Noul conflict Est-Vest în Europa Centrală și de Est

Noul conflict Est-Vest în Europa Centrală și de Est

Europa Centrală și Est oferă un final palpitant al anului în care s-au desfășurat cel mai multe alegeri la nivel global. În România, după câteva săptămâni marcate de turbulențe politice și acțiuni în instanță plus acuzații de amestec străin în campania electorală, un ultranaționalist întrăgostit de TikTok, cunoscut până acum doar pentru experiența sa în știința solului, ar putea câștiga turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu, care declară că în campania sa s-au implicat doar voluntari și atribuie victoria sa din primul tur celor care răspund la o „chemare”, se va confrunta în al doilea tur cu un reprezentat al partidelor pro-UE, scrie Bloomberg în analiza sa săptămânala a regiunii.

Cursa electorală merită urmărită, și nu doar de iubitorii de pedologie, așa cum este cunoscută disciplina academică a lui Georgescu. Victoria lui, în alegerile de duminică, a unui individ care anterior s-a declarat admirator al președintelui rus Vladimir Putin ar fi o altă lovitură pentru forțele pro-UE într-o țară aflată pe flancul estic al NATO.

Deocamdată, partidele pro-UE, inclusiv social-democrații premierului Marcel Ciolacu, au reușit să obțină majoritatea în Parlament, în cea mai mare parte și din cauza provocării grupărilor de extremă dreaptă. Cu toate acestea, acțiunile și obligațiunile românești subperformează, semn că riscurile nu au fost încă luate în calcul. Guvernul trebuie să tragă de un buget care deja are un mare deficit, deoarece tulburările politice complică încasările de venituri.

În țara vecină, în Ungaria, există perspectiva unei schimbări în sens opus. Prim-ministrul Viktor Orban, o figură emblematică pentru extrema dreaptă și liderul din UE cel mai apropiat de Putin, pierde rapid sprijinul popular în fața unui concurent situat mai la centrul axei politice. Peter Magyar a dus recent înființatul Partid Tisa spre cifre convigătoare în sondaje comparativ cu Fidesz-ul lui Orban, promițând că va elimina corupția și va debloca miliardele de euro în finanțări de la UE.

Alegerile din Ungaria vor avea loc la mai bine de un an distanță, dar campania elctorală este deja în plină desfășurare. Orban speră că va putea convinge din nou electoratul că „democrația sa iliberală” este calea de urmat și că poate redresa economia. De cealaltă parte, Magyar încearcă să-l imite pe premierul polonez Donald Tusk și să-și readucă țara pe făgașul european. Marea întrebare este dacă nu cumva a atins vârful popularității prea devreme.

Sătămâna în ECE

Polonia: PZU SA, cea mai mare societate de asigurări din țară, intenționează să vândă o participație de un miliard de dolari din Alior Bank SA către Bank Pekao SA. Acordul dintre cele două firma controlate de stat este prima tranzacție corporativă majoră desfășurată de guvernul premierului Tusk, de la instalarea sa în funcție în urmă cu un an.

Republica Cehă: Banca centrală va înceta probabil să reducă ratele dobânzilor în viitorul apropiat pentru a scădea inflația, a declarat guvernatorul Ales Michl într-un discurs. Comentariile sale au stimulat aprecierea coronei.

Ucraina: Ministrul de externe Andrii Sybiha a reiterat refuzul Kievului de a lua în considerare concesii teritoriale în eventualele discuții de pace cu Rusia și a avertizat că „zonele gri” ar putea permite Moscovei să-și cimenteze influența în regiune. Între timp, dezertările din armată cresc, din cauza epuizării fizice a militarilor.

Letonia: AirBaltic are în plan reluarea zborurilor spre Ucraina în cazul spațiul aerian al țării se redeschide, a declarat directorul general Martin Gauss într-un interviu.

Georgia: Președintele țării și un lider al opoziției, Salome Zourabichvili, a declarat pentru Bloomberg Television că demonstrațiile pro-UE riscă să escaladeze, deoarece guvernul nu se va angaja în negocieri cu opoziția democratică.

Croația: Mai mulți oameni ca oricând din regiunea euro sunt mulțumiți cu moneda comună – doar că nu și cu cel mai nou membru al acesteia. Aproximativ 44% dintre croați consideră că introducerea monedei euro în 2023 a fost un lucru bun, în scădere față de numărul înregistrat cu un an în umră, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru realizat în octombrie. Salariile au crescut rapid, dar au crescut și prețurile de consum.

Nota finală

Nicăieri noul Război Rece între Rusia și Occident nu este mai evident ca în Georgia. Sentimentul din țara situată în Caucaz sugerează că protestele antiguvernamentale vor continua, cu ecouri ale „Maidanului” din Ucraina. În Tbilisi, sunt spectacole cu lasere, petarde și artificii și oamenii manifestează împreună cu copiii și câinii lor. Restaurantele și cafenelele le trimit pizza, khachapuri tradiționale și băuturi calde pentru a-i ajuta pe demonstranți. O biserică din apropiere oferă refugiu pentru timerii care fug de forțele de ordine guvernamentale, în timp de taxiurile și camioanele fac scut în fața tunurilor de apă folosite pentru disprsarea mulțimii. Mișcările de stradă ar putea deveni însă violente, dar unii observatori consideră că încă este posibilă o revoluție pașnică, cu transferul puterii. Dar aceasta depinde de modul în care va reacționa guvernul la proteste.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *