INS recalculează în sus creșterea economică

INS recalculează în sus creșterea economică

INS a revizuit substanțial creșterea PIB-ului în trimestrul al treilea la +0,9% (față de T2/2023), de la +0,4% estimat anterior și la 1,1% comparativ cu aceeași perioadă din 2022, arată datele provizorii (1) publicate joi. Prognoza CNSP (care stă la baza construirii bugetului pentru 2024) indică un avans al PIB pentru sfârșitul anului de +2% și +3,4% pentru 2024.

În perioada 1.I – 30.IX 2023, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2022, cu 1,4% pe seria brută, mai spune Statistica, după ce anterior estimase creșterea pe primele 9 luni la 1,1%.

Agricultura, contribuție pozitivă

Avansul PIB-ului real a fost susținută de recolta agricolă bună, care a contribuit cu +0,8 puncte procentuale la rata anuală de creștere de 1,1% în T3/2023. Conform datelor centralizate până în octombrie de Ministerul Agriculturii, recolta agricolă a fost cu 26,4% mai mare ca anul trecut. Recolte mai mari s-au înregistrat la porumb, soia, grâu, rapiță și orz.

În perioada 1.01 – 31.09 2023, agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,3%), a avut o pondere de 5,9% la formarea PIB și al cărei volum de activitate a crescut cu 5,0%.

Construcțiile, în principal construcțiile inginerești, au contribuit cu +0,4% în timp ce reducrea producției industriale a făcut ca industria să aibă o contribuție negativă de -0,4% p.p.

Contribuția comerțului și serviciilor au fost zero pentru creșterea PIB.

Investițiile, principalul motor de creștere

Din punctul de vedere al utilizării PIB, consumul final al populației a avut o contibuție de doar +0.5% în T3/2023, comparativ cu același trimestru al anului trecut, iar exporturile nete au avit o contribuție de 2,1%.

Principalul motor al creșterii l-a reprezentat formarea brută de capital fix, care a adăugat +3,7% la creșterea anuală a PIB de 1,1%.

Pe de altă parte, stocurile au avut o contribuție negativă mare pentru al patrulea trimestru consecutiv în trimestrul T3/2023 și au redus cu -4,8 pp din rata de creștere anuală.

Consumul își revine în ultimul trimestru

Conform analiștilor Erste Bank economia românească ar trebui să continue să crească în ultimul trimestru al anului ținând cont de vânzărilor cu amănuntul care au avansat cu 0,9% în octombrie față de septembrie, după patru luni de contracție, și urmează sărbătorile de iarnă când consumul crește.

Pentru anul viitor, Erste Bank prognozează o revenire a avansului PIB la +3,3% față de +2,1% estimată pentru 2023, pe fondul întăririi cererii interne. Investițiile ar trebui să continue să susțină creșterea anul viitor, deși într-un ritm mai lent față de 2023, datorită intrărilor de fonduri europene. Consumul privat ar trebui să fie susținut de efectele întârziate ale creșterilor puternice ale salariilor reale.

Balanța riscurilor la adresa perspectivelor de creștere pentru 2024 este înclinată spre scădere din cauza creșterii economice lente din zona euro și a ratei inflației mai înalte decât se anticipase, conchid analiștii Erste.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *