Contracția zonei euro se adâncește

Contracția zonei euro se adâncește

Activitatea sectorului privat din zona euro a scăzut spre sfârșitul anului, crescând riscul ca regiunea să experimenteze o recesiune în a doua jumătate a lui 2023, scrie Bloomberg.

Indicele PMI (sondaj privind tendințele economice printre managerii de achiziții) calculat de S&P Global a scăzut pentru a șaptea lună consecutivă la 47, în ciuda așteptărilor unei ușoare reveniri în ultimul trimestru a economiei din zona euro. Atât valorile pentru producția industyrială cât și pentru servicii indică recesiune.

„Cifrele descriu o imagine dezamăgitoare, deoarece economia zonei euro nu reușește să prezinte niciun semn distinct de redresare”, a declarat economistul șef al Băncii Comerciale din Hamburg, Cyrus de la Rubia, pentru Bloomberg. „Probabilitatea ca zona euro să se afle într-o recesiune începând cu al treilea trimestru rămâne deosebit de ridicată”.

Indicii publicați vineri – care au arătat, de asemenea, că înființările de noi firme au scăzut brusc – sunt însoțite de indicatori și date care sugerează că contracția regiunii în trimestrul al treilea s-a repetat și în perioada finală a anului. Cu toate acestea, cele mai recente prognoze ale Băncii Centrale Europene, publicate joi, prevăd o ușoară îmbunătățire în perioada următoare.

Când Germania și Franța strănută, UE face gripă

Similar cu tendința generală, PMI separate pentru Germania și Franța au arătat că declinul s-a agravat în cele mai mari două economii din zona euro.

Situația geopolitică, lipsa de încredere a consumatorilor și politica BCE de reducere a inflației sunt considerate motivele pentru declinul economiei germane. Incertitudinea cu privire la finanțele publice ale țării după ce o hotărâre crucială a Curții Constituționale a declanșat o criză bugetară ar fi putut, de asemenea, să fi influențat activitatea, consideră S&P Global.

Există un „număr tot mai mare de companii care raportează o reducere a producției atât în sectorul serviciilor, cât și în cel al industriei”, a spus de la Rubia. „Acest lucru confirmă viziunea noastră cu privire la un al doilea trimestru consecutiv de creștere negativă, până la încheierea anului, determinată de sectorul de producție.”

În plus, Bundesbank a prognozat anterior că Germania va crește abia în 2024, după ce a fost în recesiune în acest an.

„Franța se afundă în mocirla recesiunii”

În același timp, datele pentru Franța indică o contracție de 0,2% în ultimul trimestru al anului, arată S&P Global. Aceasta ar urma unei scăderi de 0,1% din perioada iulie-septembrie.

„Economia franceză se scufundă în mocirla recesiunii”, a spus Tariq Kamal Chaudhry, economist la Hamburg Commercial Bank. „Participanții la sondaj atribuie nivelurile mai scăzute de activitate cererii slabe, puterea de cumpărare redusă a clienților și încetinirea generală a economiei – nu este deloc o veste bună pentru evoluția până la sfârșitul anului.”

Agenția de statistică din Franța, Insee, a fost mai optimistă joi, prezicând o stagnare în ultimele trei luni ale acestui an și a estimat o expansiune de doar 0,2% în fiecare dintre primele două trimestre ale anului 2024.

Indicii PMI sunt urmărite îndeaproape de piețe, deoarece sunt publicați la începutul unei luni și sunt utili în a dezvălui tendințele și punctele de cotitură într-o economie. O măsură a amplorii schimbărilor în producție, mai degrabă decât cantitativă, sondajele care urmăresc activitatea economică pot fi uneori dificil de transpus direct în PIB-ul trimestrial.

Ocuparea forței de muncă a scăzut în ambele țări, ceea ce se adaugă la primele semnale privind declinul pieței muncii din zona euro, care până acum a fost un sprijin al economiei.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *