenire mai puțin dureroasă la sustenabilitate fiscală.

Cum se prezintă deficitele statelor membre, în graficul de mai jos:

Pentru cei care depășesc liminita maximă de 3% deficit se va impune o politică bugetară care să reducăn acest deficit cu 0,5 puncte procentuale în fiecare an. Planurile de reducere se pot întinde pe 4-7 ani.

Recomandarea este ca deficitul să nu depășească 1,5% din PIB.

Reprezentanții Italiei se abțin, dar majoritate asigurată de PPE, S&D și de Renew

Cele mai mari trei grupuri din Parlament – Partidul Popular European, Socialiști și Democrați și Renew – susține acordul, asigurând o majoritate stabilă pentru promovarea legislației. Linia oficială a conservatorilor și reformiștilor europeni de dreapta este de a vota în favoarea proiectului, dar este posibil ca unii să “se revolte”defecteze” la vot.

Un oficial guvernamental italian a declarat luni seară că partidele care susțin guvernul Romei se vor abține la votul de astăzi. La fel va acționa Partidul Democrat, de centru stânga, din Italia, în ciuda faptului că reforma a fost propusă și condusă de unul dintre ei: comisarul pentru economie Paolo Gentiloni.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *