Derogare pentru ca firmele strategice din industria apărării să poată participa la achiziții publice chiar dacă au datorii
Guvernul a aprobat săptămâna trecută o HG prin care le acordă companiilor strategice din domeniul apărării o derogare ce le va permite obținerea de avize și autorizații de securitate industrială necesare pentru participarea la achiziții publice chiar dacă nu îndeplinesc cerințele de a fi stabili din punct de vedere economic și solvabili din punct de vedere financiar.
Derogarea este valabilă pentru operatorii economici din industria națională de apărare care dețin capacități strategice și care, în baza contractelor încheiate cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Special, au sarcini în acumularea, depozitarea și valorificarea produselor din rezervele de mobilizare în industrie.
Guvernul a luat această măsură pentru a evita eventuale disfuncționalități majore în gestionarea/administrarea stocurilor rezervă de mobilizare și pregătirea economiei pentru apărare, ceea ce ar pune în pericol securitatea națională și ar afecta industria de apărare.
Fără această derogare, operatorii economici strategici care au datorii, chiar derizorii, nu vor putea participa la achiziții publice, ceea ce ar genera „disfuncţionalităţi majore în ceea ce priveşte buna derulare a activităţilor de administrare a stocurilor rezerve de mobilizare și a domeniului pregătirii economiei pentru apărare, compromiterea realizării intereselor de securitate și menținerea precarității industriei naționale de apărare”, se explică în Nota de fundamentare a HG adoptate de Guvern.
Modificarea legislativă efectuată prin HG
Actul normativ aprobat săptămâna trecută introduce un articol nou în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 370/2004:
„Art. 411
– Pentru îndeplinirea responsabilităților și sarcinilor prevăzute în planul de mobilizare, precum și a măsurilor și acțiunilor prevăzute în planul de pregătire care implică, din timp de pace, negocierea, atribuirea și derularea unor contracte secrete de stat ce vizează acumularea, depozitarea și, după
caz, valorificarea și împrumutul produselor rezerve de mobilizare în industrie cu operatori economici din
industria națională de apărare care dețin capacități strategice definite potrivit art. 3 lit. d) din Legea nr.
232/2016, cu modificările și completările ulterioare, în calitatea lor de obiective industriale, li se pot elibera avize/autorizații/certificate de securitate industrială prevăzute la art. 214-235 din Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, prin derogare de la îndeplinirea cerințelor de a fi stabili din punct de vedere economic și solvabili din punct de vedere financiar, prevăzute la art. 219 lit. d) și art. 223 lit. c) din Standardele naționale.”
Situația actuală
Statul român, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), are responsabilitatea de a acumula în rezerva de mobilizare în industrie muniții și tehnică de luptă aferente unei perioade de 30 de zile de consum de la operatorii economici din industria națională de apărare cuprinși cu sarcini în Planul de mobilizare a economiei naționale pentru apărare.
Întrucât majoritatea acestor operatori economici naționali strategici figurează cu unele datorii față de bugetele statului sau cele locale, aceștia sunt apreciați ca instabili financiar și nu pot obține, în prezent, autorizațiile de securitate industrială, astfel încât sunt excluși din orice procedură de achiziție publică, inclusiv din domeniul apărarii și securității.
Astfel, efortul statului de a-și consolida industria națională de apărare prin crearea unei baze naționale de
operatori strategici care să garanteze securitatea aprovizionării sigure și rapide, se blochează, din cauza cerinței procedurale „din reglementările de nivel secundar ce vizează analiza protecției informațiilor clasificate, care este interpretată restrictiv și distructiv pentru interesele naționale de securitate, conducând către consecințe imprevizibile și nedorite pentru realizarea aspectelor majore esențiale de
securitate cuprinse atât în Planul de mobilizare a economiei naționale pentru apărare, cât și în legislația de nivel superior”, mai arată documentul.
Potrivit art. 22 alin. (1) din Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se definesc rezervele de mobilizare, categoriile de produse în acest regim respectiv, materii prime, materiale, echipamente și alte produse deficitare, precum și scopul în care sunt necesare, respectiv pentru satisfacerea cererilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, securității naționale și ordini publice.
Conform art. 22 din Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului
pentru apărare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, rezervele de mobilizare:
- cuprind materii prime, materiale, echipamente şi alte produse deficitare sau cu ciclu lung de fabricaţie, necesare satisfacerii cererilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice
- fac parte din domeniul public al statului
- se administrează de către ANRSPS
- se asigură din producţia internă ori din import
- se păstrează la operatorii economici, la alte instituţii publice specializate, precum şi în unităţile teritoriale ale rezervelor de stat.
Nomenclatorul şi nivelurile de constituire a rezervelor de mobilizare se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în limitele stabilite de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
(Citește și: Strategia pentru industria de apărare, adoptată: Cum arată industria de armament de stat și cea privată a României. Detaliile și obiectivele strategiei)
****