Documente declasificate / ”Dormi liniștit, CSAT veghează pentru tine”
Președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri informările pe care MAI, SRI, SIE și STS le-au prezentat în reuniunea CSAT organizată la 4 zil după turul I al alegerilor prezidențiale cu referire la campaniile de susținere a candidaturii lui Călin Georgescu și de creștere inexplicabilă a voturilor obținute de acesta – de 3 ori mai mult decât o arătau sondajele.
Documentele prezentate abordează problemele într-un mod general,
nu explică nici amploarea interferenței în alegeri a unui actor statal cu un rezultat atât de neșteptat asupra alegerilor din România
și nici nu ating cauzele unei asemenea breșe de securitate – existente de-a lungul câtorva ani, potrivit unor aprecieri din Rapoarte – care au dus la eșecul acțiunii de-a contracara efectul acestor interferențe. Și nu lămurește nici cum a fost expandată și întreținută în ultimii ani mișcarea antieuropeană din România.
Cele cinci documente sunt publicate pe pagina oficială a Administrației Prezidențiale (AICI-LINK).
Solicitarea de desecreticare a documentelor a fost formulată în cursul zilei de miercuri de către 13 ONG-uri.
Mai jos, documentele care pot fi descărcate:
Ce a informat MAI
Informarea Ministerului afacerilor Interne se concentrează pe activitățile din mediul online favorabile lui Călin Georgescu, în special TikTok. MAI prezintă companii și persoane implicate în campaniile pro-Georgescu, dar pentru public toate datele de identificare ale companiilor sau persoanelor au fost anonimizate.
MAI semnalează ”similitudini” cu campanii de influență rusești derulate în Ucraina.
(Descărcați AICI informarea MAI)
Ce informare a transmis SIE
Informarea SIE pleacă de la afirmația: ”Rusia are o istorie de a interfera în procesele electorale ale altor state”.
Materialul serviciului de informații externe conține în mare parte generalități, ceva mai consistent fiind pasajul în care se analizează modul în care propaganda rusească a vizat România în plan intern – un domeniu care nu este neapărat atributul acestui serviciu.
(Descărcați AICI informarea SIE)
Ce a transmis SRI
Administrația Prezidențială prezintă două Note SRI care vizează campaniile pe TikTok ale lui Călin Georgescu. Serviciul spune că în marja alegerilor prezidențiale au existat conturi TikTok care au utilizat în fals siglele SRI sau ale Brigăzii Antiteroriste.
În ceea ce privește finanțarea acestei propagande, SRI identifică o persoană – cetățeanul român Bogdan Peșchir – care ar fi plătit 381.000 dolari către conturi ale unor utilizatori implicați în campaniile de susținere ale lui Călin Georgescu. În plus, este identificată o companie sud-africană care plătea 1.000 dolari celor care promovau un videoclip cu Călin Georgescu.
A doua Notă vorbește de ”acțiuni ale unui actor cibernetic statal împotriva infrastructurilor IT&C ale procesului electoral”. SRI nu nominalizează acest actor cibernetic statal.
(Descărcați AICI prima NOTA SRI)
(Descărcați AICI a doua NOTA SRI)
Ce a informat STS
Informarea STS se concentrează pe descrierea sistemelor IT&C dedicate activităților electorale și prezintă testele efectuate de Serviciu în baza cărora s-a ajuns la concluzia că aceste sisteme au funcționat optim în toată perioada în care s-au încărcat documente în acest sistem.
(Descărcați AICI informarea STS)
(Citește și: ”13 organizaţii civice cer preşedintelui Iohannis desecretizarea informaţiilor discutate în ultima şedinţă CSAT privind imixtiunea ”actorilor statatali” în alegerile din România”)
***