Germania, în pragul recesiunii – scădere cu 0,1% a PIB în T2; economia zonei euro a urcat cu 0,3%
Zona euro a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru al acestui an, puțin mai mult decât se preconiza, în pofida problemelor economice din Germania, care a înregistrat în T2 o scădere de 0,1%, comparativ cu T1.
Economiștii se așteptau la o încetinire a creșterii la 0,2 % în al doilea trimestru, scrie The Guardian, astfel încât rezultatul prezentat de Eurostat marți este un semnal bun.
Optimismul analiștilor este temperat însă de evoluția din Germania, pentru care estimau un avans cu 0,1%.
Conform datelor publicate marţi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preluate de Reuters, în perioada aprilie – iunie 2024, economia germană a înregistrat un declin de 0,1%, comparativ cu primul trimestru din acest an, când a crescut cu 0,2%.
Reculul din perioada aprilie-iunie 2024 vine pe fondul scăderii investiţiilor în echipamente şi clădiri, a explicat Destatis.
În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,3% în trimestrul doi din 2024, dar în termeni ajustaţi sezonier şi calendaristic, PIB-ul a scăzut cu 0,1%.
Anul acesta a fost o zi lucrătoare în plus, în perioada aprilie-iunie 2024. O redresare rapidă a economiei germane nu este aşteptată în acest an.
BCE trebuie să decidă în septembrie dacă va opera o nouă reducerii a dobânzii
Economiile din Franţa şi Spania au înregistrat o creştere peste estimări în T2, de 0,3% şi, respectiv, de 0,8%, în timp ce Italia a raportat un avans de 0,2%, față de T1.
Irlanda (+1,2%) a înregistrat cea mai mare creștere față de trimestrul precedent, urmată de Lituania (+0,9%) și Spania (+0,8%).
Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Letonia (-1,1%), Suedia (-0,8%) și Ungaria (-0,2%).
Creşterea inegală din zona euro arată dificultăţile cu care se confruntă oficialii de la Banca Centrală Europeană, așteptați să decidă în septembrie dacă se justifică o nouă reducere a dobânzii.
Zona euro a crescut doar la jumătate față de SUA. Datele PIB de săptămâna trecută au arătat că economia SUA a urcat cu o rată anuală de 2,8% în al doilea trimestru din 2024, echivalentul unei creșteri trimestriale de 0,7%.
Impactul scăderii din Germania asupra țărilor din Europa
Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ceea ce îi face pe unii economişti să ceară Berlinului să reformeze cea mai mare economie a zonei euro pentru a împiedica răspândirea problemelor, transmite Reuters.
FMI şi-a revizuit prognozele privind avansul economiei germane în acest an, până la 0,2%, de la 0,3% cât estima anterior, ceea ce ar reprezenta cea mai slabă performanţă înregistrată de una dintre principalele economii ale zonei euro.
„Fără stimulentele economice din Germania, Austria va avea dificultăţi”, spune Gabriel Felbermayr, directorul Wifo (Institutul Austriac de Cercetări Economice).
Germania este de departe cel mai important partener comercial al Austriei. Aproximativ 30% din exporturile Austriei merg în ţara vecină, echivalentul a 12% din PIB-ul Austriei, subliniază Felbermayr.
În 2023, volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre Germania şi Austria a scăzut cu 8%.
Situaţia este similară în cazul Elveţiei, pentru care Germania este de asemenea cel mai mare partener comercial. „Atunci când Germania sughiţă, asta se resimte şi în Elveţia”, afirmă Martin Mosler, director la Institutul Elveţian de Politică Economică (IWP).
Exporturile elveţiene spre Germania au scăzut cu 1,1% în primul trimestru, după ce au coborât şi la finele lui 2023.
„Asta afectează mai multe sectoare, de la ceasuri de lux la produse intermediare, pe care multe IMM-uri specializate, precum cele din industria electronică, le furnizează în Germania”, a adăugat Moser.
În Polonia, sectorul industrial a fost afectat de recesiunea de anul trecut din Germania. Producţia în industriile cu un consum intensiv de energie, precum chimia sau industria metalurgică, s-a redus cu 15% până la 20% de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, a arătat Pawel Sliwowski, directorul Institutului Polonez de Economie (PIE). „Aceste sectoare sunt puternic integrate în lanţurile de aprovizionare germane”, a adăugat el.
În medie, 27% din exporturile totale ale Poloniei merg spre Germania.
Germania este și prima destinație a exporturilor românești, 21,3% fiind ponderea lor în totalul exporturilor României.
****