Marcel Ciolacu, mandat ”larg” de negociere pentru formarea guvernului. Ce vrea PSD. Războiul intern se amână până în ianuarie
Consiliul Național al PSD a votat luni un mandat ”larg” de negociere al lui Marcel Ciolacu în viitoarele discuții pentru formarea unui nou guvern, a anunțat purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu.
Ce înseamnă asta? Lucian Romașcanu a precizat că Marcel Ciolacu a fost mandatat să discute ”cu toate formațiunile politice pro-europene”.
Primele discuții, exploratorii, vor fi organizate marți, într-un format restrâns:
Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Hunor Kelemen, Elena Lasconi și Varujan Pambuccian, ca reprezentant al minorităților naționale.
PSD vrea la guvernare, cu Ciolacu prim-ministru
În principiu, PSD dorește să participe la guvernare, vrea ca structura viitorului guvern, indiferent dacă acesta va fi format din 4 sau mai puține partide, ”să reflecte rezultatele alegerilor” și revendică poziția de prim-ministru.
Lucian Romașcanu a precizat că într-o primă etapă la negocieri nu se vor discuta persoane, dar a insistat că cutum a arată că președintele PSD este nominalizarea de prim-ministru.
PSD aruncă în negocieri și o decizie de viitor mai îndepărtat – despre varianta unui candidat comun al PNL și PSD la prezidenţiale, care vor fi organizate în 2025, Lucian Romaşcanu a subliniat că ”acest lucru intră într-un mandat larg de negociere al lui Marcel Ciolacu”.
Principiile participării la guvernare
PSD, a insistat purtătorul de cuvânt, a stabilit că participarea la guvernare se va concretiza numai dacă partenerii de dialog acceptă cinci principii aprobate de partid pentru continuarea guvernării. Aceste principii, enumerate de Lucian Romașcanu, sunt:
- menținerea unui nivel de investiții anual de 100 miliarde lei
- creșterea puterii de cumpărare a românilor (”prin continuarea reducerii inflaţiei şi reducerii impozitării pe muncă, inclusiv plafonarea preţurilor la gaze, energie şi alimentele de bază”)
- menținerea măsurilor de ”patriotism economic” (diversele programe susținere a afacerilor românești, ”inclusiv menținerea pragului de impozitare al IMM”)
- Industrializarea României
- reforma statului (”începând de la un guvern mai suplu şi continuând cu debirocratizare şi aşa mai departe”)
Clarificările interne, amânate pentru ianuarie
Prutătorul de cuvânt al PSD a fost întrebat și despre eventualele decizii interne luate în Consiliul Național, în condițiile în care presa scria înainte de reuniune că se va pune problema excluderii lui Victor Ponta din partid din cauza susținerii pe care proaspătul deputat PSD a arătat-o pentru candidatura lui Călin Georgescu.
Lucian Romașcanu a afirmat că toate problemele interne vor fi clarificate în ianuarie, împreună cu o amplă analiză a rezultatelor rundelor de alegeri din 2024. ”S-a luat decizia ca analiza integrală și detaliată a rezultatelor rundelor de alegeri să se facă în ianuarie, acum există prioritățile de a asigura un echilibru în parlament și o majoritate de guvernare, urmând ca analizele să se facă, cu toate deciziile de rigoare, în ianuarie”
*
Partidele parlamentare își conturaseră deja, imediat după alegerile parlamentare și înaintea turului II al alegerilor prezidențiale – anulate între timp de CCR – pozițiile de negociere pentru formarea unui nou guvern.
Partidele cu state vechi în Parlament au reluat, în majoritate, teoria europeană a ”cordonului sanitar” care să izoleze formațiunile suveraniste.
PSD, PNL, USR și UDMR, împreună cu reprezentanții din Parlament ai minorităților naționale, au semnat deja o rezoluție prin care se angajează să formeze, toate, un nou guvern.
(Citește și: ”Rezoluție PSD – PNL – USR – UDMR pentru formarea unei coaliții de guvernare: Textul documentului”)
***