SUA, magnet pentru investițiile străine greenfield

SUA, magnet pentru investițiile străine greenfield

Proporția proiectelor noi de investiții străine directe (FDI) atrase de SUA a crescut de la 11,6% în 2023, la 14,3% în cele 12 luni până în noiembrie 2024, conform analizei realizate de Financial Times pe baza datelor colectate de fDI Markets, o companie deținută de FT care monitorizează investițiile transfrontaliere din 2003.
Mai mult, 62% dintre proiectele de FDI din SUA de anul trecut provin de la investitori din Europa de Vest, față de o medie de 58% în cei 10 ani până în 2019, ultimul an înainte de pandemia de Covid-19.

Această creștere a fost determinată de cererea puternică din partea consumatorilor și de stimulentele guvernamentale, potrivit economiștilor.

De peste patru ori mai multe proiecte decât China

SUA a atras peste 2.100 de noi proiecte greenfield de investiții străine directe (FDI) în cele 12 luni până în noiembrie anul trecut. Prin contrast, China a obținut puțin sub 400 de proiecte, aproape de un minim record și doar o fracțiune din cele peste 1.000 de investiții atrase anual în deceniul până la mijlocul anilor 2010.

Noile proiecte din Germania au scăzut la 470 în cele 12 luni până în noiembrie 2024, cea mai redusă cifră din ultimii 18 ani pentru cea mai mare economie a Europei și o scădere majoră față de cele 1.100 de investiții greenfield din anul precedent.

Atuurile SUA

Nathan Sheets, economist-șef la banca americană Citi, a declarat că ascensiunea SUA se datorează parțial importanței țării ca centru pentru inovația în domeniul inteligenței artificiale, costurilor mai mici ale energiei și stimulentelor pentru investiții, ca parte a Legii de Reducere a Inflației și a Legii Chips, promovate de administrația Biden.

Între timp, cota Chinei de FDI înregistrate a scăzut din cauza „geopoliticii”, a spus Sheets, făcând referire la eforturile Occidentului de a „reduce riscurile” în relația cu China.

Cota Europei a scăzut și mai abrupt. Prețurile energiei au crescut pe continent după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la începutul anului 2022. „Energia ieftină este atractivă pentru investitori,” a declarat Sheets.

Valoarea estimată a noilor proiecte greenfield de FDI anunțate în SUA în cele 12 luni până în noiembrie 2024 a crescut cu peste 100 de miliarde de dolari, ajungând la 227 de miliarde de dolari, potrivit fDi. Datele se bazează pe anunțuri corporative, informații apărute în presă și estimări fDI privind durata de viață a proiectului, mai degrabă decât pe cheltuielile de capital anuale.

Creșterea investițiilor greenfield în SUA este răspândită în mai multe sectoare. S-au înregistrat recorduri pe 12 luni pentru proiectele de semiconductori — care au beneficiat de granturi și credite din partea Legii Chips — și în domenii precum echipamente industriale, construcții, componente electronice, energie regenerabilă și aerospațial.

+2,7% din PIB vs 1% din PIB

Creșterea economică a SUA este prevăzută să continue să depășească ritmurile din alte națiuni avansate, conform datelor FMI publicate săptămâna trecută. Se estimează că SUA va crește cu 2,7% în 2025, comparativ cu o expansiune de doar 1% în zona euro.

Schimbările peisajului geopolitic, cu tensiuni comerciale în creștere între SUA și China, contribuie la tendințele recente în materie de investiții străine directe (FDI), pe măsură ce multinaționalele încearcă să reducă riscurile asociate lanțurilor de aprovizionare.

„Comerțul global este mai fragmentat, iar asigurarea lanțurilor de aprovizionare devine cheia succesului,” a declarat Samy Chaar, economist-șef la Lombard Odier. „Aceasta înseamnă o tendință spre friendshoring pentru bunurile pe care nu intenționezi să le produci și reshoring pentru industrii strategice, cum ar fi microcipurile și sănătatea.”

Șaizeci și doi la sută dintre proiectele de FDI din SUA anul trecut proveneau din Europa de Vest, față de o medie de 58% în cei 10 ani până în 2019, ultimul an înainte de pandemia de Covid-19.

Politicile industriale ale administrației Biden au încurajat companiile americane să investească acasă

În contrast cu creșterea FDI interne, numărul proiectelor externe din SUA a scăzut la 2.600 în cele 12 luni până în noiembrie, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, excluzând vârful pandemiei. Politicile industriale ale administrației Biden au stimulat companiile americane să păstreze producția în țară, au spus experții.

Deși incertitudinea legată de planurile comerciale și fiscale ale lui Trump a influențat marile corporații încă de la alegerile din noiembrie, economiștii nu se așteaptă ca agenda sa să descurajeze proiectele pe termen scurt.

„Alegerile lui Trump nu schimbă stimulentele pentru investiții și imaginea economică” pentru investitori, a spus Richard Bolwijn, șeful cercetării investițiilor la divizia de investiții și antreprenoriat a Organizației Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD). „Din această perspectivă, atractivitatea SUA pentru investițiile globale va continua să crească.”

(Citește și: ”Germania – cea mai lungă stagnare din perioada postbelică: -0,2% în 2024, al doilea an consecutiv de scădere”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *