TOP 10 cele mai lungi războaie din istorie
Declanşate din motive politice, economice, religioase sau de orice altă natură, războaiele au marcat întreaga istorie a omenirii fiind acele evenimente care au determinat relaţiile de coexistenţă dintre oameni. De-a lungul istoriei, durata unui astfel de conflict a variat de la câteva zile la câţiva ani, impactul războiului asupra civilizaţiilor putând fi determinat şi de durata acestuia.
10. Războiul civil din Angola (1975-2002) – 27 de ani
http://www.doctorswithoutborders.org/images/publications/reports/2001/angola_06-2001.jpg
Războiul civil din Angola a fost un conflict violent care a distrus Angola timp de 27 de ani, începând imediat după Războiul de Independenţă din Angola purtat împotriva Portugaliei. Conflictul a reprezentat o luptă constantă pentru obţinerea puterii între cele două foste mişcări de eliberare:MPLA (Mişcarea Populară pentru Eliberarea Angolei) şi UNITA (Uniunea Naţională pentru Independenţa Totală a Angolei). În acelaşi timp, războiul a reprezentat un câmp de luptă mai puţin cunoscut care a pus încă odată faţă în faţă cele două blocuri politico-militare ale lumii:NATO şi Organizația Tratatului de la Varșovia. Conflictul s-a încheiat prin victoria militară MPLA, susţinută de comunişti, şi impunerea unui regim de tranziţie către un sistem multipartid.
9. Războiul Portughez de Restauraţie (1640-1669) – 28 de ani
Conflictul a început în urma revoluţiei din 1640 care a pus capăt perioadei de 60 de ani a dublei monarhii a Habsburgilor Spanioli. Într-o primă etapă, războiul a fost caracterizat de lupte de mare intensitate care au demonstrat că Portugalia nu poate fi supusă cu uşurinţă. După o perioadă în care confruntările au scăzut în intensitate, în 1665 portughezii au obţinut două victorii decisive în Bătălia de la Montes Claros şi prin recucerirea oraşului Vila Vicosa. Tratatul de alianţă cu Franţa semnat de Portugalia a determinat Spania să recunoască suveranitatea Casei de Braganza asupra Portugaliei şi a coloniilor acesteia.
8. Războiul de treizeci de ani (1618-1648) – 30 de ani
Unul dintre cele mai destructive conflicte din istoria Europei, războiul de treizeci de ani a fost purtat din diferite motive. Deşe a izbucnit din cauza confruntărilor religioase dintre catolicii şi proteststanţii din Sfântul Imperiu Romano-German, evenimentele s-au extins la nivel european implicând dispute dinastice, teritoriale şi economice între beligeranţi. Conflictul s-a încheiat prin semnarea Păcii de la Westphalia, prima conferinţă europeană care a reunit delegaţi din toate statele combatante. Printre urmările acestui război putem aminti declinul substanţial al puterii Bisericii Catolice, descentralizarea Imperiului Roman, reducerea influenţei dinastiei de Habsburg şi creşterea celei de Bourbon, impunerea Suediei ca mare putere, independenţa Olandei şi ulterior a Portugaliei.
7. Războiul Rozelor (1455-1485) – 30 de ani
Disputele dinastice dintre casele de Lancaster şi York, ambele ramuri ale Casei Plantageneţilor, au aruncat ţara într-un război civil timp de 30 de ani. Între cele două roze au existat 18 bătălii importante, purtate în Anglia, Ţara Galilor şi Calais, Casa de York pierzând în luptă doi lideri, pe Richard, Duce de York şi Richard al III-lea al Angliei, în timp de Casa de Lancaster l-a pierdut doar pe Edward de Westminster. Războiul s-a încheiat în 1485 prin victoria Casei de Lancaster conduse de Henry al VII-lea, care l-a ucis pe regele York-ului Richard al III-lea, iar prin căsătoria acestuia cu Elisabeta de York s-au pus bazele Dinastiei Tudorilor care a condus Anglia timp de 117 ani.
http://www.timeref.com/warroses.jpg
6. Primul Război Scoţian de Independenţă (1296-1328) – 32 de ani
Războiul a început după invadarea Scoției de către Edward I al Angliei în 1296, Willian Wallace și Andrew Moray identificându-se printre comandanți încă din primul an al revoltelor. Moartea lui William Wallace la Londra în fața mulțimilor de englezi nu a adus după sine decât intensificarea luptelor pentru independență, Rubert Bruce, viitorul rege Robert I al Scoției, fiind cel care a redobândit independeța țării sale. Deși independența Scoției a fost garantată de către Edward al II-lea al Angliei prin Tratatul de la Edinburgh-Northamptom din 1328, Scoția era independentă de facto din 1314, după Bătălia pentru Bannockburn.
5. Războiul civil din Guatemala (1960-1996) – 36 de ani
http://travelerphotographs.blogspot.com/2008/02/guatemala-civil-war-photographs.html
Declanșat pe fondul Războiului Rece și a operațiunii CIA, PBSUCCSESS din 1954 pentru înlăturarea președintelui, despre care se considera că se orientează către „stânga politică”, dată fiind decizia de a naționaliza producția de fructe a țării care era controlată de compania americană United Fruit. După mai multe lovituri de stat, începând din 1960 și până în 1996, trupele guvernamentale au purtat o serie întreagă de confruntări armate cu numeroase gherile rebele, unele susținute de Statele Unite. Între 1994 și 1996 s-au purtat discuții pentru semnarea păcii între Guvern și principala mișcare de gherilă – URNG.
4. Războaiele greco-persane (492-449 î.Hr.) – 43 de ani
Cunoscute ca și Războaiele Medice, confruntările armate dintre alianța orașelor state grecești, în frunte cu Atena și Sparta, au ținut piept Imperiului Persan la apogeul puterii acestuia. Cele mai intense lupte au avut loc în timpul celor două invazii terestre ale persanilor dintre 492 și 479. Respingerea invaziilor le-a permis grecilor să-și păstreze independența și cultura, iar contraatacul orașelor-state și formarea Ligii de la Delos fiind garante ale securității în perioada următoare războiului, astfel încât Macedonia, Tracia și Ionia au fost scoase de sub autoritatea persanilor.
3. Războiul din Coreea (1950-prezent) – 68 de ani
Consecință a împărțirii statului Coreea de către Aliați în 1945 de-a lungul paralelei de 38°, forțele SUA ocupând partea de sud, iar Uniunea Sovietică pe cea de Nord. Conflictul de interes geostrategic între NATO și Organizația Tratatului de la Varșovia, la care s-a adăugat evenimentele interne din anii 1948-1950 au dus la declanșarea unuia dintre cele mai importante crize ale Războiului Rece. Intervenția Statelor Unite și a Republicii Populare Chineze, susținută material de Uniunea Sovietică, au dus la stabilizarea conflictului în 1953, restabilind granița pe paralela de 38° cu o zonă demilitarizată de 4 km de fiecare parte. Republica Democrată Populată Coreea și Republica Coreea nu au semnat încă un tratat de pace, încăierări militare având loc în fiecare an, însă de dimensiuni considerabil reduse.
2. Războiul Olandez de Independență (1568-1648) – 80 de ani
Început ca o revoltă împotriva lui Philip al II-lea al Spaniei și a suveranității Casei de Habsburg, conflictul a degenerat după intervenția militară spaniolă. Deși a existat o perioadă de armistițiu de 12 ani, cele două țări beligerante nu au reușit să ajungă la o înțelegere pe cale amiabilă, astfel încât războiul a fost reluat, doar că în contextul Războiului de 30 de ani, olandezii profitând de slăbirea considerabilă a forțelor iberice, încheind alianțe cu dușmanii acestora, astfel încât conflictul a fost soluționat în cadrul Păcii de la Munster.
1. Războiul de 100 de ani (1337-1453) – 116 ani
Războiul de 100 de ani a fost o serie de războaie separate între dinastia de Valois și dinastia Plantagenet pentru ocuparea tronului Franței, lăsat vacant după dispariția dinastiei Capețienilor. Întrucât ambele dinastii aveau drepturi egale pentru a ocupa tronul Franței seria de confruntări a început în 1337 cu o serie de victorii de partea englezilor, dar apariția Ioanei D’Arc a schimbat cursul războiului reușind să recucerească o mare parte din teritoriile franceze. Complexitatea războiului nu s-a datorat numai conflictului dinastic, naționalismul francez și englez fiind manifestate pentru prima dată. Din punct de vedere militar, au reapărut armatele profesioniste dotate cu arme noi, în timp ce tactica vechiului sistem feudal al cavaleriei grele a fost abandonată.
SURSA: www.britannica.com