”atacurile hibride” sunt ”campanii de destabilizare”
UE trebuie să-și regândească prioritățile de cheltuieli pentru a spori bugetele apărării, a declarat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, în Parlamentul European.
Noul secretar general NATO a mai spus că și-ar dori ca Alianța să renunțe la termenul „atac hibrid”, termen consacrat consacrat în urmă cu 15 ani, iar acest tip de acțiuni să fie desemnate „campanie de destabilizare”.
Mark Rutte a fost audiat în 13 ianuarie pentru prima dată de comisiile de afaceri externe și apărare din Parlamentul European. Aici, el i-a încurajat pe europeni să aloce cu mult mai mult decât acum pentru bugetul apărării, alternativa fiind, spune Rutte, ca ei ”să învețe limba rusă” sau să se mute din Europa.
Nu 5%, dar măcar 3,6%
„În medie, țările europene cheltuiesc cu ușurință până la un sfert din venitul lor național pentru pensii, sănătate și sisteme de securitate socială și avem nevoie doar de o mică parte din acești bani pentru a face apărarea mult mai puternică”, le-a spus Mark Rutte eurodeputaților, potrivit Politico.
Majoritatea țărilor UE sunt membre NATO, iar în ultimul deceniu alianța le-a cerut să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare – 24 dintre cei 32 de membri ai NATO îndeplinesc acum această țintă.
Dar Donald Trump a ridicat ”ștacheta” săptămâna trecută, cerând aliaților să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare – mult mai mult decât chiar America, care cheltuiește 3,38%.
Rutte nu a adus vești bune politicienilor: Ținta finală de cheltuieli NATO, a spus el parlamentarilor, ar putea fi ”la nord de 3%”, mai exact 3,6 sau 3,7% din PIB, dacă ”facem o treabă mai bună” în achiziția în comun de arme și echipamente, precum și în inovare.
O „iluzie”: Europa poate merge singură în materie de apărare
În ciuda nemulțumirilor crescânde generate de declarațiile lui Donald Trump referitoare la Canada, Panama sau Groenlanda, Mark Rutte a insistat că Europa este încă legată de SUA pentru nevoile sale de securitate. El crede că a fost o „iluzie” ca lumea să creadă că Europa poate merge singură în materie de apărare.
Chiar și așa, secretarul general a insistat pe construirea propriei industrii de apărare a Europei. Rutte a aplaudat Programul european pentru industria de apărare al UE, cu buget de 1,5 miliarde de euro, care va avea ca scop stimularea producției locale de arme, el caracterizând sectorul actual al armelor din Europa „prea mic, prea fragmentat și prea lent”.
Există o dispută dacă companiile din afara UE ar trebui să aibă acces ușor la acest program, dar Rutte a avertizat că acesta nu ar trebui să excludă aliați.
„Implicarea aliaților din afara UE în eforturile industriale de apărare ale UE este vitală, cred, pentru securitatea Europei”, a spus el. „Cooperarea industrială transatlantică de apărare ne face pe toți mai puternici”.
„Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”
În prima sa apariție în Parlamentul European în calitate de șef al NATO, Mark Rutte a spus că scopul este de a „apropia NATO și UE” pentru a contracara o „campanie de destabilizare” a Kremlinului, împreună cu amenințări, de la Iran și China la atacuri cibernetice și nucleare. proliferare.
„Suntem în siguranță acum, dar nu peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând mai târziu că, dacă cheltuielile nu cresc, europenii ar trebui „să urmeze cursuri de limba rusă sau să plece, de exemplu, în Noua Zeelandă”.
„Sunt profund îngrijorat de situația securității din Europa”, a spus el. „Nu suntem în război, dar nici în pace… Asta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta. Trebuie să creștem reziliența societăților noastre și a infrastructurii critice”.
Schimbare fundamentală a relației NATO – UE
O parte cheie a acestei securități este, crede Mark Rutte, consolidarea cooperării dintre NATO și UE.
Deși ambele instituții au sediul la Bruxelles, mulți ani au avut o relație distantă. NATO s-a concentrat pe apărare și relațiile transatlantice, în timp ce UE a fost preocupată de comerț, agricultură, climă.
Dar invazia Ucrainei a schimbat relația. Dominația NATO în toate aspectele legate de apărare se manifestă rapid, UE numind primul său comisar dedicat apărării, iar Parlamentul European creând un comitet de apărare.
Pacea în Ucraina, doar printr-un acord care servește interesele Kiev
„NATO și Uniunea Europeană au multe de făcut împreună”, a spus Rutte, menționând în mod special efortul de a ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei.
Despre Ucraina, el a insistat că pacea poate veni doar dintr-un acord care servește interesele Kievului.
Asta înseamnă „mai multe arme, trimise mai rapid, astfel încât Kiev să se poată apăra mai bine și să negocieze un acord bun pentru Ucraina, pentru Europa și pentru lume”, a spus el.
(Citește și: ”Liderii UE s-au angajat să crească cheltuielile pentru apărare în cadrul NATO, spune premierul grec”)
***