Acțiunile UE vs. Acțiunile SUA: 4,6%

Acțiunile UE vs. Acțiunile SUA: 4,6%

Acțiunile europene sunt pe cale să înregistreze cea mai slabă performanță din ultimii 25 de ani în raport cu cele americane, arată datele MSCI, în contextul în care euro s-a depreciat cu peste 5% față de dolar, iar unii analiști sunt de părere acesta ca coborî sub pragul de un dolar.

Anul care urmează se conturează la fel de slab pentru Europa, piețele sale financiare fiind deja puternic afectate de temerile legate de potențialele tarife pe care le-ar putea impune SUA, dar și de turbulențele politice din Franța și Germania. Cu toate acestea, unii investitori consideră că s-a atins apogeul pesimismului și caută „chilipiruri” în mijlocul acestui peisaj sumbru, scrie Reuters.

Pe măsură ce piețele din regiune devin mai ieftine, investitorii sunt din ce în ce mai interesați să caute active europene, argumentând că acestea reflectă deja pe deplin așteptările negative și ar putea crește puternic dacă contextul geopolitic și economic s-ar îmbunătăți.

„Credem că Europa ar putea reprezenta o surpriză pozitivă pentru investitorii insuficient expuși,” a declarat Caroline Gauthier, co-director al departamentului de acțiuni la Edmond de Rothschild. „Ne apropiem de un vârf al negativității și aceasta este o veste bună.”

Europa +4,6% vs SUA +29%

Un indice MSCI extins al acțiunilor din Europa continentală a înregistrat o creștere de 4,6% anul acesta, în timp ce un indice comparabil din SUA a crescut cu 29%, impulsionat de entuziasmul pentru implementarea inteligenței artificiale, care a generat câștiguri uimitoare pentru giganții tehnologici ce domină piețele de acțiuni de pe Wall Street.

„Nivelurile de evaluare din Europa sunt (acum) mult mai atractive,” a declarat Sonja Laud, directorul de investiții al celui mai mare administrator de active din Marea Britanie, Legal & General Investment Management.

Productivitatea din zona euro este slabă și se menține sub cea din SUA. Banca Centrală Europeană (BCE) și-a revizuit în scădere prognozele de creștere săptămâna trecută, odată cu a patra reducere a dobânzii din acest an, iar gospodăriile continuă să fie prudente și să economisească.

Cu toate acestea, acțiunile germane au început să crească vertiginos. Indicele DAX din Germania a crescut cu 4% în decembrie și este pe cale să încheie cea mai bună lună de la martie, un semn că traderii reconsideră evaluările.

„Încercăm să profităm la maximum de pesimismul pe care îl vedem în Europa,” a declarat Kevin Thozet, membru al comitetului de investiții al administratorului european de active Carmignac, adăugând că își construiește poziții în multinaționale europene care desfășoară activități similare cu omologii lor din SUA, dar sunt tranzacționate la evaluări mai scăzute.

„Poziționarea pesimistă (în Europa) a atins extreme,” au declarat și strategii Citi, recomandând clienților să investească în regiune, deoarece stimulentele monetare și guvernamentale ar sprijini afacerile ciclice din punct de vedere economic, în sectoare precum producția și turismul.

Steven Bell, economist-șef pentru Europa la Columbia Threadneedle, a spus că activele europene sunt ieftine „din motive întemeiate”, făcând referire la dificultățile economice ale regiunii.

Cu toate acestea, el a adăugat că administratorul de active explorează oportunități în rândul acțiunilor franceze evaluate la prețuri scăzute, care ar putea crește dacă presiunile bugetare ale țării s-ar atenua.

Strategul Bank of America, Michael Hartnett, a declarat într-o notă adresată clienților că potențialele tarife impuse de SUA vor împinge inflația și ratele dobânzilor din SUA mai sus până în primăvara anului 2025, declanșând un val de investiții în alternative internaționale „ieftine” la acțiunile americane.

Piețele de acțiuni din SUA depind în mare măsură de soarta marilor companii din sectorul tehnologic. Hartnett prezice o „corecție majoră” a acțiunilor americane în prima jumătate a anului 2025 și se așteaptă ca firmele europene să atragă mai multe investiții din acest motiv.

(Citește și: ”Creșterea dolarului declanșează cea mai mare scădere a monedelor piețelor emergente din ultimii doi ani”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *