Avalanșă de acuzații la adresa Rusiei la reuniunea OSCE – Blinken amintește de imixtiunea în România

Avalanșă de acuzații la adresa Rusiei la reuniunea OSCE – Blinken amintește de imixtiunea în România

Viceprim-ministrul și ministrul de externe maltez Ian Borg a deschis cel de-al 31-lea Consiliu Ministerial al OSCE cu o condamnare a invaziei în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia, numind-o o „amenințare sistemică la adresa securității europene” și o încălcare flagrantă a normelor internaționale.

Adresându-se reprezentanților din 57 de state adunați în MFCC, transmite Malta Today, Borg a cerut încetarea imediată a războiului și a cerut reînnoirea eforturilor multilaterale pentru restabilirea păcii.

”Solicităm Federației Ruse să se retragă de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei și să pună capăt acestui război. Escaladarea recentă a atacurilor trebuie să se oprească imediat pentru a deschide calea unui proces diplomatic – unul care să ducă la o pace cuprinzătoare, justă și de durată”.

Apelul lui Borg a inclus și o cerere pentru eliberarea a trei membri ai personalului OSCE deținuți pe teritoriul controlat de Rusia, descriind captivitatea lor continuă drept o nedreptate inacceptabilă.

Lavrov acuză Occidentul și pleacă din sală

Vorbind la reuniunea ministerială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Malta, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că a reînviat Războiul Rece și a provocat un conflict direct cu Rusia.

El a spus că acțiunile SUA au fost conduse de dorința de a „readuce NATO în centrul atenției politice”. „După dizgrația afgană, a fost nevoie de un nou inamic comun”, a spus Lavrov în prima sa alocuțiune în fața OSCE de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

„Rezultatul este reîncarnarea Războiului Rece, dar acum cu riscul mult mai mare de escaladare a acestuia în faza fierbinte.”

Ministrul de Externe al Rusiei a continuat câteva minute să acuze SUA și NATO de escaladarea războiului din Ucraina. La finalul discursului, oficialul rus a ieșit din sală.

România, menționată în discursul lui Anhony Blinken

Discursul lui Anhony Blinken, prezentat de Departamentul de Stat al Statelor Unite.

”În acest an, OSCE a monitorizat mai mult de o duzină de alegeri – inclusiv recentele alegeri din Statele Unite – oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru competiții libere și corecte. În Moldova, OSCE a confirmat desfășurarea unui tur de scrutin bine administrat, în ciuda interferențelor rusești.

Acum, autoritățile române descoperă un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale, în contradicție cu standardele OSCE. Între timp, în Georgia, observatorii au adus în atenție rapoarte îngrijorătoare privind intimidarea alegătorilor și eforturile partidului de guvernământ de a înclina balanța în favoarea sa. (…)

Un coleg de-al nostru a vorbit despre escaladare. Are dreptate. Să vorbim despre escaladare. Să vorbim despre introducerea forțelor nord-coreene în Europa. Să vorbim despre utilizarea rachetelor balistice cu rază intermediară pentru a ataca Ucraina. Să vorbim despre scăderea pragului pentru utilizarea armelor nucleare de către Rusia. Să vorbim despre atacurile continue asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, inclusiv asupra rețelei sale nucleare de transmisie, care reprezintă o amenințare gravă pentru fiecare țară din această sală. Aceasta este escaladarea.

Regret că domnul Lavrov a părăsit sala fără să ne acorde curtoazia de a ne asculta, așa cum l-am ascultat noi. Și, desigur, colegul nostru rus este foarte priceput în a copleși ascultătorii cu un val de dezinformări. Nu voi analiza tot ce a spus, dar voi nota doar două lucruri.

În primul rând, vorbește despre indivizibilitatea securității. Are dreptate, dar aceasta nu poate și nu trebuie să fie un drum cu sens unic, benefic pentru Rusia, dar nu și pentru Ucraina. Să nu ne păcălim singuri și să nu-l lăsăm pe el sau pe altcineva să ne păcălească. Nu este și nu a fost niciodată vorba despre securitatea Rusiei. Este vorba despre proiectul imperial al lui Putin de a șterge Ucraina de pe hartă.

Și nu mă credeți pe cuvânt. Ascultați chiar cuvintele lui Putin. În 2008, la summitul NATO, Putin afirma, citez: „Ucraina nici măcar nu este un stat. Ce este Ucraina? O parte din teritoriul său [este] în Europa de Est, dar o parte, o parte semnificativă, a fost un cadou de la noi.” În 2014, marcând anexarea ilegală a Crimeei, Putin declara că rușii și ucrainenii sunt, citez, „un singur popor.” În februarie 2020, Putin a spus din nou într-un interviu că ucrainenii și rușii sunt un singur și același popor și că identitatea națională ucraineană era o construcție străină menită să slăbească Rusia. În iulie 2021, într-un articol – un fel de piesă pseudo-academică menită să ofere o justificare istorică pentru invazie – Putin a respins ideea unui popor și națiuni ucrainene distincte. Doar acum câteva luni, în acest an, Putin a spus într-un interviu: „Așadar, într-un anumit sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial care a fost modelat după voința lui Stalin… Toți din Occident cred că poporul rus a fost divizat de ostilități pentru totdeauna. Nu. Ei vor fi reuniți.”

Despre asta este vorba. Despre asta a fost mereu vorba. Și de aceea trebuie să fim fermi împotriva acestui lucru.

Domnul Lavrov a vorbit despre dreptul suveran al fiecărui stat membru de a face propriile alegeri. Exact despre asta este vorba: despre dreptul suveran al Ucrainei și al poporului ucrainean de a-și face propriile alegeri despre viitor, nu despre ca aceste alegeri să fie făcute la Moscova. (…)

(Citește și: ”Serghei Lavrov, prima vizită în UE după izbucnirea războiului – va participa la o reuniune OSCE”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *