Premierul britanic ia la picior cancelariile UE, pentru resetarea relațiilor economice. Berlin
Cancelarul Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer au anunţat, miercuri, la Berlin, un tratat bilateral inedit ce vizează „redefinirea” relaţiilor dintre Germania şi Marea Britanie după Brexit.
Premierul Starmer se află într-un turneu în Germania și Franța, într-un efort de a reseta relația cu UE, fără a se pune însă problema revenirii Marii Britanii în Uniune.
Acest tratat va fi „şansa unei generaţii” pentru cele două ţări de a consolida legăturile în diverse domenii, inclusiv comerţ, ştiinţă şi tehnologie, a declarat Keir Starmer, citat de AFP.
Olaf Scholz a salutat această iniţiativă şi a declarat că vrea „să strângă această mână întinsă” de Londra. „În lunile următoare, vom lucra împreună la elaborarea” acestui tratat „care reflectă întreaga amploare a relaţiilor noastre”, a spus el. „Nu există încă un tratat de acest gen între Germania şi Marea Britanie”, a adăugat cancelarul.
„Împreună, vrem să consolidăm pilonul european al NATO. În acest sens, o cooperare mai strânsă în materie de politică de securitate va juca, de asemenea, un rol important”, a precizat el.
Totodată, şeful guvernului de la Londra a respins miercuri ideea reintrării Marii Britanii în Uniunea Europeană şi a afirmat că doreşte „să reseteze” relaţiile ţării sale cu UE.
Apropierea de Berlin este considerată esențială pentru încercarea lui Starmer de a readuce Marea Britanie pe orbita blocului comunitar, fără resetarea să fie percepută de cei care au votat Brexitul ca o trădare a rezultatului referendumului de acum opt ani.
Limitele stabilite de Londra
„Sunt absolut clar că ne dorim o resetare … Asta nu înseamnă o inversare a Brexitului sau reintrarea pe piaţa unică sau uniunea vamală, ci înseamnă o relaţie mai strânsă într-o serie de domenii”, a spus premierul britanic, citat de Politico.
Starmer a exclus, de asemenea, o „schemă de mobilitate a tinerilor” care le-ar permite tinerilor europeni să lucreze fără viză în Marea Britanie şi invers.
Refacerea legăturilor cu UE
Premierul Starmer a declarat înaintea vizitei în Germania că doreşte ca Marea Britanie să depăşească relaţiile tensionate ale guvernului conservator anterior cu aliaţii europeni şi să pună îmbunătăţirea legăturilor în centrul eforturilor sale de a stimula creşterea economică a Marii Britanii.
După discuţiile din Germania, Starmer va merge la Paris pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice. El va avea și un mic dejun de lucru cu directori din companii precum Thales, Eutelsat, Mistral AI şi Sanofi.
Prim-ministrul britanic a promis să creeze o relaţie economică mai strânsă cu Europa, inclusiv un acord comercial „mult mai bun” decât cel negociat de Boris Johnson la sfârşitul anului 2020. Guvernul său laburist doreşte să încheie acorduri cu UE pentru a reduce controalele la frontieră pentru produsele alimentare, pentru a reduce birocraţia pentru artiştii aflaţi în turneu şi pentru a stimula recunoaşterea calificărilor profesionale, facilitând munca în străinătate a unor profesionişti.
Alegerile din SUA fac și mai necesară reapropierea Marii Britanii de UE
Marea Britanie şi Germania, aliaţii NATO cu cele mai mari bugete în domeniul apărării din Europa de Vest, caută modalităţi de a spori cooperarea în domeniul apărării în perspectiva unei posibile reduceri a sprijinului militar al SUA pentru Ucraina, dacă fostul preşedinte american Donald Trump revine la Casa Albă la începutul anului viitor.
Candidatul republican la preşedinţie a avertizat că, dacă va fi ales, va regândi în mod fundamental „scopul NATO şi misiunea NATO”. De asemenea, el nu s-a angajat să trimită ajutoare suplimentare Ucrainei şi a declarat că nu va apăra aliaţii care nu îşi măresc bugetele de apărare.
Îngrijorările că SUA ar putea reduce sprijinul pentru Ucraina au crescut însă de când Trump l-a ales pe JD Vance drept coechipier, candidatul său la vicepreşedinţie. Vance şi-a subliniat opoziţia faţă de emiterea de către SUA a unor „cecuri în alb” pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse, care durează de doi ani şi jumătate.
Potrivit oficialilor, un parteneriat anglo-german în domeniul apărării ar putea semăna cu pactul de la Lancaster House dintre Marea Britanie şi Franţa, convenit în 2010, cu promisiunea de a crea o forţă comună şi de a împărţi echipamente şi centre de cercetare în domeniul rachetelor nucleare. Potrivit biroului lui Starmer, cele două părţi vor continua negocierile în următoarele şase luni, cu scopul de a finaliza acordul la începutul anului viitor.
Acorduri cu state UE pentru returnarea imigranților ilegali
Restabilirea promisă a relațiilor cu UE în ceea ce privește imigrația a făcut un pas înainte prin discuțiile de mierccuri, relatează BBC.
În timpul alegerilor, Keir Starmer a promis o nouă abordare pentru stoparea traversărilor cu ambarcațiuni mici, inclusiv eliminarea imediată a planului de deportare din Rwanda al lui Rishi Sunak.
O parte a acestei abordări a însemnat redirecționarea fondurilor pentru Rwanda către o nouă agenție de frontieră – cu angajarea a 100 de noi angajați în curs de desfășurare – deși noul șef al Comandamentului britanic pentru securitatea frontierelor nu a fost încă dezvăluit.
Un alt aspect cheie este în jurul relației post-Brexit cu țările UE, de la o cooperare mai profundă în materie de securitate între forțele de poliție, la acorduri de retur cu țări precum Franța.
Miercuri, Starmer a indicat că au existat progrese în ceea ce privește schimbul de informații între forțele de poliție, anunțând un plan de acțiune comun pentru a reprima bandele de traficanți de persoane.
Ar putea acordul să sugereze negocieri pozitive și în ceea ce privește acordurile de returnare? Rămâne de văzut, dar acest lucru ar ușura semnificativ calea către ambiția ministrului de Interne, Yvette Cooper, de a crește capacitatea returnărilore cu cel puțin 3.000 de persoane în acest an, scrie BBC.
În timpul vizitei sale în Germania, Starmer va purta discuţii şi cu lideri de afaceri, inclusiv cu Armin Papperger, directorul executiv al producătorului german de armament Rheinmetall, care, potrivit unor relatări media de luna trecută, a fost ţinta unui complot rusesc de asasinare. Kremlinul a declarat că ştirile sunt false şi nu pot fi luate în serios.
De asemenea, Starmer se va întâlni cu Christian Bruch, directorul general al Siemens Energy, care are aproximativ 6.000 de angajaţi în Marea Britanie, pentru a discuta despre continuarea investiţiilor şi crearea mai multor locuri de muncă înalt calificate.
Sprijin pentru Ucraina
Cei doi lideri şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse.
„Germania şi Marea Britanie sunt ferm angajate în susţinerea Ucrainei. Ne vom continua sprijinul financiar, economic, politic şi militar atât timp cât va fi necesar”, a declarat Scholz, în momentul în care Berlinul intenţionează să reducă bugetul alocat ajutorului militar bilateral anul viitor.
Acest sprijin va dura „atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat omologul său britanic.
(Citiți și: ”Bruxelles propune revenirea la mobilitatea pre-Brexit pentru tinerii din Marea Britanie și UE”)
****