Pensionarii care lucrează – în România, de 10 ori mai puțini procentual decât în UE: Cum diferă motivele de la țară la țară

Pensionarii care lucrează – în România, de 10 ori mai puțini procentual decât în UE: Cum diferă motivele de la țară la țară

Aproximativ 13% din pensionarii europeni lucrau în 2023, conform datelor Eurostat. Cel mai redus procent a fost înregistrat în România, care are și cea mai mică vârstă medie de pensionare – ponderea celor care au continuat să muncească după pensionare a fost de 1,7%, de aproape 10 ori mai mică decât în UE.

Dintre cei care au continuat să lucreze după primirea deciziei, aproximativ jumătate au făcut-o la fel ca înainte, în aceleași joburi și cu același program, în timp ce restul și-au găsit un alt loc de muncă ori au optat pentru un program de lucru diminuat.

În țările baltice au fost înregistrate cele mai mari procente de persoane care au continuat să lucreze şi după ce au primit prima pensie pentru limita de vârstă, pe primul loc fiind Estonia (54,9%), urmată de Letonia (44,2%) şi Lituania (43,7%).

Reamintim că vârsta medie de pensionare pentru limita de vârstă este de cel puțin 64 de ani în Danemarca, Ţările de Jos şi Suedia.

Cele mai reduse vârste de pensionare, sub 60 de ani, se înregistrează în Slovenia, Grecia, România (59,5 ani) şi Austria.

La polul opus, cea mai mică pondere se înregistra în Spania (4,9%), Grecia (4,2%) şi România (1,7%).

În țările nordice, cei mai mulți pensionari care aleg să continue să muncească o facă pentru că le place; în România – pentru că nu se descurca cu pensia

Principalul motiv pentru care oamenii continuă să lucreze şi după ce au ieşit la pensia de limită de vârstă este acela că le place să lucreze şi vor să fie productivi (cum au declarat de 36,3% dintre persoane) sau din nevoi financiare (28,6%).

Dorinţa de a menţine integrarea socială (11,2%) şi atractivitatea financiară a serviciului (9,1%) au fost menţionate de asemenea ca motive pentru a continua să lucreze.

O mică pondere, 3,5%, continuă să lucreze pentru că şi partenerul lor este angajat.

Danemarca (61,0%), Țările de Jos (59,6%) și Italia (51,7%) au înregistrat cea mai mare proporție de persoane care au continuat să lucreze pentru că le face plăcere. În schimb, cel mai mic procent de persoane care au raportat acest motiv a fost înregistrat în Spania (17,9%), Cipru (19,1%) și Slovacia (20,4%).

Pe de altă parte, nevoile financiare au reprezentat principalul motiv pentru care au continuat să lucreze pensionarii din Cipru (68,6%), România (54,3%) și Bulgaria (53,6%), în timp ce Suedia (9,4%), Cehia (12,4%) și Luxemburg (14,4%) au înregistrat cele mai odeste rate de persoane silite să muncească și la pensie pentru a reuși să se descurce financiar.

(Citește și: Reformă a pensiilor în Germania – stimulente pentru anii munciți peste vârsta de pensionare – Cum își ajustează statele UE sistemele)

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *