Rusia retrage o parte din forțele din Siria, dar nu părăsește bazele militare
Rusia își retrage forțele militare de pe liniile frontului din nordul Siriei și de la posturile din Munții Alawiți, dar nu își abandonează cele două baze principale din țară, după căderea președintelui Bashar al-Assad, au declarat patru oficiali sirieni pentru Reuters.
Înlăturarea lui Assad, care, împreună cu tatăl său, fostul președinte Hafez al-Assad, a format o alianță strânsă cu Moscova, a pus sub semnul întrebării viitorul bazelor Rusiei – baza aeriană Hmeimim (foto) din Latakia și facilitatea navală din Tartous.
Imagini satelitare de vineri arată ceea ce par a fi cel puțin două avioane Antonov AN-124, printre cele mai mari avioane cargo din lume, la baza Hmeimim, cu conurile nasului deschise, aparent pregătindu-se pentru încărcare. Cel puțin un avion cargo a plecat sâmbătă spre Libia, a declarat un oficial de securitate sirian aflat în afara facilității.
Regrupare și redistribuire
Surse militare și de securitate siriene, aflate în contact cu rușii, au declarat pentru Reuters că Moscova își retrage forțele de pe liniile frontului și retrage unele echipamente grele și ofițeri superiori sirieni.
Dar sursele, care au vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității situației, au declarat că Rusia nu se retrage din cele două baze principale și, în prezent, nu are nicio intenție de a face acest lucru.
Unele echipamente sunt trimise înapoi la Moscova, la fel ca și ofițeri foarte înalți din armata lui Assad, dar scopul în această etapă este de a se regrupa și redistribui, în funcție de evoluțiile de pe teren.
Un oficial de rang înalt al rebelilor, apropiat de noua administrație interimară, a declarat pentru Reuters că problema prezenței militare ruse în Siria și acordurile anterioare dintre guvernul Assad și Moscova nu sunt în discuție.
„Este o chestiune pentru discuții viitoare, iar poporul sirian va avea ultimul cuvânt”, a spus oficialul, adăugând că Moscova a stabilit canale de comunicare. „Forțele noastre se află acum, de asemenea, în apropierea bazelor ruse din Latakia”, a adăugat el, fără a oferi detalii suplimentare.
Kremlinul a declarat că Rusia este în discuții cu noii conducători ai Siriei în privința bazelor. Ministerul rus al apărării nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta acest subiect. O sursă rusă, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că discuțiile cu noii conducători ai Siriei sunt în desfășurare și că Rusia nu se retrage din bazele sale.
Reuters nu a putut confirma imediat cum vede liderul rebelilor sirieni Ahmad al-Sharaa – cunoscut mai bine sub numele de Abu Mohammed al-Golani – viitorul pe termen lung al bazelor rusești. Președintele rus Vladimir Putin, a cărui intervenție în 2015 în războiul civil sirian l-a ajutat pe Assad să rămână la putere atunci când Occidentul cerea răsturnarea acestuia, i-a oferit azil lui Assad în Rusia după ce Moscova l-a ajutat să fugă duminică.
Baza navală de la Tartous este singurul centru rusesc de reparații și reaprovizionare din Mediterană
Moscova susține Siria încă din primele etape ale Războiului Rece și i-a recunoscut independența în 1944, pe măsură ce Damasc încerca să scape de dominația colonială franceză. Occidentul a considerat mult timp Siria drept un satelit sovietic.
Bazele din Siria sunt o parte integrantă a prezenței militare globale a Rusiei: baza navală de la Tartous este singurul centru rusesc de reparații și reaprovizionare din Mediterană, iar baza Hmeimim este un punct important de sprijin pentru activitățile militare și de mercenariat din Africa.
Rusia deține, de asemenea, posturi de interceptare în Siria, care funcționau alături de stațiile de comunicații siriene, potrivit surselor militare siriene și de informații occidentale.
Facilitatea din Tartous datează din 1971, iar după ce Rusia a intervenit în războiul civil pentru a-l ajuta pe Assad, Moscova a obținut în 2017 un contract de închiriere gratuită pe o perioadă de 49 de ani.
Yoruk Isik, analist geopolitic din Istanbul care conduce Bosphorus Observer, a declarat că Rusia trimite probabil avioane cargo din Siria prin Caucaz și apoi la baza aeriană Al Khadim din Libia.
(Citește și: ”Surse Washington Post: Rebelii din Siria ar fi fost ajutaţi de Ucraina”)
***