Zelenski, dispus la compromisuri dacă NATO îi dă garanții că Rusia nu va înainta

Zelenski, dispus la compromisuri dacă NATO îi dă garanții că Rusia nu va înainta

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut NATO să ofere garanţii de protecţie teritoriului ucrainean sub controlul său cu scopul de „a încheia faza fierbinte a războiului”. Pe de altă parte, ministrul ucrainean de externe le-a trimis omologilor săi din NATO o scrisoare în care îi îndeamnă să adreseze Kievului invitaţia de a se alătura alianţei militare occidentale cu ocazia reuniunii ce va avea loc săptămâna viitoare.

Volodimir Zelenski a lăsat să se înţeleagă, pentru prima oară de când a început războiul, că este dispus să aştepte înainte de a recupera zonele ocupate de armata rusă – aproape o cincime din ţară -, dacă un astfel de acord ar putea oferi securitate restului Ucrainei şi ar pune capăt luptelor.

„Dacă vrem să încheiem faza fierbinte a războiului, trebuie să aducem teritoriul Ucrainei pe care îl controlăm sub umbrela NATO”, a declarat preşedintele la postul britanic Sky News, potrivit unei traduceri din off în engleză a cuvintelor sale citate de Agerpres.

„Trebuie să facem acest lucru rapid. Apoi, Ucraina va putea să recupereze cealaltă parte a teritoriului său pe cale diplomatică”, a adăugat el.

Până acum, Kievul a exclus întotdeauna cedarea de teritorii în schimbul păcii, în timp ce Vladimir Putin cere ca armata ucraineană să se retragă din mai multe teritorii şi refuză orice aderare a adversarului său la NATO.

Discuţiile asupra unui eventual armistiţiu sau acord de pace s-au intensificat de când Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale americane la începutul lunii noiembrie.

Liderul republican a criticat ajutorul acordat Kievului de Statele Unite şi a afirmat în timpul campaniei sale că ar putea pune capăt conflictului în câteva ore, fără să precizeze cum.

Garanții că Rusia nu va înainta

Între timp, conflictul s-a intensificat cu atacuri masive asupra teritoriilor deţinute de Kiev, preşedintele rus Vladimir Putin ameninţând că va lovi centrele de decizie din capitala Ucrainei cu noua sa rachetă Oreşnik ca răspuns la trimiterea de rachete furnizate de Statele Unite şi Regatul Unit asupra teritoriul Rusiei.

„Dacă vorbim despre o încetare a focului, avem nevoie de garanţii că Putin nu se va întoarce”, a spus Zelenski în engleză.

Moscova controlează aproximativ 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014. Rusia a mai anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, chiar dacă nu le controlează complet.

Ucraina cere NATO să-i ofere săptămâna viitoare invitaţia de aderare

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, le-a trimis omologilor săi din NATO o scrisoare în care îi îndeamnă să adreseze Kievului, săptămâna viitoare, invitaţia de a se alătura alianţei militare occidentale cu ocazia reuniunii ce va avea loc la Bruxelles.

Scrisoarea reflectă un nou efort al Kievului de a obţine o invitaţie de a adera la NATO, care face parte din „planul de victorie” prezentat luna trecută de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a pune capăt războiului declanşat în 2022 prin invazia rusă în Ucraina, scrie Reuters, citată de News.ro.

Ucraina spune că acceptă faptul că nu poate adera la NATO până când războiul nu se va încheia, dar oferirea unei invitaţii acum i-ar arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că unul dintre principalele sale obiective – împiedicarea Kievului să devină membru NATO – a eşuat.

NATO a declarat că Ucraina va adera la alianţă şi că se află pe o cale „ireversibilă” către aderare, dar nu a emis o invitaţie oficială şi nu a stabilit un calendar.

Diplomaţii NATO spun că nu există un consens între membrii Alianţei pentru a invita Ucraina în acest stadiu. Orice astfel de decizie ar necesita acordul tuturor celor 32 de ţări membre ale NATO.

Dar Sîbiha susţine în scrisoarea sa că acesta este momentul potrivit pentru a lansa o invitaţie. „Credem că invitaţia ar trebui să fie adresată în această etapă”, a scris el.

„Acesta va deveni răspunsul adecvat al aliaţilor la escaladarea constantă a războiului declanşat de Rusia, a cărei ultimă demonstraţie este implicarea a zeci de mii de trupe nord-coreene şi utilizarea Ucrainei ca teren de testare pentru noi arme”, a adăugat ministrul Andrii Sîbiha.

„Vă îndemn să aprobaţi decizia de a invita Ucraina să adere la Alianţă ca unul dintre concluziile reuniunii miniştrilor de externe ai NATO din 3-4 decembrie 2024”, a scris el.

(Citește și: SUA, balticele, statele nordice și Polonia își cresc ajutorul pentru Ucraina înainte ca Trump să revină la Casa Albă)

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *