Explozie a consumului în octombrie

Explozie a consumului în octombrie

Vânzările cu amănuntul, indicatorul care caracterizează cel mai bine consumul gospodăriilor, au crescut peste așteptări în octombrie, cu 10,6% (an la an) și cu 0,9% comparativ cu luna anterioară. Această creștere a luat în calcul și inflația, deci e vorba de o creștere reală.

Cel mai mult, în octombrie au crescut vânzările cu amănuntul la produsele nealimentare +19% (față de octombrie 2023) și +0,9% (față de septembrie). La alimente, în octombrie vânzările au crescut cu 5,2% (an/an) și 1,5% (lună/lună), în timp ce vânzările de carburanți au scăzut cu 0,4% (lună/lună) și au crescut la +2,2% (an/an).

În primele 10 luni din 2024 cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere, pe total cu 8%, datorită creșterii produselor nealimentare (+14%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,8%) și comerțului cu amănuntul al carburanților (+3,3%).

Consumul accelerează pe final de an

Acest avans al comerțului cu amănuntul a determinat ca Erste Bank să-și revizuiască în sus prognoza pentru întregul an la +8,2%, de la +6,5%. Pentru următorii ani estimează o creștere a vânzărilor cu amănuntul de +4,5%, însă atenționează că sunt riscuri ca cifra de afaceri să fie mică din cauza adoptării de politici fiscale prudente după alegeri. De asemenea, creșterea reală a salariilor va decelera în 2025 într-un teritoriu de o cifră.

Și pentru luna noiembrie se estiemează un avans semnificativ al vânzărilor, încrederea consumatorilor atingând -8,9 față de -12,1 în octombrie, cel mai ridicat nivel de la recuperarea post-Covid la jumătatea anului 2021.

De asemenea, volumul creditelor de consum are o creștere continuă pe fondul relaxării standardelor de creditare și de scădere a dobânzilor pentru creditele noi datorită excesului de lichidate din sistemul bancar.

România, a doua creștere anuală din UE

Dintre statele membre UE, cele mai mari creșteri anuale ale comerțului cu amănuntul în octombrie au fost consemnate în Luxemburg (+15,4%), România (+10,2%) și Croația (+6,7%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Finlanda (-2,9%), Belgia (-2,5%) și Estonia (-1,6%).

Cele mai mari creșteri din UE a vânzărilor din comerțul cu amănuntul în octombrie, comparativ cu septembrie, s-au înregistrat în Luxemburg (+2,4%), Polonia (+2,2%) și Lituania. Cele mai mari scăderi s-au consemnat în Belgia (-1,7%), Germania (-1,4%) și Cipru (-1,1%)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *