Decizie G7 pe utilizarea în beneficiul Ucrainei a activelor ruse înghețate

Decizie G7 pe utilizarea în beneficiul Ucrainei a activelor ruse înghețate

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunțat că președintele Joe Biden pleacă miercuri la summit-ul G7 din Italia hotărât să demonstreze preşedintelui rus Vladimir Putin că „timpul nu este de partea lui”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, scrie Agerpres, a promis în special „anunțuri” vizând utilizarea activelor suverane ruse înghețate în beneficiul Ucrainei, un subiect care nu a întrunit până acum consensul ţărilor membre ale „Grupului celor 7”.

Cel de-al 50-lea summit G7 are loc în perioada 13-15 iunie 2024 în orașul Fasano din Apulia, Italia.

Europenii nu sunt convinși de planul SUA

A apărut o ruptură majoră între guvernele SUA și cele europene cu privire la planul financiar propus de SUA pentru Ucraina, scrie Politico.

„Ceea ce propune Washington este: „Noi [SUA] luăm un împrumut, Europa își asumă toate riscurile, voi [Europa] plătiți dobânda, iar noi [SUA] folosim banii pentru un fond SUA-Ucraina”, a spus un înalt diplomat european. „S-ar putea să fim proști, dar nu suntem chiar atât de proști.”

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz îi vor spune președintelui Joe Biden că resping propunerea americană ca Europa să acționeze ca garanți unici pentru împrumut, potrivit informațiilor furnizate de șase înalți diplomați și oficiali.

Există o furie palpabilă în cadrul guvernelor europene cu privire la planul SUA, deoarece, susțin ei, ar însemna că Europa ar fi pe cale să plătească împrumutul înapoi dacă ceva nu merge bine – în timp ce companiile americane ar putea beneficia cel mai mult de contractele de reconstrucție a Ucrainei.

Guvernele occidentale sunt într-o cursă contra cronometru să rezolve problema, nu doar pentru că Ucraina are nevoie disperată de bani, ci pentru că nu există nicio certitudine că o președinție a lui Donald Trump ar sprijini inițiativa.

Un acord final va fi amânat cel puțin până în toamnă, potrivit a trei oficiali europeni. Statele Unite ale Americii votează noul președinte pe 5 noiembrie.

Întâlnire Biden Zelenski în prima zi a reuniunii G7

„Va exista unanimitate la G7 când va fi vorba de a acționa pentru a folosi aceste active înghețate cu scopul de a ajuta Ucraina să se reconstruiască”, a spus John Kirby.

Joe Biden şi Volodimir Zelenski vor avea joi o reuniune bilaterală urmată de o conferință de presă comună.

Statele Unite vor să acorde Ucrainei împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari garantate de dobânda la cele 300 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse îngheţate de Uniunea Europeană şi ţările G7.

Summit-ul va fi, de asemenea, o oportunitate de a anunţa „noi sancţiuni şi măsuri de limitare a exporturilor”, care vor viza „entităţi şi reţele care ajută Rusia să obţină ceea ce are nevoie pentru războiul său” împotriva Ucrainei, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit acestuia, membrii G7 vor discuta şi despre „sprijinul Chinei pentru complexul militar-industrial rus”, precum şi despre politicile comerciale neloiale ale Beijing.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *