pentru eliminarea vizelor „mai sunt de îndeplinit câțiva pași importanți”

pentru eliminarea vizelor „mai sunt de îndeplinit câțiva pași importanți”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a comunicat marți la guvern, după o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, că „mai sunt de îndeplinit câțiva pași importanți, în următoarele luni, pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru a participa la programul Visa Waiver”. Dacă decizia Guvernului SUA va fi favorabilă, programul ar putea deveni operațional „cândva în 2025”, a spus aceasta.

Ambasadoarea SUA în România a ieșit singură la declarații în fața Guvernului după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu și a acceptat doar trei întrebări de la jurnaliști.

Kathleen Kavalec: ”Datele privind rata de refuz al vizelor sunt de obicei publicate cel târziu în ianuarie”

Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a spus că „vor mai avea loc consultări suplimentare între cele două guverne mai târziu în această toamnă” pentru a verifica aderarea României la o serie de măsuri de securitate convenite anterior”.

Aceasta a subliniat că „în cazul în care Guvernul SUA va lua o decizie favorabilă de a include România în programul său Visa Waiver, va exista o perioadă de pregătiri și de schimb de informații înainte ca orice modificare a cerințelor actuale de viză să poată fi implementată”.

”Datele privind rata de refuz al vizelor sunt de obicei publicate cel târziu în ianuarie, în cazul în care toate condițiile în pregătire decurg cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a spus ambasadoarea SUA în România.

Întrebată ce pași importanți mai are România de îndeplinit, aceasta a spus că „există o serie de pași în ceea ce privește securitatea și schimbul de informații și am semnat câteva acorduri cu privire la cele care vor trebui implementate”.

Andrei Muraru s-a grăbit să anunțe îndeplinirea ”tuturor condițiilor tehnice” pentru Visa Waiver

Declarațiile rezervate ale ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec, vin după ce ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat marți dimineață că România îndeplinește „toate condițiile tehnice” pentru a intra în programul Visa Waiver.

„Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme. De astăzi România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver”, a spus el într-un mesaj video postat pe Facebook.

„Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a adăugat Andrei Muraru.

Primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor, a apreciat ambasadorul României la Washington.

(Citiți și: ”Andrei Muraru, ambasador în SUA: De astăzi, România îndeplinește condițiile tehnice pentru Visa Waiver”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *