Germania: Programul de guvernare al coaliției lui Merz – Analiză Commerzbank. „Back on track” – ce promite coaliția și ce așteptări are mediul de afaceri
Reducerea impozitului pe profit și a birocrației, scăderea prețului energiei electrice pentru companii și abolirea legii privind lanțul de aprovizionare sunt principalele măsuri din Acordul de coaliție care vor ajuta mediul de afaceri din Germania, se arată într-o analiză Commerzbank. Bundestagul se reunește pe 6 mai pentru alegerea în postul de cancelar a creștin-democratului Friedrich Merz.
Așteptările oamenilor de afaceri au fost temperate încă de la început, având în vedere că partenerii de coaliție – CDU/CSU (dreapta) și SPD (stânga) – au opinii diferite cu privire la politicile economice. În acest context, experții băncii apreciază că o combaterea eficientă a erodării competitivității economice a Germaniei ar fi necesitat măsuri suplimentare.
Totuși, Commerzbank remarcă un prim aspect pozitiv important: rata impozitului pe profit urmează să fie redusă, în cinci etape de câte un punct procentual, chiar dacă abia din 2028. De asemenea, TVA-ul la alimente în restaurante va fi redus permanent la 7%, iar măsura rambursării motorinei pentru lucrări agricole agricole va fi reintrodusă.
Birocrația excesivă este o povară pentru multe întreprinderi germane și coaliția viitorului cancelar, Friedrich Merz, se angajează să ia măsuri. Vor fi eliminate obligațiile de desemnare a reprezentanților companiei și se vor reduce semnificativ instruirea personalului și documentația obligatorii pentru IMM-uri.
De asemenea, viitorul guvern de la Berlin va aboli legea privind obligația de diligență în lanțul de aprovizionare. Legea obligă companiile să respecte drepturile omului (protecția împotriva muncii copiilor și standardele de mediu) în întregul lor lanț de aprovizionare, fiind percepută ca o povară pentru IMM-uri.
„Vom reduce costurile birocrației pentru întreprinderi cu 25 % sau aproximativ 16 miliarde de euro și costurile de conformitate pentru întreprinderi, cetățeni și administrație cu cel puțin 10 miliarde de euro”, se arată în Acordul de coaliție.
500 de miliarde de euro pentru infrastructură
Multe companii germane suferă din cauza infrastructurii adesea degradate. În acest context, este binevenit faptul că Bundestagul și Bundesratul au convenit acum asupra unui buget special („fond special”) pentru infrastructură în valoare de 500 de miliarde EUR. Este important ca aceste fonduri să fie cheltuite în primul rând pentru drumuri, poduri, căi ferate și școli și nu în alte scopuri, spun experții Commerzbank.
Pentru a se asigura că întreprinderile beneficiază de fonduri suplimentare pentru infrastructură în viitorul apropiat, noul guvern federal dorește să accelereze procedurile de planificare și aprobare ca parte a unei viitoare legi privind infrastructura. Aceste proiecte trebuie să fie „de interes public superior”, ceea ce limitează durata litigiilor.
Deschidere către tehnologie și digitalizare
În ceea ce privește industria auto, viitorii parteneri de coaliție se angajează la o deschidere către tehnologie. Ei doresc să evite amenzile din partea UE din cauza limitelor parcului auto și, pe de altă parte, resping o cotă legală generală pentru vehiculele electrice.
Un loc important în planurile coaliției îl ocupa digitalizarea. „Vom face din nou eficient Statul prin modernizare fundamentală, reformă administrativă, o reducere cuprinzătoare a birocrației, orientare către obiective și impact și un sistem judiciar fiabil. Ne dorim o Germanie suverană din punct de vedere digital, care să recunoască și să valorifice toate oportunitățile oferite de digitalizare. Înființăm un minister federal al digitalizării”, se mai arată în Acrodul de coaliție.
Reducere moderată a costurilor cu energia
Costurile cu forța de muncă vor continua să crească, însă cele cu energia ar urma să scadă. Partenerii de coaliție doresc să scutească companiile de 5 cenți pe KWh, prin plafonarea taxelor de rețea și reducerea taxei pe electricitate. Prețul subvenționat al electricității industriale pentru companiile cu un consum deosebit de mare de energie va fi menținut.
Neutralitatea climatică, susținută condiționat
Partidele care vor guverna Germania își reafirmă angajamentul față de obiectivul de neutralitate climatică al Germaniei pentru 2045 și sprijină condiționat obiectivul de reducere a emisiilor cu 90% pentru 2040, recomandat de executivul UE, potrivit Politico. Bruxelles-ul a amânat adoptarea unei legislații care să consacre noul obiectiv după ce a întâmpinat dificultăți în a găsi suficient sprijin din partea guvernelor și a legislatorilor.
Cu toate acestea, sprijinul Berlinului vine cu condiția radicală ca țărilor UE să li se permită să încorporeze credite de carbon internaționale în eforturile lor climatice – ceea ce înseamnă că, în loc să reducă poluarea la nivel național, acestea ar putea plăti pentru reduceri de emisii în țări din afara UE și să le ia în calcul pentru propriul lor bilanț climatic.
În ciuda unor norme de guvernanță globală îmbunătățite, fiabilitatea acestor credite variază foarte mult. Criticii avertizează că dependența de compensații ar descuraja reducerile de emisii atât de necesare și ar transfera responsabilitatea țărilor bogate asupra țărilor în curs de dezvoltare.
Deși Friedrich Merz, nu și-a anunțat încă echipa cu care va guverna, au apărut deja primele informații privind împărțirea portofoliilor. Pe scurt, creștin-democrații (CDU) ar urma să conducă Externele și Economia, social-democrații (SPD) vor păstra Apărarea și Finanțele, iar CSU primește ministerul de Interne
(Citește si: „Planul lui Friedrich Merz: Germania va reprezenta Europa Unită, gata să își apere interesele în relația cu SUA. Mesaj pentru Donald Trump: „Ne vom vedea în curând”)
***