Urzicile – o hrană preferată a oamenilor preistorici?

Urzicile – o hrană preferată a oamenilor preistorici?

În Marea Britanie, arheologii au scos la iveală una dintre cele mai valoroase acumulări de artefacte, vechi de 3.000 de ani şi care dezvăluie detalii din viaţa de zi cu zi a oamenilor în Epoca Bronzului.

Obiectele au fost găsite într-o zonă mlăştinoasă din partea de est a Angliei, în comitatul Cambridgeshire, în apropierea oraşului Peterborough. Siturile arheologice din această zonă sunt renumite pentru numărul mare de obiecte interesante dezgropate în ultimii ani.

Printre noile descoperiri se numără coşuri de răchită, mânere din lemn pentru săbii, fragmente de materiale textile, săbii şi suliţe de bronz şi-spre enorma surpriză a arheologilor-nu mai puţin de 6 ambarcaţiuni, bărci monoxile (scobite dintr-un singur trunchi de copac), din lemn de stejar, excelent conservate;cea mai mare dintre ele are peste 8 metri lungime.

O altă descoperire de mare interes a fost un castron conţinând resturi de mâncare;analizele au arătat că era vorba despre o mâncare de urzici.

Îngropate sub un strat de turbă şi mâl, ferite de acţiunea aerului, obiectele s-au păstrat extraordinar de bine. Este una dintre cele mai remarcabile descoperiri din Marea Britanie, în ceea ce priveşte numărul, volumul şi starea de conservare a pieselor, iar cercetătorii se aşteptă să găsească şi alte obiecte, pe măsură ce vor săpa mai adânc.

Săpăturile sunt finanţate de compania Hanson, o firmă producătoare de cărămizi şi ciment, în cadrul unui proiect de amenajare a teritoriului.

Obiectele urmează să fie supuse unor procedee specifice de conservare, înainte de a fi prezentate în cadrul unor expoziţii.

sursa:descopera.ro

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *