Cinci furtuni care au influenţat momente istorice importante
Clima este adeseori un factor ușor de trecut cu vederea în istorie, însă în multe cazuri, evenimente istorice importante au fost influențate decisiv de starea vremii. Istoricul Dan Snow a enumerat pentru BBC cinci momente istorice semnificative, unde condiţiile atmosferice au jucat un rol major.
1. Înfrângerea lui Xerxes la Salamina
În anul 480 înaintea erei noastre conducătorul Imperiului Persan, Xerxes, a realizat o campanie pentru a cuceri Grecia. Mai mult de o treime din flota sa, aproximativ 400 de nave, a fost distrusă în zona stâncoasă din vestul Greciei de o furtună. Cu flotă slăbită, persanii nu au putut câştiga confruntarea pe mare, în una din cele mai faimoase bătălii navale din istorie, Salamina. Victoria grecilor a deschis calea spre una din cele mai bune perioade ale sale.
2. Taifunurile care au prăpădit armata mongolă
În anii 1274 şi 1281 în fruntea Imperiului Mongol se afla Hanul Kubilai. Acesta a lansat două invazii asupra Japoniei. Un număr mare de nave pline cu oameni înarmaţi au fost afectate grav de taifunuri care a dus la scufundarea navelor. Evenimentele au asigurat independenţa Japoniei în acele secole şi a ferit-o de pericole.
3. Flota franceză înecată în Canalul Mânecii
Marea Britanie a fost salvată de invazii de multe, ceea ce a dus la apariţia unei expresii celebre în rândul populaţiei locale, cei care afirmau că „Dumnezeu este un englez”. În 1744, generalul francez De Saxa era gata să traverseze Canalul Mânecii, dar în luna februarie o parte a flotei franceze a fost scufundată un urma unei furtuni puternice.
4. Distrugerea recoltelor care a dus la Revoluţia Franceză
În iulie 1788 recolta francezilor a fost distrusă de o furtună de trei zile. Ploile torenţiale venite cu grindină au dus la unul din cele mai grele momente pentru Franţa în secolul XVIII, ceea ce dus la creşterea preţurilor. Problema hranei şi nemulţumirile sociale vor duce un an mai târziu la izbucnirea Revoluţiei Franceze şi înlăturarea Vechiului regim.
5. Gerul moscovit care a îngenuncheat armata nazistă
În octombrie 1941, Hitler a declanşat atacul asupra Moscovei. Frigul şi vremea potrivnică i-a împiedicat pe germani, care într-o primă etapă au fost blocaţi de noroiul care le încetinea avansarea, apoi furtunile de zăpadă. Milioane de oameni au fost ucişi sau răniţi, dar germanii nu reuşit să ajungă în Moscova, ci au fost nevoiţi să se retragă, ulterior fiind învinşi de aliaţi.