Modificările fiscale prevăzute de ”Ordonanța trenuleț”

Modificările fiscale prevăzute de ”Ordonanța trenuleț”

Ordonanța de austeritate, ce urmează a fi adoptată luni, 30 decembrie, conține, pe lângă măsurile de reducere a cheltuielilor, și o serie de măsuri fiscale importante, precum reintroducerea impozitului pe construcții (așa-numita taxă pe stâlp), diminuarea pragului de venituri pentru microîntreprinderi, creșterea impozitului pe dividende sau eliminarea facilităților fiscale acordate veniturilor IT-iștilor și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară.

Proiectul a fost pus în dezbatere duminică și poate fi descărcat AICI.

Acest capitol de creștere a veniturilor statului nu figura în formele inițiale ale ordonanței trenuleț, care viza doar diminuarea cheltuielilor publice, prin înghețarea salariilor și pensiilor, blocarea angajărilor și prorogarea unor capitole bugetare ce ar fi crescut

Impactul acestui proiect de OUG, pe partea de venituri, va fi de 7,1 miliarde de lei suplimentare în 2025, de 8,75 miliarde în 2026, 9,41 lei în 2027 și de 9,5 miliarde în 2028.

Impozitul pe dividende

Se majorează, de la 8% la 10%, impozitul pentru dividendele distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, începând
cu anul fiscal 2025

  • reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000
    euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la
    100.000 euro
  • eliminarea condiției de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.

De asemenea:

  • Se actualizează codurile corespunzătoare activităților pentru care impozitul pe veniturile
    microîntreprinderilor se calculează prin aplicarea cotei de 3%, dar și verificarea condiției de aplicare a sistemului de impunere o singură dată, începând cu anul 2024, de către contribuabilii din HoReCa.
  • Pentru anul fiscal 2025, respectiv 2026 se clarifică modul de verificare a condiției legate de plafonul propus de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru venituri realizate de microîntreprinderi precum și modul în care se verifică nivelul veniturilor din consultanță și management în vederea încadrării ca microîntreprindere.

Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști, constructori și angajații din industria alimentară

Ca urmare a angajamentelor asumate prin PNRR și prin Planul Bugetar-Structural Național pe
Termen Mediu – 2025-2031 se propun următoarele măsuri:

  • Eliminarea facilităților fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcții, agricol și industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
  • În cazul veniturilor din dividende, se propune majorarea cotei de impozit de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Este reintrodus impozitul pe construcții – 1,5%

Se reinstituie impozitul pe construcții, datorat de:

  • persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare
  • persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România
  • persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.

Cum se aplică:

  • Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele
    normale de funcţionare a mijloacelor fixe
  • Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă
  • Impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv şi 25 septembrie inclusiv
  • Impozitul instituit este venit al bugetului de stat, și se administrează potrivit Codului de procedură fiscală.

Alte măsuri

Suma deductibilă de 300 de lei se păstrează pentru salariul de încadrare și cu limitări

Având în vedere faptul că scopul măsurii este sprijinirea salariaților cu salariul de încadrare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărârea Guvernului, se menține măsura potrivit căreia, pentru suma de 300 lei/lună reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, până la 31 decembrie 2025, în anumite condiții.

Regimul fiscal se aplică, începând cu veniturile lunii ianuarie 2025, în cazul persoanelor fizice care au salariul de încadrare, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Măsura se aplică pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază pentru care:

  • venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în baza aceluiași contract de muncă, pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.300 lei, inclusiv

Nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, nu va fi diminuat în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului și 31 decembrie 2025, pentru a atinge nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vederea aplicării acestui regim fiscal.

De această măsură beneficiază și persoanele nou angajate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Reglementările sunt aplicabile, în perioada în care salariul de încadrare este menținut la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, stabilit prin hotărârea Guvernului, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente anului 2025.

Facilitatea fiscală se acordă în aceleași condiții și veniturilor din salarii și asimilate salariilor astfel cum sunt definite la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, obținute în baza unui raport de serviciu.

În cazul în care facilitățile fiscale se acordă pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, corespunzătoare unei perioade din lună, pentru stabilirea sumei reprezentând venituri pentru care nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, se determină proporția dintre numărul de zile lucrătoare aferente perioadei în care contractul individual de muncă/raportul de serviciu este în derulare în perioada de acordare a facilității și numărul de zile lucrătoare din luna respectivă.

Suma de 300 lei va fi diminuată proporțional cu numărul de zile din lună în care angajații realizează venituri din salarii și asimilate salariilor al căror nivel îndeplinesc condițiile cumulative propuse, respectiv nivelul salariului de bază lunar brut sau al soldei lunare, după caz, stabilit/ă potrivit contractului individual de muncă/raportul de serviciu, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată și nivelul maxim al venitului brut din salarii și asimilate salariilor realizat de angajații vizați să nu depășească suma de 4.300 lei/lună, inclusiv.

Pentru veniturile aferente anului 2025, nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare în luna pentru care se aplică prevederile art. 146 alin. (5^6) – (5^9) și ale art. 168 alin. (6^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, se diminuează cu suma de 300 lei lunar.

Pentru acordarea facilității fiscale referitoare la neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună se ajustează plafonul lunar de 4.300 lei reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii.

(Citește și: La un pas de ”junk”. Fitch revizuiește în jos perspectiva de rating a României: de la „Stabilă” la „Negativă”. Motivele și consecințele)

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *